Ο μαγικός κόσμος του χαλιού, μέσα από τα μάτια της Γεωργίας Charndelina-Αργυρίου
Η ιδιοκτήτρια του Χαλί Γλυφάδα μοιράζεται την εμπειρία του πρόσφατου ταξιδιού της στο Ιράν, το Νεπάλ και την Ινδία.
- 05/11/2019
- Κείμενο: Zωή Πατσιώλη
Ένα γκρι vintage χαλί καλύπτει όλο το πάτωμα. Η γοητευτικά φθαρμένη όψη του μοιάζει να θέλει να αφηγηθεί μια ιστορία. Εκείνη φοράει λευκά, μιλάει παθιασμένα και χαμογελάει ζεστά. Γύρω μας χρώματα παλ, ιβουάρ, ζωηρά, σκούρα και γήινα. Μοτίβα παραδοσιακά, αφηρημένα, floral και tribal. Ένας χώρος γεμάτος συναρπαστικές αντιθέσεις. Ο κόσμος της Γεωργίας Charndelina-Αργυρίου είναι σίγουρα γεμάτος από τέτοιες.
Γεννημένη στην Ισπανία και μεγαλωμένη στη Λατινική Αμερική, έμαθε από μικρή να αγαπά τα υφάσματα. Ο Έλληνας πατέρας της είχε εργοστάσια υφασμάτων και τα παιδικά της χρόνια στη Χιλή (από όπου κατάγεται η μητέρα της) ήταν πλημμυρισμένα από χρώματα, υφές και μοτίβα. Δεν είχε, ωστόσο, ποτέ φανταστεί πόσο γεμάτη από αυτά θα ήταν η ενήλικη ζωή της.
«Παρόλο που η οικογένειά μου είχε σχέση με το textile business, η δική μου ενασχόληση με τα χαλιά ξεκίνησε θα έλεγα από τύχη. Αφού επιστρέψαμε στην Ελλάδα, πέρασαν αρκετά χρόνια και κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποφάσισα μαζί με δύο φίλους μου να ασχοληθώ με το ανατολίτικο χαλί. Το ψάξαμε πάρα πολύ, ταξιδέψαμε, πήγαμε σε εκθέσεις, σπουδάσαμε, μάθαμε την Τέχνη του και τελικά καταφέραμε να το αναπτύξουμε σε όλο το μεγαλείο του, ξεκινώντας τα πρώτα χρόνια από το κλασικό και παραδοσιακό χαλί και στη συνέχεια με το contemporary που ήταν η τάση της εποχής» λέει η ίδια. «Μπαίνοντας στον κόσμο του χαλιού, μαγεύτηκα. Ένα χειροποίητο χαλί είναι ένα έργο Τέχνης, ένας επιδαπέδιος πίνακας. Και είναι κάτι ζωντανό, στο οποίο κάποιος έχει δώσει την ψυχή του, την παράδοσή του και έχει αφιερώσει κόπο και πολύ χρόνο για να το δημιουργήσει. Ένα καλό χαλί είναι σίγουρα μια επένδυση, κάτι που θα δώσει χαρακτήρα στο σπίτι σας και που θα το έχετε για πάντα».
Η αναζήτηση του τέλειου χαλιού
Κάθε Αύγουστο, η Γεωργία Charndelina-Αργυρίου ταξιδεύει για έναν περίπου μήνα στις χώρες που διαχρονικά αποτελούν τις μεγαλύτερες αγορές του χειροποίητου χαλιού. Φέτος, επισκέφθηκε το Ιράν, το Νεπάλ και την Ινδία. Επέστρεψε έχοντας επιλέξει, ένα προς ένα, τα χαλιά που θα φέρει στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί η ίδια, η διαδικασία αυτή είναι κάθε άλλο παρά τυπική. Αντιθέτως, πρόκειται για μια αμφίδρομη επικοινωνία, μια αλληλεπίδραση απολύτως ζωντανή και δημιουργική.
«Τα χαλιά δεν τα παίρνουμε ολοκληρωμένα. Θα πάμε στους χώρους που βρίσκονται οι αργαλειοί, θα δούμε τα χαλιά που έχουν ετοιμάσει για εμάς και θα δώσουμε εμείς τις οδηγίες για το πώς θα πλυθούν, πώς θα κουρευτούν, πώς θα γίνει το φινίρισμα. Έχουμε αργαλειούς με χαλιά σε κατάσταση ύφανσης, έχουμε και άλλα κομμάτια που έχουν ήδη υφανθεί και πρέπει να διαλέξουμε πώς θα γίνουν τα finishings, να δούμε την τελευταία πινελιά, να διαλέξουμε πώς θα γίνει το τελικό πλύσιμο, αν θα είναι σε πιο ζεστούς ή σε πιο ψυχρούς τόνους».
«Η πρώτη στάση του ταξιδιού είναι στην Τεχεράνη. Εκεί οι γυναίκες θα φορέσουμε πρώτα απ’ όλα τις μαντήλες μας Η αγορά του χαλιού είναι ανδροκρατούμενη, οπότε μια γυναίκα μπορεί αρχικά να νιώσει περίεργα, αλλά μας συνοδεύουν παντού οι παραγωγοί, οπότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είμαι πολλά χρόνια σε αυτήν την αγορά, έχω πολύ καλούς συνεργάτες, πολλοί από τους οποίους είναι Ιρανοί που μένουν στο εξωτερικό και ταξιδεύουμε μαζί τους. Είναι φιλότιμος και φιλόξενος λαός, οπότε το κομμάτι του συντηρητισμού απλώς μαθαίνεις να το προσπερνάς».
«Στην Τεχεράνη επισκεπτόμαστε μεγάλες οικογένειες των χαλιών, όπως ο οίκος Farhadian αλλά και πιο σύγχρονους designers όπως ο Hossein Rezvani, που κάνει contemporary χαλιά. Στη συνέχεια ταξιδεύουμε στο νότιο κομμάτι του Ιράν, στην πόλη Σιράζ. Εκεί βλέπεις μια διαφορετική ζωή, έναν άλλο κόσμο. Νομάδες που ζουν στην ύπαιθρο, έχουν τις σκηνές τους και υφαίνουν τα χαλιά τους με έναν απολύτως παραδοσιακό τρόπο. Είναι η φυλή των Qashqai. Πρόκειται για μια εμπειρία μοναδική, μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι του ταξιδιού. Εκεί βρίσκουμε τα παραδοσιακά τους χαλιά, με σχέδια πολύ συγκεκριμένα, αλλά υπάρχουν και weavers που δημιουργούν πιο ελεύθερα, με tribal μοτίβα που προσωπικά τα λατρεύω».
«Αυτοί οι άνθρωποι το έχουν στη ζωή τους, στην καθημερινότητά τους το χαλί. Ζουν από αυτό. Έχουν τα πρόβατά τους τα οποία θα κουρέψουν για να πάρουν το μαλλί, θα το στρίψουν, θα το πλύνουν, θα το βάψουν, θα δημιουργήσουν τα φυτικά χρώματα. Είναι μια μαγική διαδικασία».
«Ακολουθούν πόλεις όπως το Ισφαχάν και η Ταυρίδα, όπου ολοκληρώνεται το ταξίδι στο Ιράν. Επόμενος σταθμός, η Ινδία και το Νεπάλ. Γυρίζουμε και πάλι διάφορες πόλεις, όπως η Άγκρα, η Τζαϊπούρ, το Μπαντόι ή το Βαρανάσι, που έχουν μεγάλη παραγωγή χαλιών. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της παραδοσιακά σχέδια, αλλά παράλληλα συνεργαζόμαστε και με designers από το εξωτερικό οι οποίοι έχουν προσθέσει κάτι ιδιαίτερο στο κλασικό χαλί, δημιουργώντας κομμάτια με πιο μοντέρνο ύφος. Σε συνεργασία λοιπόν με αυτούς τους designers φροντίζουμε να έχουμε ό,τι απαιτεί η αγορά σήμερα και προσέχουμε τις διαστάσεις, το στυλ, τα χρώματα, διαλέγοντας για το απαιτητικό και εκλεκτικό πελατολόγιό μας».
Το χειροποίητο χαλί σήμερα
Όπως εξηγεί η κυρία Αργυρίου, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως υπάρχει μια νέα τάση στο χειροποίητο χαλί. «Κάποτε θέλαμε πάρα πολύ το χρυσό, τα navy blue, το κόκκινο και το μπορντό, τα σκούρα χρώματα. Τώρα όμως έχουμε μπει στην εποχή άλλων χρωμάτων, πιο φρέσκων, πιο δροσερών και αισιόδοξων, όπως είναι το σιελ, το πράσινο, το lime ή το κοραλί. Οι σχεδιαστές παίρνουν κλασικά σχέδια, αφαιρούν τα παραδοσιακά χρώματα και βάζουν μοντέρνους τόνους. Έτσι, γίνεται ένα mix ‘n‘ match που σου θυμίζει κάτι κλασικό αλλά ταυτόχρονα βγάζει και κάτι εντελώς σύγχρονο».
Τελικά όμως ποιο είναι το πραγματικά καλό χαλί; «Αυτό που λένε οι Ιρανοί είναι ότι το ακριβότερο και ωραιότερο χαλί του κόσμου είναι αυτό που σου ταιριάζει. Όχι το πιο λεπτομερές, αυτό με τους εκατομμύρια κόμπους και την πανάκριβη τιμή. Όχι. Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να βρει ένα χαλί με 800 ή με 1000 ευρώ που να είναι εξαιρετικά ωραίο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πληρώσει μια περιουσία. Το καλύτερο χαλί είναι αυτό που ταιριάζει στον χώρο σου, σε εσένα και στον τρόπο ζωής σου».
Η κυρία Αργυρίου μας καλεί μάλιστα στο κατάστημα της οδού Κύπρου για να γνωρίσουμε από κοντά τον μαγικό κόσμο της: «Στο Χαλί Γλυφάδα θα βρείτε την ωραιότερη κολεξιόν χειροποίητων χαλιών ανατολής -κλασικά, μοντέρνα, tribal και όλων των ειδών- με καταπληκτικές τιμές και πολύ καλό σέρβις. Το προσωπικό μας είναι πάντα έτοιμο να προσφέρει τη βοήθειά του ώστε να κάνετε την επιλογή σας και να ομορφύνετε τον χώρο σας!».