O Gerard Butler βάζει ξανά την πανοπλία του στο χρυσαφένιο ‘Οι θεοί της Αιγύπτου’
Το χρυσαφί κιτς είναι παντού και τουλάχιστον μας χαρίζει ωραία λογοπαίγνια.
- 26/02/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Προφανώς θα έβγαινε και φέτος blockbuster με θέμα τη μάχη θεών- ανθρώπων. Ακόμη μία φορά, η Αίγυπτος δε τη γλύτωσε. Μετά το περσινό βιβλικό κι εξίσου Αιγυπτιακού σκηνικού Exodos: Gods and Kings, φέτος έχουμε το “Οι θεοί της Αιγύπτου”.
Επιστρατεύοντας τον Gerard Butler , τον Geoffrey Rush, τον Nikolaj Coster – Waldau που εξαργυρώνει την επιτυχία του Game of Thrones και τον βετεράνο σε μυθικές ταινίες Rufus Sewell, “Οι θεοί της Αιγύπτου” βγαίνουν σήμερα στους κινηματογράφους και εσύ προετοιμάσου για μία -ακόμη- μάχη των θεών με τους θνητούς, εντυπωσιακά εφέ και πολύ, μα πολύ, χρυσαφί κιτς. Ήδη το trailer και τα poster έχουν λουστεί στο χρυσό, που οκ κάπου το καταλαβαίνω… Αίγυπτος-έρημος-θεοί αλλά πια νισάφι. Ή μήπως να πω χρυσάφι. Τουλάχιστον μας κάνει καλά λογοπαίγνια, κάτι είναι κι αυτό.
Στη σκηνοθεσία συναντούμε τον Alex Proyas που η αλήθεια είναι πως δεν έχει να επιδείξει και τρομερές ταινίες στη φιλμογραφία του εκτός από το The Crow και Dark City. Επτά χρόνια απουσίας και επέστρεψε με την εν λόγω ταινία.
Υπόθεση
Σε αυτήν την εντυπωσιακή περιπέτεια δράσης που βασίζεται στην κλασική αιγυπτιακή μυθολογία, η επιβίωση του ανθρώπινου είδους κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ο θνητός ήρωας Beck ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι για να σώσει τον κόσμο και την πραγματική του αγάπη. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί τη βοήθεια του παντοδύναμου θεού Ηorus (Nikolaj Coster – Waldau) σε μια αναπάντεχη συμμαχία ενάντια στον Set (Gerard Butler), τον αμείλικτο θεό του σκότους που έχει υφαρπάξει τον θρόνο της Αιγύπτου, βουτώντας την κάποτε ειρηνική και εύπορη αυτοκρατορία στο χάος και τις διαμάχες.
Καθώς η αγωνιώδης μάχη τους εναντίον του Set και των πολεμιστών του τούς φέρνει στην μετά θάνατον ζωή και τα ουράνια, ο θεός και ο θνητός πρέπει να περάσουν δοκιμασίες κουράγιου και αυτοθυσίας αν θέλουν να ελπίζουν σε επικράτηση στην επική τελική σύγκρουση.
Η υπόθεση βασίζεται στον Αιγυπτιακό μύθο του Ώρου. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ώρος εκδικήθηκε τον θάνατο του πατέρα του και έσφαξε τον θείο του Σετ, βάζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του στη θέση του βασιλιά της Αιγύπτου. Εξ ου και οι πρώτοι Φαραώ επικύρωσαν την εξουσία τους στο βασίλειο παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως μετενσάρκωση του. Ο Ώρος λατρευόταν επίσης σαν θεός του φωτός και του ουρανού. Όμως, επειδή το Hollywood που σέβεται τον εαυτό του “αλλάζει τα φώτα” στους μύθους , η συγκεκριμένη ταινία δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και κάπου μέσα στις μάχες, χώσανε και ένα ειδύλλιο. Γιατί να λείπει άλλωστε;
Ενδιαφέροντα facts για την ταινία:
-Η Σαχάρα της ταινίας, είναι στην πραγματικότητα μία έρημος της Αυστραλίας.
– Όταν ανακοινώθηκε το cast, η παραγωγή κατηγορήθηκε επειδή δεν έχει ούτε έναν Αιγύπτιο ηθοποιό. Μετά από αντιδράσεις του κοινού επειδή όλοι οι ηθοποιοί έχουν Καυκάσια χαρακτηριστικά, ο σκηνοθέτης και η παραγωγή εξέδωσαν δύο διαφορετικές επιστολές ως απολογία.
– Η ταινία στην Αίγυπτο άλλαξε τίτλο και κυκλοφορεί ως “Kings of Egypt”.
Κανείς δεν αμφισβητεί πως είναι ένα επικό blockbuster από αυτά που μόνο η άλλη πλευρά του Ατλαντικού ξέρει να φτιάχνει. Εντυπωσιακά εφέ, λήψεις και πλάνα κλέβουν την παράσταση. Άλλωστε, τα blockbuster βασίζονται στον εντυπωσιασμό και όχι στο σενάριο και το “Gods of Egypt” δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Η ταινία κυκλοφόρησε χθες από την Odeon και αν είσαι φαν βιβλικών περιπετειών, τότε αυτή είναι η ταινία σου.