Ο δήμος Γλυφάδας ξύπνησε ‘το θηρίο’
Ο δήμος Γλυφάδας αποφάσισε να ξαναδώσει 'ζωή' στον ιστορικό οδοστρωτήρα.
- 16/09/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Και είναι κάπου σε αυτό το σημείο, που ο δήμος Γλυφάδας και ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, αποφάσισαν να ξαναδώσουν «ζωή» στον οδοστρωτήρα μέσω μιας επιτυχημένης συμφωνίας. Ή πιο απλά, να βγάλουν τις αναμνήσεις μας από τον σκουπιδότοπο.
Το Nou-Pou.gr μίλησε με τον Ορέστη Τσάγκλα, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του δήμου Γλυφάδας και τον άνθρωπο που φρόντισε μαζί με τον δήμαρχο να γίνει το σχέδιο πραγματικότητα.
Κύριε Τσάγκλα, μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως ο οδοστρωτήρας βρισκόταν παρατημένος στο αμαξοστάσιο του δήμου. Τι ακριβώς σας οδήγησε να ασχοληθείτε με αυτόν;
Ποιος δε θυμάται το “θηρίο”, το σύμβολο της νιότης μας, ένα αγαπημένο παιχνίδι 12 τόνων της παιδικής μας ηλικίας και της γενιάς μας, μια ανάμνηση άρρηκτα συνδεδεμένη με τον παιδότοπο της πλατείας Χαρίτων. Ο ατμοκίνητος αυτός οδοστρωτήρας του Δήμου Γλυφάδας, τα τελευταία χρόνια βρισκόταν παρατημένος, ξεχασμένος, ξεθωριασμένος και σε πολύ κακή κατάσταση στο αμαξοστάσιο του Δήμου μας. Μετά από προσωπικές προσπάθειες και την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου μας του Γιώργου Παπανικολάου, αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον του επιφανούς Τούρκου επιχειρηματία κ. Rahmi Koc, o ατμοκίνητος οδοστρωτήρας παραχωρήθηκε με τη μορφή χρησιδανείου για τρια χρόνια προς το Μουσείο Μεταφορών και Βιομηχανικής Κληρονομιάς Rahmi Koc που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα εκτεθεί στο Μουσείο ως ιδιόκτητο μηχάνημα του Δήμου Γλυφάδας, αφού προηγουμένως συντηρηθεί, αναπαλαιωθεί και ανακατασκευαστεί πλήρως με δαπάνες του ως άνω Μουσείου και εν συνεχεία, θα επιστραφεί στο Δήμο. Πρόκειται για ένα μηχάνημα με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία και ιστορική βαρύτητα για το Δήμο μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου θα μπορούν να το απολαμβάνουν, βοηθώντας έτσι στη διάχυση και προβολή του Δήμου μας και του ονόματος της Γλυφάδας, ενώ στη συνέχεια θα λάβουμε μέριμνα ώστε να εκτεθεί σε ασφαλή χώρο στο Δήμο Γλυφάδας.
Άρα περιμένουμε να μας επιστραφεί μετά το τέλος της συμφωνίας;
Φυσικά. Σε τρία χρόνια ο οδοστρωτήρας θα είναι πίσω στα χέρια του δήμου, αφού θα έχει αναπαλαιωθεί, ανακατασκευαστεί και συντηρηθεί, πλήρως λειτουργικός με στατική κίνηση. Πρέπει να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι όλα τα έξοδα μεταφοράς, συντήρησης και αναπαλαίωσης και επιστροφής του οδοστρωτήρα τα αναλαμβάνει πλήρως του Μουσείο.
Ο Δήμαρχος είδε από την αρχή με καλό μάτι αυτή την κίνηση;
Ο Δήμαρχος μας ήταν από την αρχή της προσπάθειας αρωγός και θερμός υποστηρικτής αυτής της ενέργειας, την οποία αγκάλιασε με αγάπη. Αξίζει να αναφερθεί πως τον Ιούλιο μεταβήκαμε μαζί στην Κωνσταντινούπολη, μαζί και με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαο Βερνίκο, για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες παραχώρησης του οδοστρωτήρα, υπογράφοντας το Συμφωνητικό (Memorandum of Understanding) με επίσημη τελέτη. Επιπλέον, ξεναγηθήκαμε στο εργαστήριο του Μουσείου, όπου έγινε αναλυτική παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο συντηρούνται, επισκευάζονται και αναπαλαιώνονται τα οχήματα και φυσικά, περιηγηθήκαμε στο χώρο όπου θα εκτίθεται στο εξής ο οδοστρωτήρας. Μετά το πέρας της τελετής, ο Δήμαρχος μας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Koc για την πρωτοβουλία του και το ενδιαφέρον του για ένα μηχάνημα με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία και ιστορική βαρύτητα για το Δήμο μας, είπε πως με την επιστροφή του οδοστρωτήρα θα εκτεθεί σε ασφαλή χώρο στο Δήμο Γλυφάδας, ώστε να το χαιρόμαστε και να το απολαμβάνουμε στην πόλη μας πλέον!
Γιατί ο κ. Rahmi Koç ενδιαφέρθηκε αποκλειστικά για τον οδοστρωτήρα;
Όπως γνωρίζετε, ο εν λόγω οδοστρωτήρας που θα εκτεθεί στο Μουσείο για τρία χρόνια ως ιδιόκτητο μηχάνημα του Δήμου Γλυφάδας, αποτελεί ένα ιστορικό και σπάνιο μηχάνημα έργου, ηλικίας περίπου 90 ετών. Είχε χορηγηθεί στον Δήμο Γλυφάδας από το ελληνικό κράτος για να ασφαλτοστρωθούν οι χωματόδρομοι. Πρόκειται λοιπόν για ένα όχημα συλλεκτικής αξίας, στο οποίο αντανακλάται η ιστορία του Δήμου μας, το οποίο έχει άμεση σχέση με τις συλλογές των εκθεμάτων του Μουσείου. Πρέπει να σημειωθεί πως στο Μουσείο που επισκεφτήκαμε, είδαμε πολλά και σημαντικά εκθέματα (και αρκετά ελληνικά!) το οποία σχετίζονταν με την ιστορία ενός Δήμου ή μιας πόλης, όπως και το δικό μας.
Ο Δήμος έχει υπόψιν του περαιτέρω συνεργασίες με το Μουσείο στην Κωνσταντινούπολη;
Πρόκειται για την απαρχή μιας σημαντικής συνεργασίας του Δήμου μας με ένα πραγματικά σπουδαίο μουσείο. Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορία της πόλης μας, προβάλλοντας την ιστορική, πνευματική και καλλιτεχνική της αξία παγκοσμίως. Αναμείνατε!