Λιανεμπόριο: Καλή η ψυχολογία αλλά το ταμείο θέλει «στήριξη» διαρκείας
3 στις 10 επιχειρήσεις εμφάνισαν αύξηση τζίρου την πρώτη εβδομάδα εκπτώσεων. Οι φόβοι για νέο lockdown από τις ουρές στα καταστήματα και η ανάγκη για στοχευμένα μέτρα διαρκείας.
- 25/01/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Μια επανεκκίνηση ήθελε η αγορά για να λειτουργήσει κανονικά μετά το «βραχυκύκλωμα» της πανδημίας αλλά χωρίς ένα καλό «service» στοχευμένων μέτρων, η τάση ανάκαμψης δεν προβλέπεται να έχει διάρκεια και μετά τις εκπτώσεις.
Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες είναι ικανοποιημένοι από την καταναλωτική κίνηση, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις καταστηματαρχών που μιλούν για περιορισμένη κίνηση, κυρίως για αλλαγές προϊόντων που έγιναν όταν η αγορά λειτουργούσε με το υβριδικό μοντέλο της «παράδοσης εκτός» (click away), τότε που οι καταναλωτές δεν είχαν δυνατότητα να δοκιμάσουν είδη όπως ρούχα και παπούτσια.
Ωστόσο τα γεμάτα parking, ο συνωστισμός έξω από τις εισόδους εμπορικών κέντρων, οι ουρές έξω από επώνυμα καταστήματα αλλά και η κίνηση σε τοπικές αγορές εκτός της περιμέτρου του Δήμου Αθηναίων, ειδικά το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώνει ότι επέστρεψε η καλή ψυχολογία καταναλωτών και εμπόρων.
Σε αυτό φυσικά έχει συμβάλλει η δυναμική των εκπτώσεων, που σε αντίθεση με άλλες χρονιές ξεκίνησαν από τα επίπεδα του 40% με 50% για την πλειοψηφία των καταστημάτων, ως αποτέλεσμα της ανάγκης των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου να ενισχύσουν άμεσα τη ρευστότητά τους και να «ξεστοκάρουν» εμπόρευμα όσο γίνεται πιο γρήγορα, καθώς η απειλή νέου lockdown δεν έχει εκλείψει. Με τα δεδομένα από την εμπορική κίνηση των τελευταίων ημερών παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο στόχος για τζίρο στο 50% της αντίστοιχης περσινής εκπτωτικής σεζόν (δηλαδή περί τα 2,5 δισ. ευρώ σε απόλυτο μέγεθος) είναι εφικτός και πιθανόν να ξεπεραστεί, εκτός απροόπτου.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πάνω από έξι στις δέκα επιχειρήσεις είτε σημειώνουν αύξηση πωλήσεων είτε σταθερότητα συγκριτικά με την πρώτη εβδομάδα της χειμερινής εκπτωτικής σεζόν του 2020. Σχεδόν τρεις στις δέκα αναφέρουν καθαρή αύξηση.
Το γεγονός αποκτά ειδικό βάρος εάν ληφθεί υπόψη ότι πέρυσι ο εμπορικός κόσμος δεν δήλωνε ικανοποιημένος από την εκκίνηση των εκπτώσεων ενώ οι συνθήκες δεν είχαν επηρεαστεί ακόμη από την οικονομική αβεβαιότητα της πανδημίας. Πηγές της αγοράς μας μεταφέρουν ότι έχει καταγραφεί αύξηση που ξεπερνά το 30% στις συνολικές πωλήσεις λιανικής την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της αγοράς, με τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων να καταγράφεται σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.
Η επόμενη μέρα
Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται τόσο στα επιδημιολογικά δεδομένα, που θα δώσουν το στίγμα πιθανής επιβάρυνσης από την έντονη εμπορική κίνηση των τελευταίων ημερών λόγω της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, όσο και στη δέσμη μέτρων που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Ειδικά στον τομέα ένδυσης/υπόδησης αυτός ο αριθμός αγγίζει το 50%, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ).
Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν σε ενδεχόμενο νέο lockdown και όπως έχουν επισημάνει εκπρόσωποι τοπικών εμπορικών συλλόγων σε όλη τη χώρα και επιχειρηματικών φορέων της αγοράς, ΕΒΕΠ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.α., πλέον απαιτείται ένα πλέγμα μέτρων, με χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα καταστήσουν εφικτή μακροπρόθεσμα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Όλοι συγκλίνουν σε μέτρα όπως η ρύθμιση και το «κούρεμα» χρεών, η θέσπιση μη επιστρεπτέας προκαταβολής και η διατήρηση του μέτρου μείωσης των ενοικίων μέχρι το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης έχουν σχεδιάσει μια δέσμη τέτοιων εργαλείων και επιδιώκουν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για να τα «ξεκλειδώσουν».
Πηγή: fortunegreece.gr