‘Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο’ είναι η ταινία που πρέπει να δεις
Η ιστορία μίας ακόμη ιδιοφυΐας βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες σήμερα και σίγουρα θα σε συγκλονίσει και θα σε συγκινήσει.
- 12/05/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι πραγματικές ιστορίες για τη ζωή των ιδιοφυών ανθρώπων, πάντα παίρνουν πολύ καλές κριτικές και κάνουν μία σχετική επιτυχία στο box office, αφήνοντας το Hollywood να αναζητά ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τον κόσμο της επιστήμης και συνέβαλαν στην εξέλιξή της. Δεν είναι ανάγκη να αναφέρεται στον Stephen Hawking ή τον Alan Turing, όλοι μας μαγευόμαστε από ιστορίες ανθρώπων που απλά είναι ιδιοφυείς και αντιλαμβάνονται αλλιώς τον κόσμο των αριθμών και των μαθηματικών τύπων. Το The Man Who Knew Infinity λοιπόν, ασχολείται με τη ζωή του Srinivasa Ramanujan -που σίγουρα αποκλείεται να μπορέσεις να προφέρεις το όνομά του- . Η ταινία είναι άκρως ενδιαφέρουσα και μπορεί να μην κατάλαβα και πολλά -θεωρητική βλέπεις- όμως με καθήλωσε. Εξαιρετική φωτογραφία και φυσικά η ερμηνεία του Dev Patel θα συγκλονίσει και θα συγκινήσει καθώς η ζωή του Srinivasa Ramanujan μόνο εύκολη δεν ήταν. Μαζί με τον Patel, βλέπουμε τον πάντα εξαιρετικό Jeremy Irons και Stephen Fry.
Η υπόθεση της ταινίας
Το 1913, στην Ινδία, ένας 25χρονος ιδιωτικός υπάλληλος με τρομακτική ευφυΐα, που όμως είχε αποτύχει στις σπουδές του εξαιτίας της εμμονικής, μοναχικής μελέτης του πάνω στην επιστήμη των Μαθηματικών, αποφασίζει να εμπιστευτεί το πάθος του και να στείλει ένα γράμμα στον Godfrey Harold Hardy , έναν επιφανή καθηγητή μαθηματικών του Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Ο Ramanujan και έμελλε να γίνει ο αυτοδίδακτος «πρίγκιπας της μαθηματικής διαίσθησης», ο άνθρωπος που θα αναστάτωνε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τον πιο ρομαντικό τρόπο.
Η ταινία παρακολουθεί τη συγκεκριμένη εποχή της ζωής του Ramanujan και εξηγεί όλα αυτά που εμείς της θεωρητικής κατεύθυνσης δε θα καταλάβουμε ποτέ πλήρως.
Ο Srinivasa Ramanujan συνέβαλε σημαντικά στη μαθηματική ανάλυση, στη θεωρία αριθμών, στις απειροστικές σειρές και στα συνεχή κλάσματα, με τη σύντομη ζωή του να αφήνει χαραγμένο το στίγμα της στην μαθηματική επιστήμη.
Η ταινία «Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο» καταγράφει την επαναστατική επιρροή μιας ακατέργαστης ιδιοφυΐας που έφερε την επανάσταση στο πεδίο των μαθηματικών, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις της άκαμπτης ακαδημαϊκής κοινότητας και αφήνοντας πίσω μια μυθική κληρονομιά, τα μυστικά της οποίας οι επιστήμονες πάσχιζαν να αποκρυπτογραφήσουν για τον επόμενο αιώνα.
Η ζωή του Srinivasa Ramanujan
Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1887, ο Srinivasa Ramanujan δεν έλαβε καμία επίσημη εκπαίδευση στα μαθηματικά, καθώς ζούσε στην Ινδία και δεν είχε καμία πρόσβαση στην πλούσια γνώση που καλλιεργούσε η ευρύτερη μαθηματική κοινότητα στην Ευρώπη. Παρόλ’ αυτά, ανέπτυξε θεωρίες και ερευνητικά μονοπάτια που όχι μόνο εντυπωσίασαν τους συναδέλφους του στην εποχή του, αλλά ακόμη απασχολούν τους μαθηματικούς, οι οποίοι βλέπουν ότι οι δικές του ιδέες παραμένουν επίκαιρες και απαραίτητες για την επιστήμη.
Έχοντας μάθει τα βασικά από την ηλικία των 12 ετών, ο Srinivasa Ramanujan διδάχθηκε ανώτερα μαθηματικά από το βιβλίο «A Synopsis of Elementary Results in Pure Mathematics» και στα 17 του είχε ξεκινήσει την δική του έρευνα. Εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος για να βγάζει τα προς το ζην, ενώ παράλληλα συνέχιζε την ολοένα πιο φιλόδοξη δουλειά του. Από το 1912, ξεκίνησε να στέλνει δείγματα της δουλειάς του σε τρεις ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Ο Godfrey Harold Hardy, αναγνωρίζοντας την ιδιοφυή του σκέψη, τον κάλεσε να εγκατασταθεί στο Κέιμπριτζ και να δουλέψει εκεί. Εκείνος διέπρεψε παρά τις πολλές δυσκολίες στην προσαρμογή του στο ξένο περιβάλλον, η λαμπρή του καριέρα όμως διακόπηκε νωρίς, με τον πρόωρο θάνατό του το 1920, σε ηλικία των 32 ετών.
Το έργο του Srinivasa Ramanujan παραμένει φοβερά σημαντικό ακόμη και σήμερα, όπως και το μυστήριο πίσω από τις εμπνεύσεις του – δεν ξέρουμε πώς έβρισκε τις ιδέες του, από πού προέρχονταν. Βρίσκουμε διαρκώς νέες εφαρμογές των θεωριών του στα σύγχρονα μαθηματικά και την σύγχρονη επιστήμη, αλλά και σε τομείς που δεν υπήρχαν καν όταν ζούσε εκείνος.
Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας Robert Kanigel απαντούσε σε μία εκδότη που ενδιαφερόταν για μια βιογραφία του Srinivasa Ramanujan, λέγοντας ότι το βιβλίο που είχε στο μυαλό του -το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία- δεν μιλά απλώς για την ζωή του Ινδού επιστήμονα αλλά και για την μοναδική του φιλία με τον Godfrey Harold Hardy. «Μιλάει για τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα σε δύο άνδρες και τον τρόπο με τον οποίο αυτό σχημάτισε τις ζωές τους», λέει ο Robert Kanigel. «Όποιος έχει βιώσει μια έντονη φιλία, όποιος έχει νιώσει την οικειότητα και μετά τον αποχωρισμό, μπορεί να ταυτιστεί με την ιστορία αυτή. Οι δυο τους προέρχονταν από εντελώς διαφορετικούς κόσμους και παρόλ’ αυτά βρήκαν κοινή γλώσσα στα μαθηματικά. Κατάφεραν περισσότερα σε πέντε χρόνια δουλειάς απ’ ό,τι άλλοι καταφέρνουν σε χίλια χρόνια – είναι μια καταπληκτική ιστορία.»
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Matt Brown, ο οποίος βασίστηκε στο ομότιτλο βιογραφικό βιβλίο του Robert Kanigel, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια και της μαθηματικής κοινότητας για την ολοκλήρωσή του. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περασμένο φεστιβάλ του Toronto και πήρε εξαιρετικές κριτικές και σήμερα η ταινία βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες.