Πάτα play στο Spotify
Το Spotify ήρθε στη χώρα μας. Stop. Η μεγαλύτερη μουσική υπηρεσία του κόσμου. Stop. Μιλάει πλέον και ελληνικά. Stop. Πάτα play. (Όχι) Stop.
- 29/09/2013
- Κείμενο: NouPou.gr
Το Spotify παρέχει νόμιμη (λέξη άγνωστη για το μαγικό κόσμο του Internet) πρόσβαση σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια μουσικά κομμάτια. Και ήδη το συγκεκριμένο “εργαλείο” γίνεται μέσω προώθησης νέων καλλιτεχνών και καινούργιων ήχων. Πως ήταν παλιά το MySpace για παράδειγμα; Κάτι τέτοιο.
Οπότε εσύ που ξεκίνησες από το napster, συνέχισε με το Kazaa, έκανες το μπάσιμο στον κόσμο των torrents και πλέον τη βρίσκεις ακούγοντας μουσική από το YouTube, ήρθε ώρα να αλλάξεις τροπάριο και να το ρίξεις στο Spotify. Γιατί απλούστατα εκεί θα βρεις όλα τα τραγούδια που ψάχνεις.
Και έχει και τρεις εκδόσεις. Τη Free, που όπως προδίδει το όνομα της είναι δωρεάν και προσφέρει άμεση πρόσβαση από desktop και laptop, την Unlimited, που σε απαλλάσσει από τον βραχνά των διαφημίσων και σου παρέχει απεριορίστη και αδιάκοπη μουσική (κοστίζει 3,49 ευρώ το μήνα – δεν το λες και πολύ) και την Premium, που αναγάγει το Spotify σε αδιάκοπη συντροφιά: παίζει σε όλες τις συσκευές ακόμη και offline (αμ πως – με 6,99 το μήνα).
Φυσικά περιλαμβάνονται όλα τα κόλπα όπως δημοφιλείς λίστες (για τους περίεργους), τις τελευταίες κυκλοφορίες (για τους ανήσυχους) ακόμη και radio (για τους αναποφάσιστους).
“To Spotify είναι ο καλύτερος τρόπος για να ακούτε μουσική καθώς σας προσφέρει όσα θα θέλατε από μια μουσική υπηρεσία. Προσφέρεται δωρεάν, είναι απλό στη χρήση και έχει τέλειο ήχο – θα σας ενθουσιάσει αμέσως” λέει ο Γιαν Δεμπόλτ, υπεύθυνος της Spotify στη Νότια Ευρώπη και επομένως και στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι 32η χώρα που φιλοξενεί το Spotify μετά τις Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Αργεντινή, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Ταιβάν,
Όπως το ΙΚΕΑ, το Skype, το Kazaa και ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς και το Spotify ξεκίνησε από τη Σουηδία. Το μακρινό 2008 (πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια – άστα μεγαλώσαμε) και ήδη πέρσι έχει προσφέρει μισό δισεκατομμύριο δολάρια στους κατόχους δικαιωμάτων. Δηλαδή, όσο περισσότερο ακούγονται/κλικάρονται τα τραγούδια, τόσα περισσότερα βγάζουν οι καλλιτέχνες. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της ψηφιακής μουσικής για τις δισκογραφικές εταιρίες (Sony, EMI, Warner, Universal) και την πιο επιτυχημένη υπηρεσία streaming μουσικής του είδους του.
Πριν από όλα αυτά βέβαια ξεκίνησε με 4.4 εκατομμύρια χασούρα (είπαμε το μακρινό 2008), ενώ δύο χρόνια μετά αναγκάστηκε να “σβηστεί” άγαρμπα από όλους τους υπολογιστές αφού χαρακτηρίστηκε ως “trojan horse” από το antivirus της Symantec. Η μοίρα τους άλλαξε όταν εντάχθηκε στο τιμ ο Σον Πάρκερ, ο άνθρωπος πίσω από το Napster (που έχει και ποσοστό στο Facebook – ναι αυτός που έπαιζε ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ στο Social Network), που κήρυξε τη σταυροφορία για τη “νίκη του ίντερνετ επί των δισκογραφικών εταιριών”.
Ουσιαστικά απευθύνεται στη νέα γενιά, που έχει συνδέσει τη μουσική με το ίντερνετ. Για αυτό και είναι άρρηκτα συνδεδομένο με τα social media, αποτελώντας εκτός από έναν player και ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό ότι η σύνδεση μέσω Facebook δίνει και μια εξάμηνη δοκιμαστική βόλτα, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα για “share” μουσικών επιλογών στον εκάστοτε τοίχο.
Play και φύγαμε. Στοπ.