Ο Στέφανος Δάνδολος προτείνει 5 βιβλία για την καραντίνα
Ο τελευταίος έρωτας του άρρωστου Φραντς Κάφκα, μια αστυνομική ιστορία με φόντο την Αθήνα της Κατοχής και ένα περιπετειώδες οδοιπορικό στην Ευρώπη του 17ου αιώνα: Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος γράφει στο NouPou για τα βιβλία που θα μας «σώσουν» στην καραντίνα.
- 10/11/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Θέα Ακρόπολη, Λουκία Δέρβη (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Επειδή ζωντανεύει υποδειγματικά ένα μωσαϊκό υπέροχα πειστικών χαρακτήρων με φόντο τους επιβλητικούς χώρους ενός αθηναϊκού ξενοδοχείου των αρχών της δεκαετίας του ‘90. Από τα ωραιότερα ελληνικά μυθιστορήματα της περασμένης χρονιάς, αποδεικνύει πόσο φρέσκια και πρωτότυπη πεζογραφία παράγει η χώρα μας σήμερα. Έργο φιλόδοξο και ευρηματικό, που μιλάει με τόλμη για την ευμάρεια εκείνης της εποχής και το δυσοίωνο τελικά αντίτιμό της.
Το μεγαλείο της ζωής, Μίχαελ Κουμπφμύλλερ (εκδόσεις Άγρα, μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ)
Επειδή παίρνει μια αληθινή ιστορία και την μετατρέπει σε ένα έξοχο παραμύθι, δείχνοντας πόσο αρμονικά μπορεί να ταιριάξει η λογοτεχνία με το ντοκουμέντο. Από τα βιβλία που μου κράτησαν συντροφιά ενόσω έγραφα το “Φλόγα και Άνεμος”, και από κείνες τις ιστορίες που σε στοιχειώνουν βαθιά, γιατί πραγματεύονται ένα χρονικό ελπίδας (τον τελευταίο έρωτα του άρρωστου Φραντς Κάφκα) μέσα σε μια ατμόσφαιρα όπου οι ελπίδες έρχονται αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα.
Τα λύτρα, Πάνος Αμυράς (εκδόσεις Διόπτρα)
Επειδή συνδυάζει Ιστορία και αστυνομικό σασπένς, με φόντο μια διπλή εξαφάνιση που συνταράσσει την Αθήνα της Κατοχής. Ωραίο γράψιμο, έξυπνη πλοκή και μια εξοχή αναπαράσταση των συνθηκών που βίωνε η χώρα μας τον πιο σκληρό χειμώνα του πολέμου.
Σε γη και ουρανό, Πόλα Μακλέιν (εκδόσεις Ψυχογιός, μετάφραση: ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΗ)
Επειδή τέτοιες μέρες χρειαζόμαστε ταξιδιάρικα βιβλία περισσότερο από κάθε άλλη φορά, και αυτό μας ταξιδεύει στην Κένυα της δεκαετίας του 1920, ζωντανεύοντας πολύ γοητευτικά τον κόσμο του “Πέρα από την Αφρική”. Από μια συγγραφέα της οποίας το προηγούμενο μυθιστόρημα (Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ) με είχε κερδίσει από την πρώτη σελίδα.
Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο, Ισίδωρος Ζουργός (εκδόσεις Πατάκη)
Επειδή, μέσα από μια ιδιαιτέρως πλούσια σκηνογραφία, ανατέμνει την ιστορία της Ιατρικής, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα περιπετειώδες οδοιπορικό στον χάρτη του 17ου αιώνα. Από τους πιο ενδιαφέροντες συγγραφείς που έχουμε, ο Ζουργός καταθέτει εδώ ένα αριστούργημα ντικενσιανής σκόπευσης.