Οι σειρές που άλλαξαν για πάντα την τηλεόραση
Πάνε 88 χρόνια από τότε που το BBC έγινε το πρώτο τηλεοπτικό δίκτυο της ιστορίας, προβάλλοντας το σήμα του από το βικτοριανό Alexandra Palace στο Λονδίνο. Από τότε έχουν προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες σειρές παγκοσμίως. Υπάρχουν όμως μόνο μια 'χούφτα' από αυτές που αξίζει να συμπεριλάβουμε στην συγκεκριμένη λίστα.
- 17/02/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
I Love Lucy, 1951-57
Η πρώτη αυθεντική sitcom της ιστορίας η οποία, πέρα από την τεράστια δημοτικότητά της, έχει επίσης την τιμή να είναι η πρώτη σειρά που έκανε μόδα τα γυρίσματα στο Λος Άντζελες καθώς επίσης τα γυρίσματα με τρεις κάμερες και μπροστά σε ζωντανό κοινό. Επίσης η Lucile Ball θεωρείται δικαίως η προγιαγιά τηλεοπτικών χαρακτήρων όπως η Mary Tyler Moore και η Murphy Brown (και των σύγχρονων Amy Poehler, Tina Fey) οι οποίες δεν θα υπήρχαν χωρίς εκείνη.
The Tonight Show With Johnny Carson, 1962-92
Ο τηλεπαρουσιαστής που γέννησε ολόκληρο το υπο-είδος των late night shows, o κωμικός που σύστησε στο κοινό ταλέντα όπως οι Jerry Seinfeld και Roseanne Barr, ο άνθρωπος που επί 30 χρόνια επέλεγαν καθημερινά οι Αμερικάνοι για να τους ‘βάλει’ γλυκά για ύπνο.
Sesame Street, 1969-τώρα
Η πρώτη σειρά που αντιμετώπισε τα παιδιά ως πολυσύνθετες προσωπικότητες και η οποία τόλμησε να τους δείξει πως η ζωή είναι δύσκολη και πως η μόρφωση είναι ο μοναδικός τρόπος για να την ‘πλοηγήσεις’ με σχετική ασφάλεια.
Star Trek, 1966-1969
Δεν χρειάζεται να είσαι φαν της επιστημονικής φαντασίας για να εκτιμήσεις πόσο πρωτοποριακή για την εποχή της ήταν μια σειρά με ‘πολύχρωμο’ και πολυεθνικό cast. Εκεί που όλοι, γήινοι, εξωγήινοι, γυναίκες ήταν ίσοι.
All in the Family, 1971-79
Η πρώτη τηλεοπτική σειρά που ασχολήθηκε με ευαίσθητα θέματα όπως ο ρατσισμός, η ομοφυλοφιλία, η έκτρωση και τα δικαιώματα των γυναικών μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας. Τόσο ριζοσπαστική για τα τότε δεδομένα που το δίκτυο προειδοποιούσε τους θεατές για την ωμή ειλικρίνειά της.
Saturday Night Live, 1975-τώρα
Φυτώριο κάθε διαδοχικής γενιάς κωμικών (John Belushi, Bill Murray, Eddie Murphy, Mike Myers, Will Ferrell, Tina Fey), που εδώ ακόνισαν τα ‘νύχια’ τους και ένα variety show που έφερε την σάτιρα -κατά του κατεστημένου- που τσακίζει κόκαλα σε κάθε σαλόνι σπιτιού.
Hill Street Blues, 1981-87
Εδώ γεννήθηκε η μοντέρνα εκδοχή της τηλεοπτικής σειράς καθώς ήταν η πρώτη φορά που το τηλεοπτικό κοινό ήρθε ταυτόχρονα αντιμέτωπο με μια περίπλοκη πλοκή που δεν ολοκληρώνεται σε ένα επεισόδιο, ένα ταλαντούχο cast που έπαιρνε ισότιμα χρόνο έκθεσης και ένα ψευδο-ντοκιμαντερίστικο στιλ κινηματογράφησης που ανέβαζε το επίπεδο ρεαλισμού. Αξίζει να την δει όποιος θέλει να ‘καυχιέται’ ότι ξέρει από καλή τηλεόραση.
The Cosby Show, 1984-92
Όχι μόνο έδωσε μια νέα πνοή στα family sitcoms, που εκείνη την εποχή είχαν πάρει την κατιούσα, αλλά ανέτρεψε με τον πιο ‘ύπουλο’ τρόπο τα στερεότυπα περί του πως λειτουργεί μια τυπική Αφροαμερικάνικη οικογένεια που έτρεφε ακόμη μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού.
The Simpsons, 1989-τώρα
Η επιρροή της στην ποπ κουλτούρα είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι μετρήσιμη. Όχι μόνο απέδειξε ότι υπάρχει άνω των 18 κοινό εκεί έξω που ‘διψάει’ για το αναρχικό animated χιούμορ και έστρωσε το δρόμο για σειρές όπως τα South Park και Family Guy, αλλά κατάφερε να πολιτικοποιήσει -χωρίς να το καταλάβουν- δυο διαδοχικές γενιές couch potatoes.
Seinfeld, 1989-98
H σειρά ‘σχετικά με το τίποτα’, όπως την προμόταραν στο δίκτυο οι δημιουργοί της, δεν είναι απλώς η πιο επιτυχημένη κωμική σειρά όλων των εποχών αλλά και εκείνη που απέδειξε ότι μπορείς να σφηνώσεις άπειρες υπο-πλοκές σε ένα επεισόδιο καθώς το κοινό θα εκτιμήσει την πολυπλοκότητά της. Επίσης στο Seinfeld γεννήθηκε, υπό μια έννοια, η ‘μόδα’ του αντιπαθητικού, εγωμανή πρωταγωνιστή καθώς κανείς από τους χαρακτήρες της δεν ήταν ιδιαίτερα ‘φιλικός προς το χρήστη’.
Law & Order, 1990-2010
Εδώ γεννήθηκε η μόδα των procedural σειρών, εκείνων δηλαδή (συνήθως αστυνομικών ή δικαστικών) όπου το format παραμένει ίδιο κάθε εβδομάδα και όπου αυτό είναι που έχει την πρωτοκαθεδρία σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Ακόμη και σε σχέση με τους πρωταγωνιστές, που είναι -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- αναλώσιμοι.
The Real World, 1992-τώρα
Προϋπήρξε του Big Brother, του Survivor και όλων των υπόλοιπων -συνήθως αναξιοπρεπών- ‘ξαδέλφων’ τους. Το concept απλό και διαχρονικό. Οχτώ ξένοι που ζουν μαζί κάτω από μια στέγη σε ένα hip σπίτι σε μια hip πόλη. Και εμείς, οι θεατές, να παρακολουθούμε τι συμβαίνει όταν ‘οι άνθρωποι πάψουν να είναι ευγενικοί και αρχίσουν να είναι αληθινοί’.
Ellen, 1994-1998
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το επεισόδιο του 1997 όταν η πρωταγωνίστρια, λίγους μήνες αφού το είχε κάνει στην εκπομπή της Oprah, παραδέχεται και στη σειρά ότι είναι gay. Και μάλιστα στην Oprah που υποδύεται την ψυχολόγο της. Ή ποιός θεωρεί τυχαίο ότι, λίγους μήνες μετά το τέλος του, ξεκίνησε το Will & Grace, μια σειρά σχετικά με ένα gay δικηγόρο και την στρέιτ καλύτερή του φίλη.
The Sopranos, 1999-2007
Ο Tony Soprano είναι, μεταξύ άλλων, ο αδιαμφισβήτητος σημαιοφόρος σε μια γενιά ‘τραυματισμένων’ και -στον ένα ή στον άλλο βαθμό- ψυχωτικών αντι-ηρώων (Dexter, Walter White) που ακολούθησαν. Επίτευγμα εξίσου μεγάλο με το γεγονός ότι κάθε επεισόδιο του The Sopranos θα μπορούσε, από άποψη φωτογραφίας και πλοκής, να αποτελεί από μόνο του μια κινηματογραφική ταινία.
24, 2001-2010
H πρώτη σειρά που πολλοί από εμάς στην Ελλάδα καταναλώσαμε μονοκοπανιά (βλέπε μια σεζόν σε ένα ΣΚ) και η οποία άλλαξε τον τρόπο που προβάλλεται η τηλεόραση καθώς, από τον 4ο κύκλο και μετά, παίζονταν τα 24 επεισόδια συνεχόμενα από Ιανουάριο-Μάιο και όχι, όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε, με μεγάλα κενά ανάμεσα όπου έμπαιναν επαναλήψεις προκειμένου να προλάβουν να δουν τι έγινε οι νέοι θεατές που έμπαιναν στο παιχνίδι.
The Office, 2001-2003
Αναφερόμαστε φυσικά στην Αγγλική εκδοχή του. Εκείνη που, μέσα από την ιστορία των μελών ενός γραφείου σε μια εταιρία χαρτιού στο πουθενά, έφερε το mockumentary τύπου This is Spinal Tap στην μικρή οθόνη και χάραξε το δρόμο για όλες τις σειρές που ακολούθησαν.
The Wire, 2002-08
Η καλύτερη σειρά όλων των εποχών, όπως συχνά πυκνά ανακηρύσσεται, είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. Αν και ο λόγος που βρίσκεται εδώ είναι το γεγονός ότι οι δημιουργοί της επέλεξαν να αδιαφορήσουν πλήρως για το κοινό δημιουργώντας πολύπλοκους χαρακτήρες και μια τόσο σύνθετη πλοκή μέσα στην οποία, αν δεν έδινες την απαραίτητη προσοχή, κινδύνευες να χαθείς για πάντα.
American Idol, 2002-τώρα
Το μεγαθήριο των σχετικών διαγωνισμών ταλέντου που μετέτρεψε σε σταρ τον Simon Cowell (δημιουργού και του The X-Factor) και τα σχετικά shows σε παγκόσμιο φαινόμενο.
Glee, 2009-τώρα
Η επιρροή των παιδιών της συγκεκριμένης χορωδίας δεν βρίσκεται στις μονάδες τηλεθέασης, αλλά στα δεκάδες εκατομμύρια album με τα τραγούδια που βοήθησαν να πουλήσουν, καθώς επίσης και στα έσοδα από την περιοδεία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέλη του Glee βρέθηκαν να έχουν 20 top-40 hits γρηγορότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη στην ιστορία της μουσικής.
House of Cards, 2013-τώρα
To μέλλον της τηλεόρασης καθώς πρόκειται για την πρώτη σειρά που είδε, ένεκα ότι φτιάχτηκε από το Netflix και όχι κάποιο παραδοσιακό τηλεοπτικό ή καλωδιακό δίκτυο, όλα τα επεισόδια της πρώτης (και αντίστοιχα της 2ης σεζόν) να προβάλλονται ταυτόχρονα την ίδια μέρα. Μια τάση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της γενιάς του διαδικτύου που ξεκίνησε πέρυσι και γιγαντώθηκε φέτος.