Κορονοϊός: Γιατί νοσούν νέοι άνθρωποι
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε για μία ακόμα φορά ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 «είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία. Άρα μπορεί να νοσήσουμε όλοι. Και νέοι νοσούν».
- 07/04/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Κάνοντας ειδική αναφορά για τις ηλικίες που «χτυπά» ο νέος κορονοϊός ο κ. Τσιόδρας παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία. «Στο σύνολο των κρουσμάτων στα οποία έχουμε πληροφορία, το 45% της νόσου έχει καταγραφεί μεταξύ των ηλικιών 40 και 64 ετών, ένα 31% της νόσου έχει καταγραφεί σε ηλικίες 18 έως 39 ετών, ενώ στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά, μόλις το 2,8% της νόσου, 47 κρούσματα έχουν καταγραφεί». «Ακόμα πιο δύσκολο να εξηγηθεί είναι οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις νέες ηλικίες», σημείωσε σχετικά ο κ. Τσιόδρας. Να σημειώσουμε πως στη χτεσινή ενημέρωση τύπου η χώρα μας μετρούσε 1.755 κρούσμα, ενώ έχουν καταγραφεί 79 θάνατοι.
Κορονοϊός: Η παθογένεια της νόσου
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, αν και μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για τη παθογένεια της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, έκανε μία αναφορά σε αυτή παρουσιάζοντας πληροφορίες από πολύ πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις για το ερώτημα του, πέραν της ηλικίας, πέραν των υποκείμενων νοσημάτων, τι άλλο υπάρχει και νοσούν καμιά φορά νέοι άνθρωποι ακόμα και σοβαρά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια, που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. Της ‘πόρτας’, δηλαδή, για να μπει στον οργανισμό μας».
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας «η ‘πόρτα’ αυτή, ουσιαστικά βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς» και «παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την ‘πόρτα’ λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή, ώστε να διευκολύνεται ή να δυσκολεύεται ο ιός αντίστοιχα, να μπει στα κύτταρα των πνευμόνων».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Επίσης, υπάρχει μια ουσία που βοηθάει τον πνεύμονά μας να εκπτύσσεται και να συσπάται. Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες, λοιπόν, υπάρχει μια ουσία που δρα σαν απορρυπαντικό στο σφουγγάρι και το κάνει πιο μαλακό και εύκαμπτο και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε. Αυτό το συστατικό, εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε αυτούς τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά, ακόμα και όταν είναι στον αναπνευστήρα».
Κορονοϊός και ανοσοποιητικό σύστημα
Ένα ακόμα αντικείμενο που ερευνούν οι επιστήμονες είναι πως το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου αναποκρίνεται στον ιό. «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η άμυνά μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στον ιό. Σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, νέους, υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής, που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά. Κάτι άλλο που μπορεί να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο, δεν παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης και εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσιόδρας και καταλήγοντας τόνισε: «Η οδηγία παραμένει η ίδια. Αν ελαττώσουμε την πιθανή έκθεση στον ιό στο ελάχιστο αυτή την περίοδο, αν μείνουμε σπίτι, αν τηρήσουμε καλή υγιεινή των χεριών, είναι πολύ πιθανότερο να πάμε καλά».
Πηγή: iefimerida.gr