Κορονοϊός: 500 συνεργεία νοσηλευτών για κατ’ οίκον τεστ
Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα έχει το επόμενο διάστημα στη φαρέτρα της η Ελλάδα, ενόψει της κορύφωσης της μάχης με την πανδημία του κορονοϊού.
- 18/03/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Στη στελέχωση 500 κινητών συνεργείων νοσηλευτών για την κατ’ οίκον εξέταση ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού, την ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την κατάρτιση των νέων επαγγελματιών υγείας προχωρά με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Covid – 19.
Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ θα πρέπει ως δυνητικοί δικαιούχοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 31 Μαρτίου για την υλοποίηση των δράσεων ενίσχυσης του συστήματος υγείας, έπειτα από πρόσκληση της αρμόδιας ειδικής γραμματείας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Εργο 10,8 εκατ. ευρώ
Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 10,8 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά στη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πιθανά κρούσματα, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
- Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων σε όλη τη χώρα. Κάθε κινητό συνεργείο θα περιλαμβάνει ένα οδηγό και ένα νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.
- Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων.
- Προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων, ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων και κιτ λήψης δειγμάτων.
- Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών Covid – 19 στους νέους επαγγελματίες υγείας που προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ.
- Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον.
Η σκοπιμότητα του έργου
Τα μέτρα αυτά θεωρούνται σκόπιμα προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των πολιτών που δεν έχουν νοσήσει στις μονάδες υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για τον νέο ιό.
Το έργο στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας εκείνων που νοσούν και ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία και μοναχικών πολιτών.
Την ευθύνη για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ, έχει η ειδική γραμματεία διαχείρισης προγραμμάτων του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης, του ταμείου συνοχής και του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου.
Πηγή:economistas.gr