Μια Τράπεζα διαφορετική από τις άλλες
Το Nou-Pou ανακάλυψε ότι στα μέρη του υπάρχει μια τράπεζα που δεν λειτουργεί με ευρώ. Την επισκέφτηκε και την παρουσιάζει.
- 21/10/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Πρόκειται, λοιπόν, για μια κοινωνική δομή, στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ‘Άνοδος’. Η φιλοσοφία της συγκεντρώνεται σε μια φράση: δούναι και λαβείν. Όποιος λαμβάνει, προσφέρει με τη σειρά του. Τι εννοώ ακριβώς; Αν εσύ χρειάζεσαι μια ηλεκτρολογική επισκευή σπίτι σου και γνωρίζεις μια ξένη γλώσσα, άκου τι γίνεται. Ένας ηλεκτρολόγος, μέλος της Τράπεζας Χρόνου, θα έρθει και θα σε εξυπηρετήσει και εσύ με τη σειρά σου θα προσφέρεις μια ώρα μάθημα στο παιδί του.
Ουσιαστικά, η Τράπεζα Χρόνου δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καλύψουν βασικές τους ανάγκες χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος. Αρκετά όμως με τον πρόλογό μου! Ας αφήσω την Ελένη Μαυροματίδου και την Αμαρίλντα Μαξακούλη, οι οποίες διαχειρίζονται την Τράπεζα Χρόνου Αγ. Δημητρίου και Αλίμου, να τα εξηγήσουν καλύτερα.
«Η ιδιαιτερότητα της Τράπεζας Χρόνου είναι ότι βασίζεται στην αλληλεγγύη και ο στόχος είναι να μάθουμε όλοι να προσφέρουμε, όχι μόνο να λαμβάνουμε. Σίγουρα όλοι μπορούμε να δώσουμε». Η γκάμα των υπηρεσιών, αλλά και των προϊόντων είναι μεγάλη. Από τεχνικές εργασίες έως ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Και οι πιο συνηθισμένες; «Σίγουρα οι χειρωνακτικές. Η επιδιόρθωση ρούχων, οι υπηρεσίες από ηλεκτρολόγο, ψυκτικό, υδραυλικό. Αλλά και οι ξένες γλώσσες και το σούπερ μάρκετ, για ηλικιωμένους κυρίως που αδυνατούν να κάνουν τα ψώνια μόνοι τους». Ενδεικτικά, πέρα από τις προαναφερθείσες, στις υπηρεσίες προσφοράς και ζήτησης περιλαμβάνονται τα λογιστικά-φορολογικά, οι νομικές συμβουλές, οι ιατρικές υπηρεσίες, η φυσιοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία, έως η κομμωτική και τα μαθήματα γυμναστικής. Η λίστα περιλαμβάνει και άλλα, πρέπει όμως να βάλω μια τελεία! Μια ιδέα, πάντως, την πήρες!
Και ποια είναι η όλη διαδικασία; «Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει την αίτηση και επιλέγει ποιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει, χωρίς να υπάρχει περιορισμός, συμπληρώνετε όσα θέλετε και μπορείτε να προσφέρετε». Εννοείται ότι η κοινωνική αυτή δομή απευθύνεται σε όλους- εργαζόμενους, άπορους, συνταξιούχους, φοιτητές. Μοναδική προϋπόθεση να είναι άνω των 18 ετών.
«Στις ανταλλαγές μεσολαβεί η κοινωνική μας λειτουργός, η οποία κρίνει ποιο από τα μέλη που ζητούν κάτι, το έχει περισσότερο ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Έτσι διασφαλίζονται οι δίκαιες ανταλλαγές αλλά και η προστασία των μελών, καθώς κρίνει και την ψυχική τους κατάσταση. Κάτι που επιβάλλεται τη στιγμή που κάποιο μέλος μπορεί να μπει στο σπίτι άλλου για παροχή υπηρεσίας».
Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν με συγκεκριμένη ροή. Για παράδειγμα, αν εγώ προσφέρω στον Α μια ώρα αγγλικών, δεν είναι απαραίτητο να μου προσφέρει ο Α κάτι πίσω. Θα συμπεριληφθεί στο «λογαριασμό» μου και ανάλογα με αυτό που έχω ανάγκη, θα μου δοθεί είτε από τον Α είτε από τον Β είτε από τον Γ. Όπως σου είπα και στην αρχή του άρθρου, η Τράπεζα αυτή δεν περιλαμβάνει τη λέξη ευρώ στο λεξιλόγιό της. Αντί αυτού, λειτουργεί με ΤΕΜ. Τι είναι αυτό; « «Τοπική Εναλλακτική Μονάδα» και μια ώρα εργασίας ισοδυναμεί με ένα ΤΕΜ. Όταν κάποιος δίνει μια ώρα εργασίας, αυτή πιστώνεται στο λογαριασμό του». Είναι άυλο νόμισμα! Η Ελένη και η Αμαρίλντα τονίζουν ότι «δεν κάνουμε διαχωρισμό στις υπηρεσίες. Μπορεί κάποιος να πει ότι οι ιατρικές υπηρεσίες είναι ακριβές και άρα θα πρέπει να λάβει περισσότερα ΤΕΜ. Εμείς δεν υιοθετούμε αυτή τη λογική, θέλουμε να ισορροπήσουμε τις κοινωνικές διαφορές».
Ο κόσμος άραγε πώς το υποδέχτηκε αυτό το εγχείρημα; «Στην αρχή δύσκολα, καθώς ήταν τελείως ξένη η ιδέα. Όταν κάποιος άκουγε τη φράση Τράπεζα Χρόνου, κατευθείαν το μυαλό του πήγαινε σε δάνεια και τράπεζες. Μετά σταδιακά μας έμαθαν και κάθε μήνα τα μέλη μας αυξάνονται». Οι δυο υπεύθυνες, μου εξηγούν επίσης, ότι «στο εξωτερικό η έννοια της Τράπεζας Χρόνου υπήρχε χρόνια. Στην Αγγλία, στην Ισπανία, αλλά και στην Αμερική. Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει στην κρίση, περπατάμε βήμα βήμα κάθε μέρα και χτίζουμε τον στόχο μας».
«Την προώθηση την κάνουμε μόνοι μας, μέσω social media, facebook, twitter, αλλά και με λίστες και email. Επίσης, έχουμε επικοινωνία με τοπικά μέσα, τα οποία αναρτούν κάθε μήνα τα όσα διοργανώνουμε, διανέμουμε φυλλάδια, αν και ο πιο επιτυχημένος τρόπος είναι το από στόμα σε στόμα».
Η Τράπεζα Χρόνου οργανώνει και events. Το παζάρι βιβλίου κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα και την Ιματιοθήκη, κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα. Στο παζάρι βιβλίου, όσα βιβλία φέρεις, τόσα θα λάβεις. Στην Ιματιοθήκη, το σκεπτικό είναι παρεμφερές. Αν κάποιος φέρει παπούτσια, παπούτσια θα λάβει. Και οι δυο αυτές εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και δεν απευθύνονται αποκλειστικά στα μέλη της Τράπεζας. Αποτελούν και μια καλή ευκαιρία να γνωριστείς με κόσμο, να κοινωνικοποιηθείς και να μπεις σταδιακά στο όλο κλίμα του δούναι και λαβείν! Οι υπεύθυνες με ενημέρωσαν ότι «τώρα προγραμματίζουμε γνωριμία μελών, ώστε να είναι πιο εύκολο να εμπιστευτεί ο ένας τον άλλον και μετά να μπει στη διαδικασία της ανταλλαγής υπηρεσιών».
Τράπεζες Χρόνου υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους δήμους- Γλυφάδας, Δάφνης, Ηλιούπολης, Παλαιού Φαλήρου. Στόχος της Ελένης και της Αμαρίλντας, αλλά και όλων όσων βρίσκονται πίσω από την Άνοδο, είναι να συνεχιστεί η ιδέα αυτή και να γίνει τρόπος ζωής μας! Να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας και να δημιουργηθούν δεσμοί αλληλεγγύης! Η Ελένη τονίζει ότι «όλοι μπορούν να προσφέρουν κάτι, εκτός βέβαια αν βρίσκονται σε κατάσταση ανέχειας και πρέπει να μάθουμε να προσφέρουμε, θα λάβουμε τρομερά μεγάλη ικανοποίηση μετά»! Απλά πρέπει να γίνει η πρώτη κίνηση, να μπεις στη διαδικασία αυτή. Όταν σου φύγει η αρχική καχυποψία, θα αισθανθείς ευφορία και δεν θα θέλεις να σταματήσεις»!
Αναρωτήθηκα, συζητώντας με τα κορίτσια, το κατά πόσον οι Έλληνες είμαστε εξοικειωμένοι με την ιδέα του εθελοντισμού. «Τελευταία έχει γίνει μια κινητοποίηση, λόγω κρίσης. Υπάρχουν βέβαια περιθώρια εξέλιξης. Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη είναι θέμα παιδείας, είναι ιδέες που καλλιεργούνται. Ξεκινά από το σπίτι μας και συνεχίζει στο σχολείο. Εμείς κάνουμε επαφές με σχολεία, με καθηγητές και γονείς και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά είναι αυτά που φέρνουν τους γονείς τους»! Δεν λένε άδικα ότι τα παιδιά είναι το μέλλον! Αποτελούν παράδειγμα για τους μεγάλους!
Κλείνοντας την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Τράπεζα Χρόνου, η Ελένη και η Αμαρίλντα επεσήμαναν ότι χρειάζονται εθελοντές για τα παζάρια! Χρειάζονται ανθρώπους να βοηθούν στη διαδικασία και στο στήσιμο! Άντε, μη κάθεσαι! Πήγαινε! Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα μπορείς και εσύ να προσφέρεις! Ή και να χρειάζεσαι! Μην ξεχάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου! Σε διαβεβαιώνω ότι είναι η μόνη Τράπεζα από την οποία όλοι θα βγαίνουν χαμογελαστοί και θα θέλουν να επιστρέψουν!
Η Τράπεζα Χρόνου Αγίου Δημητρίου & Αλίμου σας προσκαλεί σε μια συνάντηση γνωριμίας την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 6μμ στην Πλατεία Αλέξ. Παναγούλη στον Άγιο Δημήτριο.
Τράπεζα Χρόνου Αγίου Δημητρίου & Αλίμου
Αλεξ. Ασημακοπούλου 7, 17342 Αγ. Δημήτριος
Τηλ: 215 5509980
E-mail: timebank.dad@gmail.com
URL: timeswap.gr