Self rapid test: Πώς λειτουργούν και τι αποτελεσματικότητα έχουν
Τι είναι και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα rapid test αυτοδοκιμής, τα λεγόμενα self test που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες στο σπίτι.
- 20/03/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Τη δυνατότητα δωρεάν διενέργειας τεσσάρων self test μηνιαίως για το σύνολο του πληθυσμού, μόνο με τον ΑΜΚΑ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Τα rapid test αυτοδοκιμής, τα λεγόμενα self test, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία, μπορούν με εύκολο τρόπο να δείχνουν από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.
Οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία τέσσερα δωρεάν test τον μήνα, μόνο με το AMKA τους από το φαρμακείο της γειτονιάς. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας αν έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ.
Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.
Πώς γίνεται η διαδικασία
Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο. Στην περίπτωση που το τεστ κορονοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.
Γαλλική εταιρεία που σκοπεύει να διοχετεύσει τέτοια rapid test αυτοδοκιμής στη χώρα, αναφέρει πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τεστ, ο πολίτης θα πρέπει να εισάγει μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και να την περιστρέψει πέντε φορές πριν την αφαιρέσει. Στη συνέχεια, αναμειγνύει το δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένει το αποτέλεσμα.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα self test
Σε έρευνα ωστόσο του Ινστιτούτου Κοχ, διαπιστώθηκε πως η ακρίβεια διάγνωσής τους κυμάνθηκε στο 71% στην περίπτωση 60 πολιτών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ.
Για την ώρα, φαίνεται πως τα rapid test αυτοδοκιμής διατίθενται στη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Η γαλλική εταιρεία που έχει αναπτύξει τα τεστ αυτά, υποστηρίζει πως η αποτελεσματικότητα των τεστ μπορεί να φτάσει το 95% σε συμπτωματικούς ασθενείς, ενώ μειώνεται στο 50 με 60% για ασυμπτωματικούς φορείς του κορονoϊού.