Τα Νότια χρειάζονται το brunch περισσότερο από ποτέ
Για κάποιους είναι απλά αυγά και σως hollandaise. Για την αγορά είναι κάτι πολύ σημαντικότερο.
- 14/05/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Τους πρώτους μήνες ζωής αυτού του site, θυμάμαι να γράφουμε σε περισσότερα του ενός κείμενα ότι το brunch σαν φιλοσοφία λείπει πολύ από την αγορά των Νοτίων Προαστίων. Όποιος ήθελε να βρει κάτι ποιοτικό και νόστιμο σε πρωινό, ταξίδευε στο κέντρο της Αθήνας ή σε άλλα προάστια για να χορτάσει την λιγούρα του για ένα χαλαρό και πλήρες πρωινό Κυριακής.
Τα βιολογικά αυγά ποσέ του Gazi College
Τα χρόνια πέρασαν, κάποιες επιχειρήσεις έκαναν δύο βήματα, άλλες έκαναν μία, το Brunch in a box ήρθε πανέξυπνα στην ζωή μας αλλά πιο πολύ σαν καμπανάκι για τις επιχειρήσεις ότι κάνουν κάτι λάθος και αναγκαστικά η πελατεία τους στρέφεται αλλού. Με την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να μην έχει κάνει απολύτως τίποτα και να βλέπει την πελατεία του είτε να ξεκινά αργότερα το μεσημέρι είτε να περνά τρεις ώρες με έναν freddo, ζητιανεύοντας για κανέναν κομμάτι δωρεάν κέικ.
Η γαλατόπιτα στον ξυλόφουρνο του Ark
Και φτάνουμε στο 2016, μια χρονιά η οποία μας ‘ανάγκασε’ να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με την υπόθεση brunch και μέσα από την ενέργεια #BrunchID να συγκεντρώσουμε νόστιμα πιάτα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την αγαπημένη συνήθεια. Τα πιάτα που παρουσιάσαμε; Από νότιες επιχειρήσεις όπως το Ark, το Momo, το Moorings, το Rey Pablo, το Gazi College, το Pere Ubu και το Paul, μέχρι επιχειρήσεις από άλλες περιοχές, όπως το Common Secret το οποίο αξίζει με μαθηματική ακρίβεια το “ταξίδι” ως την Ερυθραία ή το πανέμορφο Underdog στο Θησείο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κι εμείς ως Νότιοι επιλέγουμε συχνά να περάσουμε τις Κυριακές μας εκτός των τειχών. Με ένα τεράστιο RIP – για να μην ξεχνιόμαστε – να κρέμεται πάνω από το Mama Roux South γιατί το brunch του ήταν πραγματικά φανταστικό και άλλο ένα RIP πάνω από το Nixon, ένα από τα πρώτα μαγαζιά που έμαθε στον Έλληνα το πραγματικό brunch.
Η αλμυρή βάφλα με κοτόπουλο του Common Secret
Την κάναμε λοιπόν την γευστική μας βόλτα στα διάφορα brunch. Κι αν είναι κάτι που αντιληφθήκαμε, είναι ότι η επένδυση που έχουν κάνει οι περισσότερες επιχειρήσεις στο να επανδρώσουν τις κουζίνες τους με πραγματικούς σεφ και όχι κάποιους οι οποίοι διεκπαιρεωτικά θα φτιάχνουν burger και σαλάτες Καίσαρα, αποδίδει καρπούς. Υπάρχουν πολλές και πολύ καλές επιλογές, διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι το σωστό brunch αλλά κυριότερα και μία πάρα πολύ ορθή αντιμετώπιση στο τι δεν είναι brunch. Σε όσες επιχειρήσεις παρουσιάσαμε υπάρχει μία κατανόηση της φιλοσοφίας αλλά και μία ολοκληρωμένη παρουσίαση. Από τα βασικά, στην ευρεσιτεχνία του κάθε σεφ αλλά και τα ιδανικά ποτά για να συνοδεύσουν το πρωινό, το γεύμα, πες το όπως θες. Γιατί ακόμα και σε αυτό πρωτοπορούμε σαν χώρα και σερβίρουμε brunch μέχρι βαθιά μες στο απόγευμα.
Τα pancakes με γέμιση bitter σοκολάτας του Moorings
Δεν θα αναλωθώ στο να εξετάσω το πόσο σημαντικό είναι για τον κόσμο των Νοτίων Προαστίων να έχει κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή την δυνατότητα να απολαμβάνει ένα φανταστικό πρωινό σε απόσταση πέντε ή δέκα λεπτών. Θα εξετάσω περισσότερο τα οφέλη για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Χωρίς βέβαια να μπορώ να υπολογίσω το κόστος το οποίο έχει για ένα μαγαζί ένα τέτοιο εγχείρημα.
Το gourmet burger του Pere ubu
Το θεωρούσα πραγματικά αδιανόητο να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Να με παίρνουν τηλέφωνο φίλοι και να μην έχω ειλικρινά πουθενά να τους προτείνω να πάνε. Όχι για brunch, κάπου να πάνε να φάνε λίγο πρωινό της προκοπής. Το θεωρούσα υποχρέωση όλων εκείνων των μαγαζιών που θέλουν να λέγονται all day, να μην θεωρούν ότι είναι καλυμμένοι με το να ανοίγουν απλά το πρωί και να εξυπηρετούν με καφέ και τοστ με πατατάκια. Το θεωρώ υπηρεσία το να παρέχεις στον πελάτη σου κάθε στιγμή το καλύτερο που μπορείς να του προσφέρεις.
Τα Eggs Benedict του The Underdog
Το brunch όμως το έχει ανάγκη και η αγορά των Νοτίων γενικότερα. Δεν υπάρχει λόγος να φεύγει τόσος κόσμος από τα Νότια κάθε Σ/Κ και να συνωστίζεται στο κέντρο. Δεν υπάρχει λόγος να χάνουν τα Νότια τόσα χρήματα, να χάνουν τον κόσμο τους, να μην μπορούν να κρατήσουν εδώ εκείνους που αναζητούν κάτι θεωρητικά απλό. Βλέπεις τώρα οι επιχειρήσεις που προσφέρουν ένα σωστό brunch να είναι γεμάτες τα πρωινά. Και γεμάτες με πελάτες οι οποίοι θα αφήσουν αρκετά παραπάνω από 5 ευρώ ο καθένας που θα άφηναν άλλοτε για έναν καφέ.
Ξαναλέω, δεν μπορώ με τίποτα να υπολογίσω αν είναι συμφέρον για κάθε επιχείρηση να αποκτήσει και έναν κατάλογο για brunch. Ξέρω μόνο ότι το 2016 είναι μια χρονιά που ξυπνάω το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής και μπορώ να κάνω πλάνα χωρίς να σκέφτομαι αν θα οδηγήσω μισή και μία ώρα για να φτάσω στον προορισμό μου. Ξέρω ότι η αγορά έχει ζωή ακόμα και τις ώρες που άλλοτε ήταν νεκρή.
Τα αυγά μάτια με μαρμελάδα bacon ττου Rey Pablo
Είναι κάτι τέτοιες μικρές κινήσεις που ανεβάζουν το βιωτικό επίπεδο μιας περιοχής, που κάνουν τις περιοχές μας να ξεχωρίζουν. Στο συγκεκριμένο θέμα μείναμε να ακολουθούμε καταιδρωμένοι τις επιχειρήσεις του κέντρου. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να πατήσουμε γκάζι και να κάνουμε τα νότια πόλο έλξης ακόμα και σε αυτή την περίπτωση.
Ας το δουν κι άλλες επιχειρήσεις ζεστά κι εμείς εδώ θα είμαστε να τις προβάλουμε και να τις στηρίξουμε, με ένα πανό που θα γράφει “brunch στα νότια”.