Ο Χρήστος Βέργαδος μας δίνει τη συνταγή για να φτιάξουμε το πιο νόστιμο τσουρέκι
Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται. Για αυτό κι εμείς εν μέσω καραντίνας ζητήσαμε από τον αγαπημένο pastry chef Χρήστο Βέργαδο να μας δώσει τη συνταγή για να φτιάξουμε παραδοσιακό πεντανόστιμο τσουρέκι.
- 15/04/2020
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Το φετινό Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποιες πασχαλινές γεύσεις δεν θα λείψουν από το τραπέζι μας. Όπως είναι τα παραδοσιακά τσουρέκια.
Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον pastry chef Χρήστο Βέργαδο (το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Σχολείο Ζαχαροπλαστικής -εκδόσεις Διόπτρα- έγινε best seller και κέρδισε το βραβείο αναγνωστών στην κατηγορία ΕΥ ΖΗΝ, ενώ πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Γλυκά χωρίς...” από τον ίδιο εκδοτικό οίκο) να μας δώσει την παραδοσιακή συνταγή για τσουρέκια.
Υλικά
Για το προζύμι
250 ml νερό
250 ml γάλα
1/2 κιλό αλεύρι δυνατό
100 γρ. φρέσκια μαγιά
Για τη ζύμη
1,200 γρ. αλεύρι δυνατό
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο κρεμώδες
6 αβγά
1 πρεζα αλάτι
15 γρ. μαχλέπι
10 γρ. κακουλέ ή μαστίχα
Για το γαρνίρισμα
Φιλέ αμύγδαλο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το προζύμι. Διαλύουμε ένα μικρό μέρος της ζάχαρης με τη μαγιά στο χλιαρό νερό με το γάλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει παχύρευστος χυλός. Το αφήνουμε για λίγο σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Στην συνέχεια αδειάζουμε το προζύμι στο κάδο του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του βουτύρου και έχοντας κρατήσει λίγο απο το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι σχεδόν να γίνει ζύμη. Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμώδες βούτυρο και ξαναζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε απο το αλεύρι που έχουμε κρατήσει). Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, ξαναζυμώνουμε, πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει. Αλείφουμε με μείγμα από κρόκο και γάλα, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 10 λεπτα στους 160 βαθμούς και μετά στους 140 για περίπου μισή ώρα.
Προαιρετικά, μόλις βγούν απο το φούρνο και είναι ακόμα ζεστά, βυθίζουμε στο κέντρο 1 κόκκινο αβγό.