Πώς αντιμετωπίζουμε τις τσούχτρες στη θάλασσα
Γιατί εμφανίζονται οι μέδουσες στα νερά και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.
- 07/05/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Την εμφάνισή τους στις ακτές Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και της Βάρης ξεκίνησαν να κάνουν οι μωβ τσούχτρες. Οι συγκεκριμένες εμφανίζονται κάθε τέσσερα χρόνια και ευνοούνται από τους ισχυρούς νοτιάδες. Όταν μάλιστα ο καιρός παρουσιάζει βοριάδες, τότε αυτές σχεδόν εξαφανίζονται, ή υπάρχουν σποραδικά σε σημεία. Το δηλητήριό τους δεν είναι θανατηφόρο, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και τσούξιμο, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα σημεία του σώματος. Μάλιστα το σημάδι από κάποιο τσίμπημά τους μπορεί να παραμείνει
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο γίνεται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι μέδουσες ψάχνουν σημεία με θερμό κλίμα, ώστε να αφήσουν τα αυγά τους.
Πώς το αντιμετωπίζουμε
Ο Πέτρος Παρθένης, κολυμβητής ανοικτής θάλασσας και ιδρυτής του Weswim μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε ή και να αποφύγουμε το τσίμπημα της τσούχτρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας ένα διάλειμμα με ξύδι, το οποίο λειτουργεί καταπραϋντικά και σύμφωνα με μελέτες είναι το μόνο προϊόν που λειτουργεί σαν αντίδοτο στο συγκεκριμένο τσίμπημα. Επίσης, καλό είναι όταν κολυμπάμε να προσέχουμε για πιθανές τσούχτρες που μπορεί να έχουν μείνει στην επιφάνεια.
Σε περίπτωση που φοράμε στολή ή σκουφάκι, τότε είναι ακόμη πιο πιθανό να αποφύγουμε πιθανό τσίμπημα.