Συνάντηση εκπαιδευτικών από χώρες της Ευρώπης έγινε σε Νηπιαγωγείο της Βούλας
Μια συνάντηση εργασίας εκπαιδευτικών από χώρες της Ευρώπης με θέμα «το μάθημα στη φύση!» πραγματοποιήθηκε στο 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας.
- 10/04/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας με μακρόχρονη εμπειρία σε καινοτόμα Ευρωπαϊκά προγράμματα υποδέχθηκε την προηγούμενη βδομάδα μια ομάδα εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, από Εσθονία, Ιταλία, Ρουμανία και Γαλλία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με θέμα «LEARNING OUTside the classroom IN the EUROPEan nature» μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Συγκεκριμένα από 3 έως 5 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και την Επιτροπή Παιδείας του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών. Το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας, ως ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία, πραγματοίησε δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες, τοπικοί φορείς, καθώς και οι προσκεκλημένοι Ευρωπαίοι εταίροι.
Πολλά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν … «Πως θα μπορούσαν οι μαθητές μας να χαρούν το μάθημα στο ανοιχτό φυσικό περιβάλλον; Γιατί στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης υπάρχει η παράδοση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη φύση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και θερμοκρασίας … και στην Ελλάδα οι μαθητές είναι κλεισμένοι στις αίθουσες διδασκαλίας τις περισσότερες ώρες του σχολικού προγράμματος; Πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στο έργο τους; Πώς πρέπει να λειτουργεί το σύγχρονο σχολείο σε συνεργασία με τις οικογένειες των μαθητών του και την ευρύτερη κοινωνία;»
Η διδακτική ομάδα του 1ου Νηπιαγωγείου Βούλας, που συντονίζει το πρόγραμμα, θέτει στόχους για αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών, που αξιοποιούν φυσικούς πόρους και ενσωματώνονται εύκολα στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα. Η αξιοποίηση των καλών καιρικών συνθηκών του ελληνικού κλίματος, των φυσικών υλικών από τους χώρους πρασίνου και την παράκτια ζώνη της περιοχής, καθώς και η αξιοποίηση εθελοντικής προσφοράς εργασίας και αρωγής από τις οικογένειες των μαθητών δίνουν νέα κίνητρα για μάθηση, δράση και χαρά. Επιπλέον στους στόχους του προγράμματος είναι η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των σημερινών μαθητών, που παρουσιάζουν συχνά φαινόμενα παχυσαρκίας και άλλα προβλήματα υγείας, λόγω της υπερβολικής καθιστικής ζωής, η βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης, η ψυχική ανάταση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, αλλά και τις οικογένειές τους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης εργασίας, που ταυτόχρονα είχε πλούσιο επιμορφωτικό χαρακτήρα, διαδόθηκαν πολλές καλές πρακτικές και καινοτόμες ιδέες που αφορούν στη διδασκαλία στον ανοιχτό αέρα και το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης των παιδιών για το άμεσο φυσικό περιβάλλον της σχολικής μονάδας και της πόλης τους, καθώς και της ενεργής συμμετοχής τους σε δραστηριότητες αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος τους.
Αυτό το νέο πλαίσιο διδασκαλίας, το τόσο διαφορετικό από το συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα κλειστό περιβάλλον της τάξης, αποτελεί έναν νέο παράγοντα στην εκπαιδευτική διαδικασία, που ενεργοποιεί εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η αίσθηση των καιρικών συνθηκών, του ήλιου και του αέρα, η γενικότερη επαφή με τη φύση είναι γνωστό ότι οξύνουν τις αισθήσεις των μαθητών, αποτελούν κίνητρο για μάθηση και συμβάλλουν σε μια διαφορετική προσέγγιση της γνώσης. Νέες μέθοδοι και εργαλεία διδασκαλίας σ’ αυτό το πρωτόγνωρο εκπαιδευτικό φυσικό πλαίσιο έχει μεγάλη σημασία να μελετηθούν και να ενταχθούν στην οργάνωση του προγράμματος σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των μικρών μαθητών, που αύριο θα είναι οι ενεργοί πολίτες της Ευρώπης. Αξίζει να τους εμφυσήσουμε αξίες, που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν υπεύθυνη στάση και οικολογική συνείδηση.
Για περισσότερες πληροφορίες:
1o Νηπιαγωγείο Βούλας