Ρεπορτάζ: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου
Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δήμητρα Νάνου, εξηγεί στο NouPou σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα της Α' Φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου: Τι απομένει για την ολοκλήρωσή της, πού οφείλονται οι καθυστερήσεις και τι ακολουθεί στη Β' Φάση.
- 02/02/2021
- Κείμενο: Μάκης Αποστόλου
Στην τελική ευθεία έχει μπει η ολοκλήρωση των έργων για την α’ φάση της ανάπλασης του φαληρικού όρμου. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής έχει ολοκληρωθεί το 85% των έργων και απομένει το 15%, το οποίο σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να παραδοθεί μέχρι τις 31 Μαίου 2021.
Όπως αναφέρει στο NouPou η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δήμητρα Νάνου, «μπορεί τους πρώτους μήνες που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού να υπήρξε καθυστέρηση των έργων, ωστόσο στη συνέχεια, και ειδικότερα μετά τον Σεπτέμβριο, οι ρυθμοί κατασκευής των έργων είναι πολύ γοργοί. Πλέον εκτιμούμε ότι θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση, να δημοπρατηθεί το έργο και να αναζητήσουμε τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης».
Ποια έργα απομένουν
Αναφορικά με τα έργα που απομένουν για να ολοκληρωθεί η α’ φάση του μεγάλου αυτού έργου «όχι μόνο για τους κατοίκων των δήμων των νοτίων προαστίων, αλλά για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας», όπως υπογραμμίζει η κ. Νάνου, αυτά είναι τα εξής:
Υδραυλικά-αντιπλημμυρικά έργα
Η ολοκλήρωση των υδραυλικών έργων, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας. Σημειώνεται ότι οι περιοχές αυτές είχαν χαρακτηριστεί κατακλυζόμενες μετά την έγκριση του σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, τον Ιούλιο του 2018
Έργα οδοποιίας
-Στους δύο κόμβους που βρίσκονται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις:
Ο πρώτος είναι ο δρόμος που οδηγεί από Γλυφάδα σε Πειραιά και Αθήνα (Συγγρού), στο περίφημο «σαλιγκάρι», όπου τα έργα προχωράνε πολύ γρήγορα
Ο δεύτερος είναι ο ανισόπεδος κόμβος στην Αγία Σκέπη στο Παλαιό Φάληρο, που βγαίνει στα Ολυμπιακά ακίνητα.
-Έργα κάτω από τη γέφυρα της Εσπλανάδας.
Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις
Σύμφωνα με την κα Νάνου, οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο έργο, εκτός από την πανδημία, οφείλονται και στην καθυστέρηση έγκρισης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τους αρμόδιους φορείς (αποκεντρωμένη διοίκηση, Τροχαία, ΟΑΣΑ κ.α.). Η Αντιπεριφερειάρχης εκτιμά πως ίσως να ήταν σφιχτοί και οι συμβατικοί χρόνοι των 21 μηνών για ένα έργο τέτοιου μεγέθους, καθώς συνδέεται άμεσα και με την μετατόπιση των κεντρικών δικτύων κοινής ωφέλειας όπως π.χ. φυσικού αερίου, ύδρευσης κλπ.
Αναφορικά με τη β’ φάση του έργου, μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου αναμένεται να επιλεγεί ο τρόπος δημοπράτησης του έργου και γενικότερα εντός του πρώτου εξαμήνου να έχουν ολοκληρωθεί η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, η εξασφάλιση χρηματοδότησης, καθώς και η διενέργεια του διαγωνισμού, με στόχο να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Τι ακολουθεί στη β’ φάση του έργου
Θυμίζουμε ότι η β΄φάση προβλέπει:
-Τη δημιουργία ενός τεράστιου Πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της (σε έκταση περίπου 600 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με περισσότερα από 22.000 δέντρα και θάμνους)
-Την κατασκευή δικτύων άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, φωτισμού, καθώς και διαδρομών για πεζούς και ποδήλατα
-Την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων
-Την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών, με πρόβλεψη χρήσεων εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής
Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου, δημιουργώντας έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.