Μέσα στο 2021 ξεκινούν τα έργα στον Φλοίσβο για το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης
Στόχος των έργων είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου στο Φλοίσβο που θα προβάλλει την ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πώς προχώρησε τελικά μετά από 32 χρόνια το εγχείρημα και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του.
- 24/02/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι εργασίες για τη δημιουργία χώρου ανάδειξης της ιστορίας του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού των Ελλήνων αναμένεται να μπουν σε τροχιά εκκίνησης μέσα στο 2021.
Πρόκειται για το Άλσος Ναυτικής Παράδοσης που θα γίνει σε 22 στρέμματα στον Φλοίσβο, στην περιοχή όπου βρίσκονται το θωρηκτό «Αβέρωφ» και το «Βέλος». Στον χώρο αυτόν που παραμένει περιφραγμένος και αναξιοποίητος, είχε χωροθετήσει η πολιτεία το 1989 το Άλσος. Η έκταση είχε τότε παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον σκοπό αυτόν, ωστόσο μέχρι σήμερα το έργο δεν είχε τελεσφορήσει. Καταλυτικός παράγοντας για την επανεκκίνηση του ήταν η πρόσφατη αποκατάσταση του σπιτιού του Παύλου Μελά στην Κηφισιά.
Η δημιουργία του συγκεκριμένου Πάρκου αποτελούσε μάλιστα πάγιο αίτημα τόσο της Δημοτικής Αρχής, Διονύση Χατζηδάκη, όσο και της νυν Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, Γιάννη Φωστηρόπουλου.
Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου όπου θα προβάλλεται η ναυτική τέχνη του λαού μας, η παράδοση και το μέλλον της Eλληνικής ναυτοσύνης, η στενή σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα αλλά και η προσπάθεια όλων των Ελλήνων που έχουν στην πορεία του χρόνου ‘αγκαλιάσει’ με την επαγγελματική ή ερασιτεχνική δράση τους το υγρό στοιχείο.
Το εγχείρημα προχώρησε με τη συνεργασία της εγγονής του Παύλου Μελά με τον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και τον πλοιοκτήτη, Άρη Θεοδωρίδη, οποίος ανέλαβε τη χρηματοδότηση. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΚΥΚΛΩΨ» του εφοπλιστή ολοκλήρωσε την αποκατάσταση του κτιρίου στην Κηφισιά και στη συνέχεια αυτό δωρήθηκε στο ΥΠΕΝ.
Συνεργασία μεταξύ των δυο θα υπάρξει και στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης με τον ίδιο τρόπο. Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, εξ ονόματος του ελληνικού Δημοσίου και ο πρόεδρος της ΑμΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» Άρης Θεοδωρίδης, προέβησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία χώρου προβολής της διαχρονικής σχέσης των Ελλήνων με τη θάλασσα στον Φλοίσβο. Το «παρών» έδωσαν ο Γιάννης Ζερβάκης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, με αντικείμενο τη συνεργασία του κράτους με την κοινωνία των πολιτών και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτεράρχος Ιωάννης Γκοντικούλης και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναυάρχος Γεώργιος Καμπουράκης ενώ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εκπροσώπησε με την παρουσία του, ο Διευθυντής του Γραφείου του Αθανάσιος Βάλαρης.
Το κόστος θα ανέλθει περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ λέγεται ότι τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει διεθνούς φήμης προσωπικότητα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κτιριακές υποδομές που θα φιλοξενήσουν εκθέματα και ψηφιακό περιεχόμενο για να ιχνηλατηθεί όλη η πορεία των Ελλήνων στη θάλασσα από το απώτερο παρελθόν μέχρι σήμερα.
Το Άλσος θα έχει τη στήριξη των αρμόδιων υπουργείων, του κόσμου της ελληνικής ναυτιλίας και τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.