Ο καφές του Βραζιλιάνου μας «έστειλε» Βραζιλία
Επισκεφτήκαμε τον Βραζιλιάνο στη Νέα Σμύρνη, δοκιμάσαμε, κυριολεκτικά, όλο το μαγαζί και φύγαμε με το ίδιο τρελό χαμόγελο που είχαμε και το καλοκαίρι του '14, όταν η Εθνική είχε φτάσει Braziu!
- 12/12/2016
- Κείμενο: Πωλίνα Παρασκευοπούλου
Ποτέ δεν φανταζόμουν πως σε μια χώρα τόσο μακριά από την Ελλάδα, θα μπορούσα να νιώσω τόση οικειότητα και ζεστασιά σαν στο σπίτι μου. Το ταξίδι μου στη Βραζιλία το 2013 και η παραμονή μου για 12 μέρες με ντόπιους, μ’ έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο κοντά είμαστε, τελικά, με αυτόν τον χαμογελαστό, φιλόξενο και ζεστό λαό και πως ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσω πόσο ξεχωριστή και μοναδική μ’ έκαναν να αισθανθώ με την περιποίηση που μου πρόσφεραν. Πλησιάζοντας στο παραδοσιακό καφεκοπτείο «Ο Βραζιλιάνος» για πρώτη φορά, με αυτές τις σκέψεις να κατακλύζουν το νου μου, ασυναίσθητα παρακαλούσα μέσα μου να αναβιώσω αυτή την αίσθηση, τη ζεστασιά, την περιποίηση, να νιώσω σαν να βρίσκομαι ξανά στη Βραζιλία! Φάνταζε σαν την πιο τρελή ιδέα που σκαρφίστηκε η διαβολεμένη φαντασία μου, μέχρι που μπήκα στο νέο κατάστημα του Βραζιλιάνου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Υπάρχουν μαγαζιά με μια θετική αύρα που σε λούζει από τα πρώτα λεπτά, σαν φως που πηγάζει από ένα μεγάλο παράθυρο, σαν ένα όμορφο καλωσόρισμα. Τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να εντοπίσεις ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που το επιτυγχάνει αυτό, αλλά περισσότερο ένα συνονθύλευμα πραγμάτων. Ένας τακτοποιημένος και καθαρός χώρος, η ωραία απαλή μουσική, οι λαχταριστές μυρωδιές, το ζεστό φως αλλά κυρίως τα ζεστά χαμόγελα των ανθρώπων που το απαρτίζουν. Ο Βραζιλιάνος τα έχει όλα! Αλλά κι ακόμη περισσότερα, όπως διαπίστωσα μετά την κουβέντα μου με τον ιδιοκτήτη Γιώργο Θεοδωρακόπουλο και τις γευστικές δοκιμές αρκετών προϊόντων (ας πούμε ότι οι γιορτές ξεκίνησαν νωρίτερα για μένα!) που με ταξίδεψαν στον πλανήτη της γαστριμαργικής απόλαυσης!
Πιθανότατα σε αυτό το σημείο θα αναρωτιέσαι αν μιλάμε για έναν πραγματικό Βραζιλιάνο ή για σχήμα λόγου. Για την ιστορία του μαγαζιού λοιπόν, ο πατέρας και οι θείοι του Γιώργου μετά τον πόλεμο του ’40 έφυγαν από την Ελλάδα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Αμερική αλλά τελικά βρέθηκαν στο São Paulo και ασχολήθηκαν με τον καφέ. Εκεί γεννήθηκε ο Γιώργος και η αδερφή του, Τζένη. Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψαν οικογενειακώς στην Ελλάδα και το 1969 άνοιξε ο πρώτος «Βραζιλιάνος» στου Ζωγράφου.
Η διαφορά του Βραζιλιάνου από τη πρώτη στιγμή, ήταν στη διαδικασία της παραγωγής, αφού τόσο ο καφές όσο και οι ξηροί καρποί ψήνονταν και κόβονταν στο μαγαζί. Μιλάμε, δηλαδή, όχι μόνο για φρεσκοκομμένο καφέ αλλά και για φρεσκοψημένο. Ομοίως και οι ξηροί καρποί. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, τόσο στο κατάστημα του Ζωγράφου που παραμένει από τότε, όσο και στο δεύτερο που άνοιξε στο Γαλάτσι και διαχειρίζεται η Τζένη Θεοδωρακοπούλου αλλά και στο κατάστημα της Νέας Σμύρνης, που μετρά μόλις ένα χρόνο λειτουργίας.
Ο Γιώργος (aka Βραζιλιάνος, όπως τον αποκαλούν όλοι!) μου έδειξε πώς να ξεχωρίζω έναν φρέσκο κόκκο καφέ από ένα ψημένο αλλά και πως γίνεται το λεγόμενο «χαρμάνιασμα», ο τρόπος δηλαδή που παντρεύει διαφορετικές ποικιλίες καφέ για να πετύχει το πιο γευστικό αποτέλεσμα, με μεστή γεύση, ωραία επίγευση, πλούσιο σώμα, εξαιρετικό άρωμα. Και όλα αυτά την ώρα που ο φρέσκος καφές μοσχοβόλαγε απ’ άκρη σ’ άκρη. Στον Βραζιλιάνο αυτή η διαδικασία γίνεται κάθε μέρα, οπότε είναι αδύνατο να πάρεις καφέ, πλέον των 24 ωρών. Αλλά το καλύτερο είναι πως μπορείς να επιλέξεις πως τον θες και να σου χαρμανιάσουν τις ποικιλίες που θα επιτύχουν ακριβώς αυτό. «Είναι σαν ο πελάτης να είναι ο ζωγράφος, του δίνουμε τα χρώματα και με το πινέλο του φτιάχνει το δικό του πίνακα!»
Πέρα από τον καφέ όμως που προέρχεται κατά 60% από τη Βραζιλία και επιλέγει κάθε χρόνο η Τζένη ταξιδεύοντας εκεί και το 40% από άλλες χώρες, όπως Αιθιοπία, Κολομβία κ.α στον Βραζιλιάνο θα βρεις εξαιρετικές ποικιλίες τσαγιών, κάθε ένα με τις ιδιότητές του και το ξεχωριστό του άρωμα. Θα βρεις θυμαρίσιο μέλι από Έλληνες παραγωγούς, πολύ προσεχτικά επιλεγμένο από την οικογένεια Θεοδωρακοπούλου.
Θα βρεις, φυσικά, ξηρούς καρπούς, ολόφρεσκους, εξαιρετικής ποιότητας. Υπάρχουν μάλιστα και μείξεις ξηρών καρπών και υπερτροφών σε ειδικά σακουλάκια που έχουν φτιαχτεί σε συνεργασία με διατροφολόγο για να προσφέρουν ενέργεια και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός για να ανταπεξέλθει στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ο Βραζιλιάνος είναι, επίσης, εξειδικευμένος στη σοκολάτα. Αυστηρά δοκιμασμένα εργαστήρια φτιάχνουν συνταγές του Βραζιλιάνου για σοκολατάκια με οργασμικές διαστάσεις απόλαυσης με γέμιση Oreo ή Kinder Bueno! Σο-κόλαση!
Το πιο σπουδαίο, είναι η προσοχή στην ποιότητα, στην οποία έχει επιλέξει να εστιάζει ο Βραζιλιάνος από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, χωρίς να κάνει εκπτώσεις. “Είναι σαν μια κουζίνα, που μαγειρεύει καθημερινά για την οικογένεια. Τα προϊόντα μου πρώτα απ’ όλους τα τρώνε τα παιδιά μου, οπότε και είμαι πολύ αυστηρός στα συστατικά τους και στην ποιότητά τους”.
Στο τέλος της κουβέντας μου με τον Γιώργο Θεοδωρακόπουλο, τον ρώτησα γιατί κάποιος να προτιμήσει τον Βραζιλιάνο, αν και η ερώτησή μου ήταν ρητορική. Μετά από δύο ώρες που έκατσα στο μαγαζί, χωρίς να καταλάβω πως πέρασε η ώρα και παρατηρώντας τον κόσμο να μπαίνει και κυρίως να βγαίνει, γνωρίζοντας πως έχει πάρει ποιοτικά προϊόντα, απολύτως ευχαριστημένος και πάντα κερασμένος με τον καφέ του ή το γλυκό του, είχα ήδη την απάντησή μου.
Ελευθερίου Βενιζέλου 47, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210-9333570
Λεωφόρος Παπάγου 37, Ζωγράφου, τηλ. 210-7706281/ 210-7754880
Λεωφόρος Βεΐκου 27, Γαλάτσι, τηλ. 210- 291 3954
Ωράριο λειτουργίας: Από τις 6:30 το πρωί ως τις 10 το βράδυ
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson