Προσοχή, ο σκύλος δαγκώνει
Έχετε αναρωτηθεί γιατί ένας σκύλος θα δαγκώσει; Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, o ΣΠΑΖ* γράφει τους λόγους για τους οποίους ένας σκύλος εξωθείται στο να γαβγίσει και τελικά να δαγκώσει, ενώ δίνει συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ώστε να μην τον φέρουμε στο σημείο να το κάνει.
- 24/04/2021
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Από τις ταμπελίτσες “Προσοχή, ο σκύλος δαγκώνει”, μέχρι την πραγματικότητα, η απόσταση είναι αρκετά μικρή, πιο μικρή απ’ότι μπορείτε να φανταστείτε.
Έχετε αναρωτηθεί γιατί ένας σκύλος θα δαγκώσει; Τις περισσότερες φορές, σχεδόν όλες δηλαδή, δεν είναι από επιθετικότητα. Είναι από στρες, από φόβο, από σύγχυση, και πιστέψτε μας, τα έχουμε προκαλέσει όλα εμείς.
Οι σκύλοι δεν μιλάνε. Δεν μιλάνε τη γλώσσα που ακούμε εμείς, επικοινωνούν όμως. Κάθε μέρα, όλη μέρα εκφράζουν μέσω σημαδιών το πώς αισθάνονται.
- Γλείφουν έντονα τα χείλη τους ή σηκώνουν το χείλος τους
- Φαίνονται λαχανιασμένοι
- Σουφρώνουν το πάνω μέρος των ματιών τους, τα φρύδια τους
- Βάζουν στο πλάι τα αυτιά τους
- Κάνουν πολύ αργές κινήσεις
- Χασμουριούνται ή «χαμογελάνε», ανοίγουν φαρδιά το στόμα τους
- Κοιτάνε προς όλες τις κατευθύνσεις σαστισμένοι
- Αρνούνται λιχουδιές
- Απομακρύνονται ή σηκώνουν το πόδι τους
Όλα αυτά είναι σημάδια ότι αυτό που γίνεται δεν τους αρέσει, τους αγχώνει, τους στρεσάρει, τους φοβίζει. Την επικοινωνία αυτή είτε δεν την αναγνωρίζουμε, είτε την αναγνωρίζουμε και επιλέγουμε να την αγνοήσουμε. Κάνοντας αυτό οδηγούμε τον σκύλο στο επόμενο βήμα που είναι το να δαγκώσει. Μετά το δάγκωμα, έρχεται η τιμωρία, το μπαλκόνι, το ξύλο, η αλυσίδα στην αυλή ή την ταράτσα, ο δρόμος ή το “χωριό”. Τιμωρείται ο σκύλος διότι τόσο καιρό μας “μιλούσε” αλλά δεν του δίναμε σημασία.
Τι στρεσάρει τον σκύλο και τι τον οδηγεί σε αυτό το σημείο;
Οι σκύλοι είναι πολύ απλά πλάσματα. Έχουν ελάχιστες πραγματικές ανάγκες στην καθημερινότητα τους οι οποίες σχεδόν σπάνια καλύπτονται.
Βόλτα, πρόγραμμα και ρουτίνα, όρια είναι σχεδόν όλη τους η ζωή. Αντί για αυτά όμως τυγχάνουν μιας μόνιμης σύγχυσης και υπερπληροφόρησης. Μέσα σε λίγες στιγμές προσπαθούμε να τους επιβάλλουμε ότι δεν έμαθαν ποτέ. Για παράδειγμα, πάμε στον κτηνίατρο και επειδή αγχώνονται προσπαθούμε να τους βάλουμε να κάτσουν, να μείνουν, να ξαπλώσουν, να ηρεμήσουν. Όλα μέσα σε 10 λεπτά, επαναλαμβάνοντας συνέχεια εντολές που δεν είχαν ακούσει ποτέ μέχρι τότε.
“Κάτσε, κάτσε, κάτσε, μείνε, μείνε, μείνε, μη, μη, μη,δίπλα, δίπλα, δίπλα, Μπούμπη, Μπούμπη, Μπούμπη. Γιατί;”
Ή στο σπίτι. Ένας σκύλος μπορεί να έχει έναν αλλά και περισσότερους χειριστές. Αυτόν για παράδειγμα που τον βγάζει βόλτα και τον μαθαίνει στο crate, τη μαμά που του δίνει κρυφά κεφτεδάκια την ώρα που τα τηγανίζει και τον μπαμπά που δεν τον θέλει καν στην κουζίνα.
Πώς μπορεί ο σκύλος αυτός να είναι υγιής στο μυαλό και στη συμπεριφορά όταν καθημερινά δέχεται διαφορετικά σημάδια και διαφορετικές εντολές από διαφορετικούς ανθρώπους μες τη ζωή του; Ο σκύλος συγχύζεται και σε στιγμές που συγχύζεται τι θα κάνει; Θα γρυλίσει. Και επειδή θα γρυλίσει, θα επικοινωνήσει δηλαδή τη σύγχυση του, εμείς θα τον μαλώσουμε και θα του κόψουμε το γρύλισμα γιατί είμαστε τα “αφεντικά”. Και την επόμενη φορά τι θα γίνει; Θα δαγκώσει απευθείας γιατί το γρύλισμα το κόψαμε.
Τι πρέπει να κάνουμε εμείς
Προσπαθήστε να παρατηρείτε τον σκύλο σας. Να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος του. Να μην σκύβετε απότομα πάνω του και να μην βάζετε το πρόσωπό σας πολύ κοντά στο δικό του, για να τον μαλώσετε. Επίσης, μην φωνάζετε με υπερβολικό τρόπο μπροστά του ή σε αυτόν και μην προσπαθείτε να του μάθετε δέκα εντολές μέσα σε 5 λεπτά.
Προσπαθήστε να καλύπτετε τις βασικές του ανάγκες, τις δικές του ανάγκες. Δώστε του έναν χώρο δικό του, μέσα στο χώρο σας και σεβαστείτε την ησυχία του στο χώρο αυτό. Δώστε του ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα, τη βόλτα του και το φαγητό, και σεβαστείτε το πρόγραμμα αυτό.
Αν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια, τότε μιλήστε με κάποιον επαγγελματία και όχι έναν φίλο, ξάδερφο, γνωστό, που είχε κάποτε σκύλο και έτυχε να κάνει κάτι που είχε αποτέλεσμα.
Εν τέλει, μην οδηγείτε τους σκύλους στο δάγκωμα.
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.