Μύθοι και αλήθειες σχετικά με το αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει σημαντική θέση στη ζωή μας καθώς καταναλώνεται από μεγάλη μερίδα κόσμου. Για αυτό, η διατροφολόγος – διαιτολόγος Γεωργία Ζιώγου, μας λέει ποιες 'παγίδες' πρέπει να αποφεύγουμε γύρω από τα αγαπημένα μας ποτά.
- 28/06/2018
- Κείμενο: Μιχάλης Προβατάς
Δεν είναι λίγες οι φορές που εξηγώ στους πελάτες μου ποιο ποτό και πόσο από αυτό μπορούν να καταναλώνουν. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που η κατανάλωση του είναι απαγορευτική για παράδειγμα στην εγκυμοσύνη και σε καταστάσεις όπως υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη και πολλές περιπτώσεις ακόμη. Σήμερα, όμως θέλω να μιλήσουμε για μύθους και αλήθειες γύρο από το αλκοόλ, μιας και το καλοκαίρι θέλει προσοχή λόγο αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ.
ΜΥΘΟΣ: Το μεθύσι δεν είναι κάτι σοβαρό
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το βαρύ μεθύσι ταράζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράγονται ουσίες οι οποίες προκαλούν διαταραχές στις λειτουργίες των εγκεφαλικών κυττάρων -οδηγεί σε πονοκέφαλο, ζάλη και ναυτία – και λόγω της συχνής επίσκεψης της τουαλέτας (είτε λόγω εμετών είτε λόγο έντονης διούρησης) προκαλεί αφυδάτωση. Το επόμενο πρωί από ένα βαρύ μεθύσι του πρωινού μπορεί να περιλαμβάνει έναν πονοκέφαλο, κόπωση, ξερό στόμα, έντονο πόνο στο στομάχι – και ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
ΜΥΘΟΣ: άνδρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες αντοχές στο αλκοόλ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Μην τρελαίνετε από χαρά όταν υπάρχει απεριόριστη κατανάλωση αλκοόλ. Εάν ένας άνδρας και μια γυναίκα πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα είναι πιο πιθανό να νιώσει πιο έντονα τη ζάλη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους, πράγμα που βοηθά στην αραίωση του αλκοόλ που πίνουν. Επιπλέον οι άντρες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοολικής αφυδρογωνάσης και έτσι μπορούν να διασπάσουν πιο εύκολα το αλκοόλ. Έτσι, όταν οι γυναίκες πίνουν την ίδια ποσότητα, το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους άντρες.
ΜΥΘΟΣ: Μόνο αν πιεις πολλά ποτά έχεις πρόβλημα
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ακόμη και μερικά ποτά μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο και άλλα συμπτώματα οσφυαλγίας για μερικούς ανθρώπους. Το να καταναλώνετε νερό ή κάποιο μη αλκοολούχο ποτό ανάμεσα σε κάθε μπύρα ή ποτό μπορεί να σας βοηθήσει να σας ενυδατώσει και να μειώσετε τη συνολική ποσότητα αλκοόλ που πίνετε.
ΜΥΘΟΣ: Το κρασί είναι η πιο ήπια επιλογή
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, ενώσεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους. Τα υγρά με βύνη, όπως το ουίσκι, τείνουν επίσης να προκαλούν πιο έντονα προβλήματα την επόμενη μέρα. Αν ανησυχείτε για το πώς θα νιώσετε το πρωί, οι πιο ήπιες επιλογές είναι η μπύρα και τα καθαρά ποτά, όπως η βότκα και το τζιν.
ΜΥΘΟΣ: Τα light κοκτέιλ είναι ασφαλή
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα ελαφριά ποτά μπορεί να σας βοηθήσουν αν μετράτε τις θερμίδες, αλλά όχι εάν προσπαθείτε να αποφύγετε μια θολούρα. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φρούτων, χυμών φρούτων ή άλλων υγρών που περιέχουν ζάχαρη μπορεί να
προκαλέσει μια λιγότερο έντονη μέθη.
ΜΥΘΟΣ: Λικέρ πριν τη μπίρα
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Είναι η ποσότητα αλκοόλ που πίνετε (όχι η σειρά των ποτών σας) που έχει μεγαλύτερη σημασία. Τυποποιημένα ποτά – ένα ποτήρι μπύρας 330ml, ένα ποτήρι κρασί 120-150ml ή ένα «σφηνάκι» ποτού 40-50ml- έχουν περίπου την ίδια ποσότητα
αλκοόλ. Μην ξεγελιέστε από το μέγεθος του ποτού σας .
ΜΥΘΟΣ: Τρώτε ζυμαρικά πριν από τον ύπνο και μετά από ξενύχτι
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Λάθος. Κατ ‘αρχάς, το φαγητό πριν από τον ύπνο (αφού είστε ήδη μεθυσμένος) δεν βοηθά. Τα τρόφιμα πρέπει να βρίσκονται στο στομάχι σας πριν από την ώρα που αρχίζετε το ποτό, για να έχουν οποιαδήποτε επίδραση. Δεύτερον, αν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που μπορεί να επιβραδύνει το πόσο γρήγορα το σώμα σας απορροφά αλκοόλ, το λίπος το κάνει καλύτερα. Πηγαίνετε για μπριζόλα πριν το πρώτο μαρτίνι σας, και ίσως να ξεφύγετε από ένα hangover. Μια συμβουλή για καλύτερο ύπνο μετά από πολύ ποτό είναι να πίνετε νερό και ίσως να χρησιμοποιείτε και ένα συμπλήρωμα μαγνησίου, για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης.
ΜΥΘΟΣ: Αναλγητικά πριν από το κρεβάτι
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα παυσίπονα συνήθως κορυφώνονται σε περίπου τέσσερις ώρες, οπότε μια δόση για το βραδινό ύπνο δεν θα σας βοηθήσει από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε αρκετές ώρες μετά. Ένα καλύτερο σχέδιο είναι να πάρετε τα χάπια όταν ξυπνάτε για πρώτη
φορά. Μην παίρνετε ακεταμινοφαίνη μετά από μια νύχτα πόσης. Ο συνδυασμός μπορεί να βλάψει το συκώτι σας.
ΜΥΘΟΣ: Το αλκοόλ σας βοηθά να κοιμάστε καλά
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ακριβώς το αντίθετο. Αν μιλάμε για ένα μικρό ποτηράκι ίσως να χαλαρώνει και να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, όταν όμως μιλάμε για μεγαλύτερη ποσότητα τότε δρα ανασταλτικά και μειώνει την ποιότητα του ύπνου.. Εάν πίνετε πολύ, ένα hangover θα μπορούσε να χτυπήσει στο τελευταίο μέρος της νύχτας, μειώνοντας την ποιότητα του ύπνου καθώς επηρεάζει να στάδια REM.
ΜΥΘΟΣ: Ο καφές είναι η θεραπεία
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η καφεΐνη μπορεί να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να σας χειροτερέψει τον πονοκέφαλο. Μετά από μια μέρα μέθης, είναι καλύτερο να πιείτε νερό και αθλητικά ποτά για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση και να αντικαταστήσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες.
Είναι εύκολο να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα βάζοντας μέτρο στην κατανάλωση. Αν δείτε κάποιον να κάνει εμετό πολλές φορές ή να έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής αφυδάτωσης ή εγκεφαλικής βλάβης. Καλέστε ιατρική βοήθεια.
Πληροφορίες: Γεωργία Ζιώγου, Κέντρο Διατροφικής Αγωγής NewMe, I. Μεταξά 16, +30 215 5015948 , +30 698 4510753