Πώς καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη
Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη μέρα του κρέατος; Να λοιπόν πώς καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη.
- 03/03/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινή ή εβδομάδα της Κρεοφάγου) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή αλλιώς Τσικνοπέφτη. Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και, γι’ αυτό, για τους Ελληνορθόδοξους προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστής.
Το όνομά της βγαίνει, όπως είναι προφανές, από την «τσίκνα», την έντονη μυρωδιά δηλαδή του κρέατος το οποίο είτε τηγανίζεται είτε ψήνεται (συνήθως ψήνεται). Την ημέρα αυτή λοιπόν παραδοσιακά τα σπίτια ψήνουν κρέας. Σε παλιότερες εποχές, ετοίμαζαν μάλιστα το «παστό». Έβραζαν δηλαδή το λίπος του κρέατος και το ράντιζαν ταυτόχρονα με νερό, πριν το σουρώσουν.
Λέγεται ότι επιλέχθηκε η Πέμπτη, ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.
Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η «επίσημη» ημέρα έναρξης της αποκριάτικης περιόδου, παρότι το Τριώδιο έχει ανοίξει νωρίτερα. Εκτός από το βασικό έθιμο του ψησίματος του κρέατος, υπάρχουν και άλλα έθιμα ανά περιοχές της Ελλάδας.
Ποια είναι η ιστορία της
Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο ξεκίνησε αιώνες πίσω στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε στην πραγματικότητα την προέλευσή του. Λέγεται από αρκετούς μελετητές λαογράφους, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων κατά τις οποίες γιορταζόταν ο θεός Διόνυσος. Στις γιορτές αυτές υπήρξε έντονη κατανάλωση κρέατος (υπάρχουν αναφορές ακόμη και για διαμελισμό ζωντανών ζώων), κρασιού αλλά και μασκαρέματος. Άλλωστε ο Διόνυσος ήταν ο θεός του μασκαρέματος και εμφανιζόταν πάντα με μάσκα.
Γιορτές παρόμοιες με την Τσικνοπέμπτη στο εξωτερικό
Παρόμοιες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.