Πάρης Παπαβασιλείου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης: «Οι τοπικές εμπορικές αγορές πάνε καλύτερα από το κέντρο»
Οι Πρόεδροι των νότιων Εμπορικών Συλλόγων μιλάνε στο NouPou για την κατάσταση της τοπικής αγοράς και τα περαιτέρω μέτρα που χρειάζονται για να τονωθεί η εμπορική κίνηση.
- 29/10/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Σημαντική μείωση του τζίρου έχουν καταγράψει όλα σχεδόν τα εμπορικά καταστήματα την περίοδο της πανδημίας. Στο πρώτο διάστημα της κρίσης, υπήρξε μεγάλη προσπάθεια επικοινωνίας με τις Αρχές, προκειμένου να μπορέσουν να υπαχθούν στα ευεργετήματα του κράτους όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, να ρυθμιστούν επιταγές και αξιόγραφα, να δοθούν βοηθήματα για τους εργαζομένους των εταιρειών και να υπάρξει τραπεζική χρηματοδότηση. Σε μεγάλο βαθμό, όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν και έτσι μπόρεσε ο εμπορικός κόσμος να μετριάσει κάπως τις απώλειες από το δίμηνο που έχασε και κυρίως του Πάσχα, το οποίο μαζί με τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο αποτελούν παραδοσιακά τις περιόδους με τους μεγαλύτερους τζίρους για τα καταστήματα.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, οι επιχειρήσεις που ήταν «πράσινες» και χρηματοδοτούνταν κανονικά από τις τράπεζες, κατάφεραν να αντλήσουν χρηματοδότηση και από το ΤΕΠΙΧ. Άλλες επιχειρήσεις μπήκαν στη λογική της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ άλλες που αντιμετώπιζαν και προ κορονοϊού προβλήματα, είτε έκλεισαν, είτε έχουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές δυσχέρειες.
Μετά την άρση του lockdown, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για να μπορέσει να επιβιώσει και να επανέλθει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες εμπορικές περιοχές καταστράφηκαν. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας η μείωση της τουριστικής κίνησης έφθασε μέχρι το 85% με αντίστοιχη μείωση στο εισόδημα που ανακύπτει ως κατανάλωση από τουριστική πηγή. Ακόμη και ο Σεπτέμβριος είναι στο -50% αφού οι Έλληνες αποφεύγουν το κέντρο για ψώνια λόγω μεγαλύτερων συνωστισμών, ενώ και το μέτρο της τηλεργασίας έχει κρατήσει αρκετούς εργαζομένους σε γραφεία, εκτός του κέντρου.
Οι τοπικές αγορές υπέστησαν και αυτές απώλειες, ωστόσο αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας, καθώς έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στις τοπικές πλατείες. Πάντως και σε αυτές η φετινή πτώση θα είναι σε διψήφια ποσοστά.
Σε επίπεδο καταστημάτων, μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση του τζίρου στα shopping malls, ειδικά αυτά που είναι προσβάσιμα με μέσα μαζικής μεταφοράς και έχουν χάσει άτομα νεαρών ηλικιών, καθώς οι οικογένειές τους τα αποτρέπουν να χρησιμοποιούν τα μέσα.
Σημαντικό είναι και το θέμα των λειτουργικών εξόδων και κυρίως του ενοικίου. Όσοι επιχειρηματίες έχουν ιδιοκτήτες που… έριξαν νερό στο κρασί τους, έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν για λίγους ακόμη μήνες. Για τους υπόλοιπους, τα υψηλά λειτουργικά έξοδα καθιστούν μη βιώσιμη τη δραστηριότητά τους.
Αναφορικά με το μέλλον, αναμένεται να έχουμε νέο ΤΕΠΙΧ και κάποια κοινοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ) που θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του εμπορίου. Ακόμη ο Σύλλογος, παρότι δεν έχουμε πολλές δυνατότητες για δράσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί από την Πολιτεία, έχουμε ζητήσει να γίνουν μικρές συναυλίες δρόμου χωρίς συνωστισμό για τόνωση της αγοραστικής κίνησης.
Αντιμετωπίζουμε τέλος ένα μεγάλο πρόβλημα με την μη αποπεράτωση της ανάπλασης στην Ομήρου- Παλαιολόγου, ένα έργο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης.
“Τηρούμε τα μέτρα, πάμε πλατεία για ψώνια και διασκέδαση”.