Οι έφηβοι παίρνουν το λόγο στην Ηλιούπολη
Το Νοu-Pou βρέθηκε στον πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων στα νότια προάστια. Τον νέο θεσμό φιλοδοξεί να καθιερώσει από φέτος ο Δήμος Ηλιούπολης για να ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά.
- 13/03/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
* Κεντρική φωτογραφία: Οι μαθητές της 3ης Γυμνασίου με τον Δημοτικό Σύμβουλο κο Στάθη Ψυρρόπουλο στον χώρο του Δημαρχείου
Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε την Βουλή των εφήβων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων που διοργανώνεται από το 1995 με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών των λυκείων σχετικά με τις αρχές αλλά και της αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Κάτι παρόμοιο σε επίπεδο δήμου φιλοδοξεί να καθιερώσει πλέον σε ετήσια βάση ο Δήμος Ηλιούπολης για την εξοικείωση των μαθητών με τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηλιούπολης κου Βασίλη Βαλασόπουλου αλλά και του κου Στάθη Ψυρρόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου και Εντεταλμένου Συμβούλου Νεότητας πραγματοποιήθηκε πιλοτικά την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων.
Σ’ αυτό τον νέο θεσμό συμμετείχαν συνολικά 33 μαθητές τριών γυμνασίων του Δήμου – 1ο, 5ο και 7ο-, οι οποίοι διαδραμάτισαν για λίγες ώρες τα βασικά όργανα ενός Δημοτικού Συμβουλίου δηλαδή την συμπολίτευση, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών, εκθέτοντας τις δικές τους απόψεις για τα σημαντικά θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το Νou-Pou ήταν εκεί για να καλωσορίσει την ωραία πρωτοβουλία καθώς είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι παρόμοιο σε δήμο των νοτίων προαστίων. Μιλήσαμε με τον κο Στάθη Ψυρρόπουλο, ο οποίος έχοντας και θέση αντιπρόεδρου στην Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή επισκέφτηκε ο ίδιος τα σχολεία και βλέποντας σημαντικό ενδιαφέρον από τους μαθητές και τους καθηγητές, ξεκίνησε να οργανώνει το όλο εγχείρημα.
“Ξέρετε, οι έφηβοι λόγω της απογοήτευσής του για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας απαξιώνουν όλο και περισσότερο τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως κάτι το συμβατικό. Με την διοργάνωση του Συμβουλίου των νέων θέλαμε να δείξουμε συμβολικά αλλά και ουσιαστικά πως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Είμαι ο ίδιος εκπαιδευτικός και γνωρίζω από πρώτο χέρι πως οι νέοι τα βλέπουν όλα στραβά. Αν τα δουν ίσια, άλλωστε, δεν θα έχουν και κάτι να φτιάξουν. Καταλαβαίνω, όμως, πολύ καλά από την καθημερινή επαφή μαζί τους πως έχουν και όρεξη, όνειρα και πολλές καινοτόμες ιδέες να προτείνουν. Ακριβώς αυτή η ευκαιρία ήθελα να τους δοθεί μέσω της συμμετοχής του στην πράξη στα κοινά και όχι απλώς θεωρητικά όπως ενδεχομένως να μαθαίνουν στην σχολικές αίθουσες.”
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Δημάρχου Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου, ο οποίος μας ενημέρωσε πως «Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να κάνει θεσμό την φωνή των νέων. Με μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών που έχουμε θέσει σε λειτουργία που τους δίνουν βήμα, αλλά και με θεσμούς όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων φέρνουμε τους νέους στο προσκήνιο για να μας διδάξουν και να τους ακούσουμε με προσοχή σε μια εποχή που τους ανήκει, αφού οι εξελίξεις και οι τεχνολογίες αναπτύσσονται πια με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Σκοπός μας είναι να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην δημιουργία νέων υπεύθυνων πολιτών με κυρίαρχο λόγο.»
Η διαδικασία έλαβε χώρα στην αίθουσα του δημαρχείου όπου παραδοσιακά συνεδριάζουν τα Δημοτικά Συμβούλια του δήμου και ακολουθήθηκε πραγματικά κατά γράμμα από τα παιδιά. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από ενδιαφέροντες άξονες όπως η καθαριότητα, η ψηφιακή ψηφοφορία για την ανάδειξη των μαθητικών συμβουλίων, ο αθλητισμός, το περιβάλλον και πολλά άλλα φλέγοντα ζητήματα και μεταδόθηκε live streaming με παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική. Οι μαθητές έδειξαν όχι μόνο ότι ενδιαφέρονται αλλά ότι αποζητούν κιόλας τέτοιου είδους πρωτοβουλίες καθώς έκαναν ουσιαστικές προτάσεις, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην σχολική τους καθημερινότητα αλλά και έδιναν τον λόγο με χαρά στους συμμαθητές τους παραδίδοντας μαθήματα δημοκρατίας στους ενήλικες παρευρισκομένους.
Στο τέλος, δε, όταν ζητήσαμε από τα ίδια τα παιδιά να μας μιλήσουν, ήθελαν πρωτίστως να ‘πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φιλολόγους τους που όπως μας είπαν τους βοήθησαν να προετοιμάσουν περίπου έναν μήνα τώρα τους θεματικούς άξονες. Η Νίκη
Κατιδενιού, η Αντωνία Βασιλείου, ο Χρήστος Τούντας και ο Θοδωρής Μαστρομανώλης, όλοι μαθητές της 3ης γυμνασίου μας περιέγραψαν την διαδικασία ως «μια μοναδική εμπειρία που μας έδωσε την δυνατότητα να εκφράσουμε τα παράπονα και τις προτάσεις μας και παρόλο το άγχοςθα ξανασυμμετείχαμε ευχαρίστως.». Συμπλήρωσαν, μάλιστα, πως την επόμενη φορά θα τους άρεσε να είναι πιο ελεύθερο το θέμα.
Εμείς με την σειρά μας να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, στην δημοτική αρχή και στους καθηγητές τους και μακάρι ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου των Νέων να καθιερωθεί επίσημα πλέον όχι μόνο στον Δήμο Ηλιούπολης αλλά γιατί όχι και σε όλους τους δήμους των νοτίων προαστίων.