Nutrischool.gr: Το ολοκληρωμένο site για την παιδική διατροφή
"Αφού έκανα η ίδια παιδιά αντιλήφθηκα άμεσα πόσο δύσκολο είναι για τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, συντονίζοντας παράλληλα εργασία, υποχρεώσεις…". Οι δημιουργοί του Nutrischool.gr, Mαρίνα Μουγκρίδου και Χαρά Βλάση, μιλούν στο NouPou για την πρώτη ελληνική ιστοσελίδα για την παιδική διατροφή.
- 15/06/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
To Nutrischool σύντομα κλείνει 5 χρόνια ζωής. Πώς ξεκίνησε αυτό το διατροφικό ταξίδι;
Μαρίνα Μουγκρίδου: Όταν άρχισα να εργάζομαι, σύντομα συνειδητοποίησα ότι πολύς κόσμος δε γνωρίζει τι πρέπει να φάει, πώς να επιλέξει την τροφή του και πώς να θρέψει σωστά την οικογένειά του. Η πληροφόρηση, βέβαια, είναι παντού αλλά και η παραπληροφόρηση το ίδιο. Παράλληλα με τη δουλειά στο γραφείο, αποφάσισα να δράσω και ως εθελόντρια σε δήμους και σχολεία. Αφού έκανα η ίδια παιδιά αντιλήφθηκα άμεσα και η ίδια πόσο δύσκολο είναι για τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, συντονίζοντας παράλληλα εργασία, υποχρεώσεις… Με τη Χαρά γνωριζόμαστε από το Πανεπιστήμιο. Συνάδερφοι και φίλες, και λίγο αργότερα μαμάδες και οι δύο, οι ανησυχίες μας ήταν κοινές και παράλληλες. Οι ανησυχίες έγιναν συζητήσεις, οι συζητήσεις όραμα και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με έναν κοινό στόχο. Να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα, απλά αλλά και έγκυρα, γονείς και εκπαιδευτικούς, να μεγαλώσουν μία νέα γενιά με πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.
Χαρά Βλάση: Πιστεύουμε πως οι βάσεις για τη σωστή διατροφή μπαίνουν από την παιδική ηλικία. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα διατροφικής αγωγής για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Μπαίνοντας στα σχολεία κατανοήσαμε την ανάγκη των γονιών για έγκυρη ενημέρωση πάνω στη διατροφή των παιδιών τους και για αυτό ξεκήσαμε τη σελίδα μας στο Facebook.
Τι διαφορετικό έχει ο ιστότοπος Nutrischool.gr από τα υπόλοιπα sites διατροφής;
Μαρίνα Μουγκρίδου: Το Nutrischool.gr δημιουργήθηκε από μαμάδες διατροφολόγους. Δίνουμε γνώση αλλά και πρακτικά εργαλεία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, με επίκεντρο πάντα το παιδί και την οικογένεια. Με λόγο απλό, όπως θα κάναμε αν μία φίλη μαμά μας εμπιστευόταν τους προβληματισμούς της σχετικά με τη διατροφή του παιδιού της. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να βγούμε στην κοινωνία, στα σχολεία με διαδραστικά προγράμματα, σχεδιασμένα για παιδιά και γονείς, ώστε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια οι επόμενες γενιές να έχουν μία πιο υγιή σχέση με την τροφή.
Χαρά Βλάση: Γίναμε μαμάδες και συνειδητοποιήσαμε πόσο διαφορετική είναι η θεωρία από την πράξη. Θελήσαμε να μοιραστούμε τη γνώση και την εμπειρία μας και έτσι ξεκινήσαμε την πρώτη ελληνική ιστοσελίδα για παιδική διατροφή. Στο nutrischool.gr ο επισκέπτης θα βρει άρθρα για τη διατροφή, από τη σύλληψη μέχρι και την εφηβεία ενός παιδιού. Το χαρακτηριστικό μας είναι, ο τρόπος που γράφουμε. Είμαστε και εμείς μαμάδες και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό που θα διαβάσεις να είναι κατανοητό αλλά και έγκυρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Γνωρίζουμε ότι απευθύνεστε σε οικογένειες και ειδικά στα παιδιά για να ακολουθήσουν μία ποιότητα ζωής με διατροφικές αξίες. Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη διατροφή της ελληνικής οικογένειας;
Μαρίνα Μουγκρίδου: Οι σημερινοί γονείς είναι περισσότερο ενημερωμένοι και προβληματίζονται πιο έντονα για τη διατροφή του παιδιού τους. Παρολαυτά, συχνά δε γνωρίζουν πού θα βρουν την έγκυρη πληροφορία και φυσικά πολλές φορές δεν έχουν το χρόνο να εφαρμόσουν αυτά που διαβάζουν. Ταυτόχρονα, οι απαιτητικές ώρες εργασίας υποχρεώνουν πολλούς γονείς να στραφούν στο delivery και το σπιτικό φαγητό έχει μειωθεί δραματικά. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με προϊόντα όχι πλήρως κατάλληλα και υγιεινά, κυρίως σνακ ή ροφήματα, τα οποία ζητούν από τους γονείς ή αγοράζουν με το χαρτζιλίκι τους. Παρόλο που οι γενικές διατροφικές αρχές της ελληνικής οικογένειας έχουν παραμείνει σε αρκετά καλά επίπεδα, η δυτική επιρροή με τα λιπαρά και γλυκά σνακ, τα ζαχαρούχα ροφήματα, τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων τροφών, έχει αφήσει το αρνητικό της αποτύπωμα.
Χαρά Βλάση: Η μαμά της νέας χιλιετίας είναι διαφορετική. Αυτό σημαίνει πως και η οικογένεια είναι διαφορετική και αυτό φαίνεται και στη διατροφή. Απο τη μια έχουμε ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας και από την άλλη έχουμε περισσότερες “μωρομαμάδες” που επιζητούν τη βέλτιστη διατροφή για τα παιδιά τους. Αυτό είναι μια πρόκληση για εμάς, στο nutrischool.gr.
Η περίοδος του κορωνοϊού μας δίδαξε κάτι σε επίπεδο διατροφής;
Μαρίνα Μουγκρίδου: Κατά την περίοδο της καραντίνας είδαμε δύο διαφορετικά φαινόμενα. Πολλές οικογένειες επανενώθηκαν στο οικογενειακό τραπέζι, μαμάδες που δεν είχαν χρόνο να μαγειρέψουν, έφτιαξαν σπιτικά φαγητά και οικογένειες που δεν είχαν χρόνο να κάνουν βόλτες, ποδήλατο και άλλες δραστηριότητες στη φύση, σηκώθηκαν από τον καναπέ, ασκήθηκαν και διασκέδασαν παρέα. Η άλλη όψη του νομίσματος ήταν παιδιά μόνα στο σπίτι (αφού οι γονείς έπρεπε να εργαστούν και τα παιδιά δεν είχαν σχολείο), χωρίς κίνηση, χωρίς πρόγραμμα, με απεριόριστο χρόνο μπροστά σε οθόνες και μοναδική οικογενειακή διασκέδαση το delivery. Νομίζω ότι αν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι, αυτό είναι, με την παραμικρή αφορμή, να βγαίνουμε από το σπίτι οικογενειακά, κοντά στη φύση, να περνάμε όμορφα απλά μαζί και να επιστρέφουμε στο οικογενειακό τραπέζι γεμάτοι ενέργεια για να απολαύσουμε το σπιτικό φαγητό.
Χαρά Βλάση: Πάντα γνωρίζαμε τη σημασία της άσκησης, όμως ο κορωνοϊός μας το έδειξε και στην πράξη. Συνειδητοποιήσαμε την αξία της φυσικής δραστηριότητας στη ρύθμιση του βάρους, στην ψυχική μας υγεία αλλά και στο ανοσοποιητικό μας. Λιγότερη άσκηση, περισσότερη ένταση, περισσότερο φαγητό “παρηγοριάς”. Τα μαθήματα που πήρα ως επαγγελματίας, θα με συνοδεύουν.
Διανύουμε μία καλοκαιρινή περίοδο όπου όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε ελεύθεροι από διατροφικούς κανόνες και ειδικά τα παιδιά. Τι θα μας συμβουλεύατε;
Μαρίνα Μουγκρίδου: Οι μικρές απολαύσεις, το ταβερνάκι, το παγωτό, η παγωμένη μπύρα – για τους γονείς! – είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού. Το ίδιο και οι βόλτες, το κολύμπι, οι ρακέτες στην παραλία, το παιχνίδι στο πάρκο με τους φίλους. Αν ακούσουμε το σώμα μας, τις ανάγκες του, νομίζω ότι θα κάνουμε καλύτερες επιλογές και λιγότερες υπερβολές! Καλός ύπνος, πολύ νερό, παιχνίδι, άσκηση, δροσερά φρούτα, παγωτό, μεζεδάκια, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Δε θα έλεγα ότι είναι κανόνες αλλά ανάγκη του οργανισμού.
Χαρά Βλάση: Το κλασικό. Δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα. Τα τρώμε όλα, αλλά με μέτρο. Όμως το μέτρο ενώ είναι μια αντικειμενική μονάδα μέτρησης, στο κομμάτι της διατροφής είναι μια καθαρά υποκειμενική μονάδα προσδιορισμού της μερίδας. Αυτό που θα συμβουλεύαμε είναι να αφήσουμε το παιδί να ακολουθήσει την όρεξη του. Να μην το κυνηγάμε, μήπως χάσει κάποιο γεύμα ή κατά τη διάρκεια παραμονής του στην παραλία μείνει νηστικό. Εμψυχώνουμε τα παιδιά μας να παίξουν, να βγουν από το σπίτι και να αθληθούν. Να μείνουν μακριά από οθόνες και καναπέδες. Δείχνουμε στα παιδιά μας πως η σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι ένας δεκάλογος αυστηρών κανόνων, λίγο πριν την παραλία. Πολύ σημαντικό, να μάθουμε να αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε.
Υπάρχει κάτι που έχετε αποκομίσει από την εμπειρία σας και θα θέλατε να το μοιραστείτε;
Μαρίνα Μουγκρίδου: Για να αποκτήσει το παιδί μία ισορροπημένη σχέση με την τροφή, νομίζω, δε χρειάζονται κανόνες. Χρειάζεται εξερεύνηση, παιχνίδι, επικοινωνία. Οι σύγχρονες συνθήκες είναι δύσκολες για κάθε γονιό. Και τα παιδιά μοιάζουν να μην ακούν. Βλέπουν, όμως, και μιμούνται. Μαμά, μπαμπά, κάντε την προσπάθειά σας, και αν όχι σήμερα, αύριο, θα δείτε τους κόπους σας να βγάζουν καρπούς. Στο κάτω κάτω τώρα μπαίνουν τα θεμέλια για το αύριο των παιδιών μας.
Χαρά Βλάση: Το nutrischool.gr ξεκίνησε σαν ένας ιστοχώρος ενημέρωσης γύρω από την παιδική διατροφή και με έκπληξη συνειδητοποιούμε καθημερινά πως μέσα απο την αρθρογραφία μας αλλά κυρίως από την επικοινωνία μας με τον κόσμο, έχουμε μάθει και εμείς. Με χαροποιεί ιδιαίτερα η στροφή των επιστημών υγείας προς την αναγνώριση της σημαντικότητας της διατροφής.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του Nutrischool.gr;
Μαρίνα Μουγκρίδου: Ο στόχος παραμένει ίδιος «Να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα, απλά αλλά και έγκυρα, γονείς και εκπαιδευτικούς, να μεγαλώσουν μία νέα γενιά με πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες» αλλά θέλουμε διαρκώς να αυξήσουμε την εμβέλειά του οράματός μας, να μπούμε σε ολοένα και περισσότερα οικογενειακά τραπέζια και να μεγαλώσουμε σωστά περισσότερα παιδιά μαζί με τα δικά μας ώστε να γίνουν συνειδητοποιημένοι διατροφικά υγιείς ενήλικες που θα μεγαλώσουν με τη σειρά τους σωστά και τα εγγόνια μας.
Χαρά Βλάση: Το nutrischool.gr είναι παιδί μας και όπως κάθε γονιός θέλουμε να το δούμε να μεγαλώνει και να ανοίγει τα φτερά του. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των ανθρώπων που μας επιστεύονται, ενημερωνόμαστε γύρω απο την επιστήμη μας και βάζουμε νέους στόχους. Θέλουμε το nutrischool.gr να είναι το συνώνυμο της παιδικής διατροφής και της διατροφικής αγωγής.