Τα πιο αγνά πράγματα που μπορείς να κάνεις στα νότια προάστια
Γιατί ο δρόμος για την ελευθερία του μυαλού από τα περιττά περνάει μέσα από την απλότητα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ειδικά στο κινητό μας.
- 29/09/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Είναι εντυπωσιακό το πόσο έντονα αντιληπτή γίνεται η πολυπλοκότητα της ζωής μας, με το που επιστρέφουμε από διακοπές. Μετά από ένα διάστημα μακριά απ’ όλα, όπου το μυαλό έχει αποτοξινωθεί από τις υποχρεώσεις και τα πρέπει, ένα βασικό ερώτημα κάνει poke στον εγκέφαλο. Γιατί δυσκολέψαμε τόσο τη ζωή μας; Γιατί, μα γιατί, επιμένουμε να θέλουμε συνεχώς περισσότερα;
Εκτός και αν ξέρεις εσύ πως ακριβώς έχεις / έχουμε φτάσει στο σημείο όπου ένα σωρό άχρηστα πράγματα γέμισαν τις ζωές μας, ρούχα και αξεσουάρ που δεν φοράμε ποτέ γέμισαν τις ντουλάπες μας, διακοσμητικά και αντικείμενα για άλλες δέκα ζωές πλημμύρισαν το σπίτι μας και δεκάδες ανούσια applications επιβαρύνουν το κινητό μας.
Κάποιες φορές, όταν καταφέρνουμε να κάνουμε pause από όλη αυτήν την (και κανονική και hi tech βαβούρα), πιάνουμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Να σταματήσουμε δηλαδή να αγνοούμε όλα εκείνα τα απλά, τα αγνά και τα ουσιαστικά που μας κάνουν πιο χαρούμενους.
Όπως, για εμάς τους νότιους, μια πρωινή βόλτα με το σκύλο δίπλα στη θάλασσα στο Καβούρι, ένα αψεγάδιαστο καφέ σε αγαπημένα νότια στέκια-περατζάδα (εσένα κοιτάζω, Aqua Marina), ένα περίπατο ανάμεσα στα 1.000+1 ανθισμένα παρτέρια του πάρκου του Παλαιού Φαλήρου, μια ποδηλατάδα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου ή ένα ούζο στην αιωνόβια ταβέρνα Ακρογιάλι με φόντο το διαχρονικά ζεν ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο.
Η καρδιά μας επιμένει να επιστρέφει σε μέρη και απολαύσεις της παιδικής μας ηλικίας. Στην παιδική χαρά της Γλυφάδας ή στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη πρώτη μπουκιά χειροποίητου παγωτού στο Waffle House ή παραδοσιακής, αγνής ελληνικής κουζίνας στα Γιουβετσάκια. Στη Σαββατιάκη βόλτα στη βιολογική αγορά της Βούλας, όπου η ώρα δεν φαίνεται να έχει σημασία, με τόσες αγνές μυρωδιές να σε περικυκλώνουν.
Το μόνο πρόβλημα; Όταν μπεις σε αυτή τη ‘απεταξάμην πολυπλοκότητα’ λογική αρχίζεις και βλέπεις τα πάντα με άλλο μάτι. Ξεκινώντας με εκείνη τη συσκευή που χρησιμοποιείς περισσότερο από κάθε άλλη, δηλαδή το smartphone σου.
Μπαίνεις δικαιολογημένα στο τριπάκι να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο σου έρχεται φορτωμένο με χιλιάδες περιττά πράγματα. Και καταλαβαίνεις γιατί η Nokia, μια εταιρία που ανέκαθεν είχε στόχο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, κάνει και πάλι τη διαφορά σερβίροντας τα τρία νέα της μοντέλα (Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6) εντελώς και απολύτως ‘αγνά’ (βλέπε Pure Android).
Tι σημαίνει, πρακτικά, αυτό για σένα; Ότι το κινητό που θα πιάσεις στο χέρι σου δεν έχει κανένα skin, launcher και οποιαδήποτε προεγκατεστημένη εφαρμογή την οποία και δεν επέλεξες και που στην ουσία δεν σου χρησιμεύει σε τίποτα.
Τίποτα που, ερήμην σου, να σου γεμίζει τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής σου, να σου αδειάζει την μπαταρία, να σου τρώει μνήμη λες και είναι φρουτάκια στο Pac-Man και να επιβαρύνει την ταχύτητα του επεξεργαστή σου και,συνεπακόλουθα, την ποιότητα της ζωής σου.
Στα Nokia 3, Nokia 5 και Nokia 6 το Android (συγκεκριμένα η τελευταία του, πιο εξελιγμένη version) έρχεται ακριβώς όπως ήταν η αρχική πρόθεση της Google. Είναι δηλαδή εντελώς στην υπηρεσία σου και όχι vice versa. Άσε που, ως μπόνους, τα μηνιαία security updates, στανταράκι στα νέα Nokia, εξασφαλίζουν ότι όλες σου οι πληροφορίες είναι λες και τις έχεις σε θυρίδα ασφαλείας.
Κατάλαβες τώρα τι ακριβώς σου προσφέρει το Pure Android των Nokia 3, 5 και 6. Απλότητα. Σκέφτεσαι μεγαλύτερη ‘πολυτέλεια’ από αυτό;