Οδηγός sushi για αρχάριους
Είσαι από εκείνους που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ σούσι και τους φαίνεται όλη η διαδικασία σαν να πρέπει να διαβάσουν.... γιαπωνέζικα; Πριν πιάσεις για πρώτη φορά τα chopsticks σου, ρίξε μια ματιά στο σκονάκι που σου φτιάξαμε, για να μην σε πιάσουν αδιάβαστο.
- 06/07/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε καταλαβαίνω. Όπως και να το κάνουμε, κανένας Έλληνας, νότιος και μη, εκτός κι αν είχε καταγωγή από Ασία, δεν γεννήθηκε με καταγεγραμμένο στο DNA του την δεξιότητα να τρώει με ξυλάκια και να ξεχωρίζει από την πρώτη φορά το sashimi από το nigiri. Κανένας μας δεν είχε διανοηθεί, πριν γίνει hype η γιαπωνέζικη κουζίνα, ότι θα ξημερώσει αυτή η ημέρα που θα τρώει φύκια και ωμά ψάρια και θα του αρέσουν κιόλας.
Παρόλ’ αυτά, δεν υπάρχει λάτρης του sushi που θα σου πει ότι δεν αξίζει, ότι δεν πρέπει να ξεπεράσεις τις γευστικές σου προκαταλήψεις και να κάνεις την υπέρβαση για να φας ένα ωραιότατο california roll. Όμως προτρέχω.
Θα τα πάρουμε ένα- ένα με τη σειρά και όλα τα μυστικά της γιαπωνέζικης γαστρονομίας του σούσι θα ξεδιπλωθούν μπροστά σου, αρκεί να αφήσεις πίσω τις δικαιολογίες όπως «σιχαίνομαι τα ωμά πράγματα» και «σιγά μην φάω φύκια». Χαλάρωσε λίγο, μπες σε mode YOLO και σταμάτα να είσαι ρατσιστής σε ότι μπαίνει στον ουρανίσκο σου. Για να τρώει όλος ο πλανήτης εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί, θα αξίζει να το δοκιμάσεις.
Είδη Σούσι
Συνήθως τα εστιατόρια σούσι περιλαμβάνουν λίγο πολύ τα ίδια είδη σούσι. Τα τρία κλασικά είναι αυτά που ενδεχομένως έχεις ακούσει: maki, sashimi, nigiri μαζί με κάποια άλλα. Πάμε να δούμε τι είναι το καθένα από αυτά που συνήθως βρίσκουμε σε έναν κατάλογο.
Μaki
Είναι το σούσι όπως το έχεις στο μυαλό σου: ένα μικρό κομμάτι ωμού ψαριού μέσα σε ρύζι το οποίο τυλίγεται μέσα σε φύκι- το οποίο είναι ειδικό φύκι που ονομάζεται nori. Το ρύζι είναι διαφορετικό από το δικό μας, πιο κολλώδες και ξινό και μαζί με την ποιότητα του ψαριού είναι αυτό που αν γίνει όπως πρέπει απογειώνει την γεύση. Ανάλογα την συνταγή, υπάρχουν πολλά πιάτα maki sushi. Αμέτρητα για την ακρίβεια και μπορεί να έχουν μέσα από αβοκάντο και κρεμμύδι μέχρι σχινόπρασο και μαρμελάδα.
Inside-Out ή Uramaki
Επίσης θα το βρεις σε κάθε μενού. Σε κάποια μαγαζιά μπορείς να ζητήσεις να στο κάνουν. Η ουσιαστική διαφορά του με το maki είναι ότι το ρύζι βρίσκεται απέξω από το φύκι.
Nigiri
Πρόκειται για ένα φιλετάκι ψαριού πάνω σε μια πατικωμένη μπαλίτσα ρυζιού. Με λίγα λόγια στα nigiri λείπει το φύκι και τα παρελκόμενα «διακοσμητικά» συνοδευτικά.
Sashimi
Αν το nigiri μοιάζει «εύκολο», τότε το sashimi είναι η αρχή των πάντων. Πρόκειται για ένα σκέτο μικρό κομμάτι ωμού ψαριού, χωρίς ρύζι ούτε φύκια. Σκέτο, what you see is what you get, που λένε και οι Αμερικάνοι. Βέβαια, όταν λέμε ωμό, μην φανταστείς ότι απλά πήραν τον σολωμό, σου έκοψαν ένα κομμάτι και στο έβαλαν στο πιάτο. Τα περισσότερα είναι μαριναρισμένα σε σόγια και άλλα μυστικά συστατικά, ανάλογα το εστιατόριο. Να πούμε εδώ ότι τυπικά, το sashimi δεν είναι sushi γιατί sushi σημαίνει ξυδάτο ρύζι κι αφού το sashimi δεν έχει ρύζι, αποτελεί μια κατηγορία μόνο του.
Gunkan
Μοιάζει με το maki σε μορφή- αν και είναι πιο μακρόστενο και μοιάζει με πλοίο, εξ’ου και η ονομασία του που σημαίνει «πολεμικό πλοίο»- με αντίστοιχη ποικιλία στα συστατικά. Αυτό που προστίθεται και κάνει τη διαφορά είναι το γιαπωνέζικο χαβιάρι (ikura) από πάνω.
Handroll
Ψάρι με ρύζι και άλλα διάφορα νόστιμα πραγματάκια τυλιγμένα σε φύκι, με τρόπο έτσι ώστε να μοιάζει με μικρό σουβλάκι. Τρώγεται με το χέρι- d’uh!
Πιάτα Σούσι
Ωραία όλα αυτα, θα πεις, κατάλαβες τις διαφορές και με λίγη επανάληψη δεν θα χρειάζεται να ρωτάς δέκα φορές τί είναι το ένα και τί το άλλο- εκτός αν συναντήσεις κάτι πιο special που δεν αναφέραμε.
Όμως μέσα σε τόσες επιλογές από πιάτα, τι να διαλέξεις; Ποιά είναι τα πιο κλασικά πιάτα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σουσάδικο; Αν και τα γούστα διαφέρουν, εμείς παίρνουμε το θάρρος να σου κάνουμε τις προτάσεις μας- αλλά συμβουλέψου και κάθε μαγαζί που πας για το καλύτερο πιάτο του, το οποίο λογικά δεν θα πρόκειται για κάτι συνηθισμένο.Αλλά πριν από αυτό πάρε μια ανάσα.
Πάμε άλλη μία και για τα φτηνά καθίσματα εκεί στο βάθος: το sashimi έχει σκέτο ψάρι, το nigiri έχειι ψάρι με ρύζι και το maki έχει ψάρι, ρύζι και φύκι.
Ωραία, συνεχίζουμε .
Spicy Tuna Roll
Σχεδόν πάντα είναι maki. Είναι αυτό που καταλαβαίνεις. Τόνος με καυτερή σος, τυλιγμένος σε ρύζι και φύκι. Απλό αλλά καταπληκτικό. Φτιάχνεται και με σολωμό αν δεν είσαι φαν του τόνου.
California Roll
Είναι σχεδόν πάντα inside out roll και περιέχει στάνταρ καβούρι, αβοκάντο και αγγούρι. Από τα πλέον κλασικά και αγαπημένα.
Dragon ή Unagi Roll
Eίναι ένα roll με κύριο συστατικό το χέλι. Μην διστάσεις και παράγγειλέ το. Ίσως είναι και το καλύτερο που θα γευτείς.
Τempura Roll
Αν δεις ότι στον κατάλογο έχει sushi roll με γαρίδα tempura, δοκίμασέ το. Είναι και η πιο ασφαλής επιλογή σου- ειδικά αν ακόμα δεν συνήθισες την ιδέα τρως ωμό κρέας ψαριού- γιατί η γαρίδα είναι μαγειρεμένη.
Shrimp Nigiri
Είναι ότι πιο light μπορείς να φας σε nigiri. Γαριδούλα με ρύζι.
Salmon Sashimi
Ο σολωμός ωμός αν είναι σωστά μαριναρισμένος είναι καλύτερος από τον μαγειρεμένο. Φιλάμε σταυρό.
Τip: Όπου δεις roll με philadelphia, πάρτο. Για κάποιον λόγο, η philadelphia ταιριάζει τρομερά σχεδόν με όλους τους συνδυασμούς.
Συνοδεύοντας το Σούσι
Θα έχεις ίσως παρατηρήσει ότι μαζί με τα σούσι έρχονται και κάποια συνοδευτικά στο πλάι. Ένα πράγμα σαν πράσινη πλαστελίνη, κάτι μπεζοκιτρινορόζ φλύδες και ένα καφέ υγρό σαν κόκα κόλα. Πάρε χαρτί και γράφε: το πράσινο πράγμα είναι το φημισμένο wasabi,οι φλύδες είναι τζίντζερ ή πιπερόριζα αν το προτιμάς στα ελληνικά και το υγρό είναι η σόγια. Ελπίζω το τελευταίο τουλάχιστον να το αναγνώρισες και για πλάκα να είπες αυτό με την κόκα κόλα.
Σόγια
Μην διανοηθείς να φας σκέτο το σούσι σου, χωρίς να το βουτήξεις στο μπολάκι με τη σόγια που σου φέρανε. Το πιθανότερο είναι σου φανεί άγευστο, αφού η σόγια είναι σαν υγρή μορφή αλατιού.
Wasabi
Είναι το γιαπωνέζικο horseradish που ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ καυτερό είδος “μουστάρδας”. Αν δεν είσαι φαν των καυτερών, μην το δοκιμάσεις. Συνήθως στο μπολάκι με τη σόγια βάζεις μια μικρή ποσότητα wasabi και το ανακατεύεις. Πρόσεχε μην το παρακάνεις.
Τζίντζερ
Οι απόψεις διίστανται. Το τζίντζερ έχει πολύ ιδιαίτερη και δυνατή γεύση που δεν αρέσει σε πολλούς. Όπως και να έχει, δοκίμασε να φας μια φλύδα μαζί με το σούσι σου και αποφασίζεις μετά σε ποιό στρατόπεδο ανήκεις.
Σούσι τρως!
Είδες που μετά από 900 περίπου λέξεις, έμαθες κάτι καινούριο σήμερα;! Και σίγουρα θα πας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο sushi bar, αφού αν μη τι άλλο, δεν θα δηλώνεις παντελώς άσχετος. Αλλά για να ολοκληρωθεί η μύηση σε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της γιαπωνέζικης κουζίνας, πρέπει να κρατήσεις δυνάμεις και για κάτι τελευταίο. Ή για την ακρίβεια, για το πρώτο από όλα. Γιατί πως να φας σούσι, αν δεν ξέρεις πως να το κρατήσεις, σωστά; Αν ντρέπεσαι, λοιπόν, να ζητήσεις πιρούνι, κάνε κλικ σε αυτό το βιντεάκι που θα σου μάθει πως να κρατάς τα chopsticks.
Καλή όρεξη! Sayonara για την ώρα.