Όταν ο άνθρωπος συναντά την Ποίηση
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η ποιήτρια Γεωργία Γιαμπουράνη περνάει ένα οικουμενικό μήνυμα για τη μεγαλειώδη αξία της ποίησης.
- 21/03/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένα video λίγων λεπτών με έναν ιδιαίτερο και πολύ απλό τρόπο κατορθώνει αυτό που μόνο η ποίηση μπορεί. Να ξεκλειδώσει την ομορφιά που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος. Να αναδείξει την ικανότητά του να ελπίζει και να πράττει ακόμα και μέσα στην σκληρή καθημερινότητα.
Να κάνει καλύτερο τον κόσμο, αρκεί να το αποφασίσει και να το πιστέψει, γιατί όπως λέει και η ίδια η ποιήτρια Γεωργία Γιαμπουράνη η ανθρώπινη δυστυχία που μαστίζει τη γη μας και η βαθιά κρίση αξιών μπορούν να σταματήσουν εάν καλλιεργήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Εάν με υπομονή και θέληση, σμιλεύσουμε την ακατέργαστη ύλη μας και με αγάπη και συμπόνια φτάσουμε στην ανώτερη φύση μας, που έχει τη δύναμη να μας οδηγήσει σ΄ έναν πιο ευτυχισμένο και φωτεινό κόσμο.
Η ποίηση όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης μπορεί να σταθεί αρωγός σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου ανθρώπου. Του ουσιαστικά καλλιεργημένου!
Η Γεωργία Γιαμπουράνη γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας και μεγάλωσε στο Μούλκι Κορινθίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων, ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ασφαλιστική σύμβουλος.
Eίναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας ”ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ” που στόχο έχει να κοινωνήσει στο ευρύ κοινό υψηλά μηνύματα και ιδεώδη μέσω της τέχνης.
Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1999.
Το 2000 αποσπά βραβείο στον 15⁰ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης που διοργανώθηκε από την Χορωδία και Ορχήστρα Νέων (Χ.Ο.Ν) και το 2002 της απονέμεται τιμητική αναφορά για τη συμμετοχή της στο 2ο ποιητικό διαγωνισμό των εκδόσεων «Νέα Σύνορα».
Το 2001 η πρώτη της ποιητική συλλογή, «Ψίθυροι Δημιουργίας», διακρίθηκε με έπαινο στον ΙΣΤ ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ | ΒΕΡΕΝΙΚΗ το 2003.
Το 2005 της απονέμεται έπαινος, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για τη συμμετοχή της στο Διαγωνισμό Ποίησης ”ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ”.
Η δεύτερη ποιητική της συλλογή, «Σηκώνοντας το πέπλο…» εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις ΙΡΙΔΑΝΟΣ, η οποία βραβεύτηκε στον 30⁰ Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης – Πεζογραφίας – Εικαστικών ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014 του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ».
Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Νέα Σκέψη,Νέα Αριάδνη, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Πνευματική Ζωή, Νουμάς, κ.α ) καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο.
Στις 9 Νοεμβρίου 2013 με αφορμή την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πραγματοποιήθηκε μια ”βραδιά μύησης στην ποίηση” με στόχο το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, σηματοδοτώντας έναν εναλλακτικό τρόπο παρουσίασης της ποίησης στο ευρύ κοινό.
Στις 23 Ιουνίου 2016 μίλησε για τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη στο πλαίσιο των εγκαινίων της αναστύλωσης του Πύργου Δροσίνη στις Γούβες Ευβοίας. Η ομιλία της έδωσε πνοή σε όλο το λογοτεχνικό και κοινωνικό έργο του ποιητή και ανέδειξε τη διαχρονικότητα αυτού του σπουδαίου και φωτισμένου ανθρώπου.
Στο όραμά της ”για έναν καλύτερο κόσμο και της δημιουργίας ενός νέου ανθρώπου” έχει εντάξει και την δραστηριότητά της πάνω στην Προγεννητική Αγωγή, δηλαδή στην ανάγκη αγωγής του παιδιού από το προγεννητικό στάδιο της ύπαρξής του, στις ρίζες της ζωής, καθ’όσον ως μέλος και ομιλήτρια της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής – οργανισμού πιστοποιημένου από το Υπουργείο Υγείας- αλλά και ως μητέρα η ίδια, πιστεύει ακράδαντα ότι για να δοθεί αυτή η πρώτη αγωγή στο παιδί, ήδη από την σύλληψη και κυοφορία του, όπως οι αρχαίοι δίδασκαν και η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει, η έγκαιρη ενημέρωση των νέων, μελλοντικών γονέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ευτυχισμένες και συγκροτημένες προσωπικότητες.