«Κλείσε με σε ένα κλουβί σου λέω!»
Περίοδος επιστροφής στο σχολείο και για τα κατοικίδια. Η Μαριλένα αναλύει την αξία του κλουβιού στην εκπαίδευση του σκύλου σου.
- 14/09/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Μπήκε φθινόπωρο, ο καιρός μας το υπενθυμίζει σχεδόν κάθε μέρα εξάλλου, και είναι η περίοδος όπου «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!». Πάνω σε αυτή την τόσο εκνευριστική στα παιδικά μου χρόνια παροιμία (ναι μου την έλεγε και εμένα η μητέρα μου πριν το σχολείο) θα ήθελα εγώ να προσθέσω ότι χώρια από τους κατεργάρηδες, καλό θα ήταν και «κάθε σκύλος στο κλουβί του»!
Νομίζω ότι έχεις πιάσει το νόημα του άρθρου ήδη. Ναι, θέλω να προσπαθήσω λίγο να σου διαλευκάνω την υπόθεση κλουβί και σκύλος. Ο λόγος είναι ότι γενικώς οι απόψεις διίστανται έντονα και επικρατεί ένας φόβος που εγώ το μεταφράζω σε άγνοια, όσο αναφορά το ρόλο που μπορεί να παίξει το crate στην ζωή του σκύλου σου αλλά και στην δική σου.
Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να βρω έναν άλλο όρο αντί για κλουβί για να ονομάσω αυτό το πολυχρηστικό εργαλείο εκπαίδευσης. Μπορεί εσύ να το βλέπεις (ακόμα) σαν ένα μέσο φυλάκισης του σκύλου σου, αλλά απέχει πολύ από αυτό στο μυαλό του, αφού το συνηθίσει. Το κλουβί, αν θέλεις να το πάω τόσο πίσω, δίνει εκτός των άλλων που θα σου πω και μια αίσθηση φωλιάς όπως είχαν τα αγριόσκυλα στην φύση. Παρ’ όλα αυτά, ο σκύλος σου θα χρειαστεί κάποια εκπαίδευση για να το συνηθίσει και να μπορέσεις και εσύ να αξιοποιήσεις σωστά τις δυνατότητές του.
Ο λόγος
Για να ξεκινήσω σωστά, πρώτα θα πρέπει να σου εξηγήσω τον λόγο που προτείνω την εκπαίδευση μέσω της χρήσης του κλουβιού. Βασικό για μένα είναι ο σκύλος σου να μάθει να ζει μέσα στο σπίτι σου. Μαζί σου. Όχι σε μπαλκόνια, ταράτσες και κήπους ξεχασμένος. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να μάθει όσο νωρίτερα γίνεται κάποιους κανόνες σωστής συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι. Φυσικά αναφέρομαι στην εκπαίδευση τουαλέτας καθώς και στην αλλοτριοφαγία, δηλαδή το ακατάσχετο μάσημα πραγμάτων μέσα στο σπίτι. (Σου λέει κάτι αυτό ε;) Προσφέροντας ένα «σπίτι» λοιπόν στον σκύλο μέσα στο σπίτι σου, αποφεύγεις το σύνηθες φαινόμενο όπου ο σκύλος σου οικειοποιείται ολόκληρο το σπίτι και επιδίδεται στις προαναφερθείσες καταστροφές.
Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Στα σκυλιά αρέσει γενικώς, κάποιες φορές να έχουν την ησυχία τους, να μπορούν να πάνε σε ένα χώρο μέσα στο σπίτι όπου κανείς δεν θα τα ενοχλήσει. Το διαπίστωσα ακόμα και με το δικό μου σκυλί όταν ξαφνικά εκεί που καθόταν δίπλα μου και κοιμόταν, σηκώθηκε και πήγε μέσα στο κέννελ της να συνεχίσει τον ύπνο της, χωρίς εγώ να της έχω πει το παραμικρό. Προβληματίστηκα ομολογουμένως.. μήπως δεν με συμπαθούσε; (…) Μου έγινε όμως αυτομάτως προφανές ότι εάν δεν της άρεσε εκεί μέσα, δεν θα πήγαινε αυτοβούλως. Λογικό ε;
Επίσης, αν ταξιδεύεις, έχεις την δυνατότητα να πάρεις το κλουβί μαζί σου και να είσαι σίγουρος ότι όσο εσύ λείπεις, ο σκύλος σου δεν θα ξεσπάσει στα μαξιλάρια του ξενοδοχείου ή σπιτιού που μένετε.
Ο χώρος
Φρόντισε το κλουβί που θα πάρεις να είναι μεγάλο αρκετά ώστε να μπορεί ο σκύλος σου όταν θα είναι στο τελικό του μέγεθος, να στέκεται άνετα όρθιος μέσα, χωρίς να σκύβει για να χωρέσει και να μπορεί να κάνει περιστροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό του. Εξυπακούεται ότι πρέπει να μπορεί να ξαπλώνει άνετα μέσα και να απλώνεται. Επειδή θα σου πρότεινα να το χρησιμοποιήσεις όσο πιο νωρίς γίνεται, πιθανόν να χρειάζεσαι κάποιο ειδικό χώρισμα ώστε να μπορείς να απομονώσεις σωστά τον σκύλο σου, όταν αυτός ακόμα σωματικά θα είναι αρκετά μικρός. Προσπάθησε να κάνεις το κλουβί όσο πιο άνετο και ελκυστικό γίνεται. Βάλε μέσα το κρεβάτι του σκύλου σου και κάποια παιχνίδια του. Τοποθέτησε το σε ένα σημείο του σπιτιού όπου θα υπάρχει ναι μεν ησυχία αλλά όχι και απομόνωση. Εγώ θα σου πρότεινα το σαλόνι σου. Εσύ επιλέγεις. Προς Θεού όμως δεν θέλω να το βάλεις στην κρεβατοκάμαρά σου. Θα με θυμηθείς όταν μια νύχτα ο σκύλος σου θα γαυγίσει γιατί είδε ένα κακό όνειρο ή γιατί άκουσε έναν θόρυβο απ’ έξω.
Ο τρόπος
Όσο πιο σύντομα εισάγεις τον σκύλο σου, αγαπημένε μου σκυλογονέα στο κλουβί, τόσο πιο εύκολα θα το μάθει. Είναι πολύ βασικό όμως να ακολουθήσεις κάποια απλά βήματα από την πρώτη μέρα που θα το φέρεις στο σπίτι σου, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τυχόν διαμαρτυρίες. Την πρώτη μέρα που θα το στήσεις θα βάλεις μέσα όπως προανέφερα το κρεβάτι του και τα παιχνίδια του. Αμέσως θα ξεκινήσεις να πετάς μέσα στο κλουβί λιχουδιές καθώς και παιχνίδια. Σκοπός είναι να δείξεις στο τετράποδο συντροφάκι σου ότι ευχάριστα πράγματα συμβαίνουν μέσα σε αυτό τον νέο χώρο. Μην διστάσεις να παίξεις και να χαϊδέψεις όσο θέλεις τον σκύλο σου εκεί μέσα. Σημαντικό επίσης είναι να βάζεις το φαγητό του στο βάθος του κέννελ ώστε να τρώει εκεί. Για τις πρώτες 3-4 μέρες θα προκαλείς τον σκύλο σου να μπαίνει μέσα αλλά δεν θα κλείσεις ποτέ την πόρτα. Αφού δεις ότι έχει αρχίσει και νιώθει άνετα με τον νέο του χώρο και μπαινοβγαίνει με ευκολία, τότε ξεκίνα να κλείνεις την πόρτα πίσω του ενώ αυτός τρώει για 10 λεπτά. Σταδιακά αύξησε τον χρόνο που κλείνεις την πόρτα μέχρι να φτάσεις στο πολυπόθητο πρώτο βράδυ κατά το οποίο θα μείνει μέσα εκεί για ύπνο. Μην ξεχάσεις το πρωί με το που ξυπνήσεις να του βάλεις κατευθείαν λουράκι και να πάτε έξω ώστε να κάνει το μικρό σου τις ανάγκες του. Γιατί ναι, μόνο έτσι θα μάθει ξεκάθαρα ο μικρός σου σύντροφος ότι η τουαλέτα του δεν βρίσκεται στο μπαλκόνι ή σε πάνες μέσα στο σπίτι αλλά έξω στην ώρα της βόλτας.
Παρά το γεγονός ότι εσύ θα τηρήσεις σωστά τον τρόπο εισαγωγής του σκύλου σου στο κέννελ, υπάρχει πάντα μια περίπτωση να διαμαρτυρηθεί αρχικά για λίγο, ειδικά το πρώτο του βράδυ μέσα. Ένας όμως είναι ο χρυσός κανόνας του κέννελ. Δεν ανοίγεις ΠΟΤΕ την πόρτα όσο το μικρό σου γαυγίζει ή κλαίει. Αν κάνεις αυτό το λάθος τότε είναι σαν να δείχνεις στον σκύλο σου ότι κάθε φορά που κάνει φασαρία εσύ θα πρέπει να σηκώνεσαι και να του ανοίγεις, ε και όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν σε συμφέρει, πίστεψέ με. Αγνόησέ τον, βάλε ωτοασπίδες για 1-2 μέρες.. θα την βρεις την λύση και σου υπόσχομαι ότι δεν θα κρατήσει η ηχορύπανση για περισσότερο, άπαξ και μείνεις εσύ δυνατός και απτόητος.
Θέλω να θυμάσαι αγαπημένε μου σκυλογονέα ότι τα σκυλιά μαθαίνουν τα πάντα, αλλά θέλουν χρόνο και ασχολία. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την εκπαίδευση με το κλουβί. Το μόνο που μπορώ να σου υποσχεθώ σίγουρα είναι ότι αν χρησιμοποιήσεις σωστά αυτό το τρομερό εκπαιδευτικό εργαλείο για κάποιους μήνες, τότε θα δεις μια μαγική μετάλλαξη του σκύλου σου μέσα στο σπίτι. Αρκεί βέβαια να τηρείς τις βόλτες και την άσκηση του σκύλου σου ε! Ακόμα το ρομπότ dog walker δεν έχει εφευρεθεί. Ξέρω ότι υπάρχουν μέρες που εύχεσαι να υπήρχε. Σε καταλαβαίνω. Ναι. Ακόμα και εγώ. Μέχρι τότε, κλουβάκι και βόλτα εναλλάξ! Καλή επιτυχία!