Γιατί δεν πιάνει καλά το ραδιόφωνο στα νότια;
Γιατί κάνει παράσιτα ο αγαπημένος μας σταθμός στα νότια προάστια; Ψάξαμε, ρωτήσαμε τους ειδικούς και επιτέλους δίνουμε τις επιστημονικές απαντήσεις!
- 13/02/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Περνάς στη Συγγρού και έχεις βάλει στη διαπασών το νταλκαδιάρικο τραγούδι που έχεις συνδέσει με τον πρόσφατο χωρισμό σου ή γκρουβάρεις τρελά την ώρα που οδηγείς με το τελευταίο τραγούδι του Bruno Mars. Και εκεί λοιπόν που είσαι στο τσακίρ κέφι οδηγώντας φτάνεις κάπου μετά το Ελληνικό και πριν την Γλυφάδα όπου ο αγαπημένος σου σταθμός αρχίζει και «ξύνει» όπως λένε στη ραδιοφωνική γλώσσα, κάνει παράσιτα, μπαίνει στην αγαπημένη σου συχνότητα άλλος σταθμός και ακούς ό,τι να’ ναι και τρως τρομερό ξενέρωμα. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αν κάνεις ζάππινγκ, αν δηλαδή αποφασίσεις να ακούσεις τον επόμενο αγαπημένο σου σταθμό γιατί το ίδιο θα συμβεί και τα νεύρα σου γίνονται κρόσια.
Εμείς λοιπόν στο nou-pou.gr αποφασίσαμε να μάθουμε ξεκάθαρα και να σας «αναμεταδώσουμε» γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί δηλαδή το Ελληνικό είναι το τρίγωνο των Βερμούδων όπου χάνονται συχνότητες, σταθμοί και αγαπημένα τραγούδια;
Ρωτήσαμε λοιπόν τους ειδικούς γιατί συμβαίνει αυτό. Όπως μας τονίζει ο Τεχνικός Διευθυντής των ραδιοφώνων του Ant1 (Easy 97,2 & Ρυθμός 9.49), Γιώργος Ρούσσος : «Η ιδιομορφία του εδάφους της Αττικής είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την ραδιοφωνική η τηλεοπτική κάλυψη του νομού από ένα μόνο σημείο εκπομπής . Το κύριο κέντρο εκπομπής είναι ο Υμηττός καθώς καλύπτει πληθυσμιακά το μεγαλύτερο κομμάτι της Αθήνας . Υπάρχουν όμως μεγάλες περιοχές της Αθήνας, Αττικής που δεν καλύπτονται από τον Υμηττό».
Ποιες είναι αυτές οι περιοχές; «Μερικές από αυτές είναι η Γλυφάδα, η Βούλα, η Ηλιούπολη, η Αργυρούπολη, η Βουλιαγμένη, η Βάρη, η Βάρκιζα».
Αυτήν την άποψη επιβεβαιώνει και ο station manager των ραδιοφώνων Εν Λευκώ 87.7 και Hit 88.9 Γιάννης Στάθης: «Η διαφορά λήψης στα Νότια Προάστια οφείλεται στην μορφολογία της περιοχής διότι το μεγαλύτερο κομμάτι του βρίσκεται στην σκιά του Υμηττού». Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς εάν θέλουν να έχουν δευτερεύουσα θέση εκπομπής στην Αίγινα στην ίδια όμως συχνότητα με το κύριο κέντρο εκπομπής του Υμηττού. Το κέντρο εκπομπής Αίγινας πετυχαίνει τον στόχο της κάλυψης της νοτιοδυτικής Αττικής καθώς καλύπτει πολύ μεγάλες περιοχές που δεν θα είχαν καθόλου σήμα η πολύ χαμηλό σήμα.
Όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Ρούσσος: «Επειδή η τεχνολογία στο ραδιόφωνο είναι αναλογική υπάρχουν κάποια σημεία που τα δυο σήματα , το ένα από τον Υμηττό και το άλλο από την Αίγινα, δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους και έτσι δημιουργείται θόρυβος και ξυσίματα των κινητών κυρίως λήψεων όπως στο αυτοκίνητο και λιγότερο σε σταθερά σημεία όπως είναι το σπίτι μας».
Το λεγόμενο ξύσιμο μπορεί να υπάρξει επίσης και σε σημεία που το σήμα του Υμηττού είναι πολύ ισχυρό όμως υπάρχει από κάτω χαμηλότερο το σήμα της Αίγινας που φθάνει στον ραδιοφωνικό δέκτη με καθυστέρηση. «Αυτό δημιουργεί φαινόμενο «αλληλοακυρώσεων» στην συμβολή των σημάτων από τα δύο διαφορετικά κέντρα εκπομπής», όπως μας λέει ο Γιάννης Στάθης.
Και γιατί δεν υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα εκπομπής σε άλλη συχνότητα και όχι στην ίδια πράγμα που θα έφερνε το τέλειο αποτέλεσμα στα αυτιά μας; «Αυτό θα ήταν το ιδανικό», τονίζει ο Γιώργος Ρούσσος, «αυτό όμως δεν είναι δυνατό λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών στην μπάντα των FM» .
Έτσι λοιπόν μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή στην τεχνολογία που θα βελτιώνει την σύγχρονη εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος, η παραλιακή ζώνη και τα νότια προάστια θα συνεχίσουν να μην έχουν το τέλειο σήμα στο ραδιόφωνο. Τουλάχιστον όμως, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ξέρουμε γιατί μας συμβαίνει αυτό και ελπίζουμε να αλλάξει κάτι στο σύντομο μέλλον.