Νομική εμπλοκή έχει προκύψει αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης των 71 στρεμμάτων στην περιοχή της Βούλας, την οποία απέκτησε στο τέλος του καλοκαιριού το επενδυτικό σχήμα Hines – Henderson Park από το Μπενάκειο Ιδρυμα. Πρόκειται για ένα «φιλέτο» στα νότια προάστια, όπου δρομολογείται επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, έχει ήδη κατατεθεί αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εναντίον του Μπενακείου Ιδρύματος από τον κ. Ιωάννη Αλεξάνδρου, ο οποίος εμφανίζεται ως κάτοχος – μεριδιούχους τμήματος της έκτασης που υπολογίζεται σε 12 στρέμματα.
Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους του κ. Αλεξάνδρου, υφίστανται δικαστικές αποφάσεις ακόμα και σε επίπεδο Αρείου Πάγου (825/2019) οι οποίες δικαιώνουν τους ισχυρισμούς του περί κατοχής τμήματος της έκτασης. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δεν έγινε αποδέκτης κάποιας πρότασης εξαγοράς του μεριδίου του επί του ακινήτου στην περιοχή της Βούλας, με αποτέλεσμα τώρα να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ενάντια στην πώληση της έκτασης. Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα Hines – Henderson Park συμφώνησε να αποκτήσει την έκταση έναντι τιμήματος της τάξεως των 52 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα προβλήματα είχαν προκύψει και με την πώληση της ίδιας έκτασης από το Μπενάκειο Ίδρυμα το 2007, με αγοραστή τότε τον εφοπλιστή Ε. Τίγκα, αντί ποσού της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος είχε μάλιστα καταβάλει και προκαταβολή 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν κι άλλες διεκδικήσεις από μεριδιούχους του κληροδοτήματος και συγκεκριμένα τους κληρονόμους του Π. Σταϊκόπουλου και τον κ. Ι. Αλεξάνδρου (στον οποίο εκχωρήθηκε μέρος της κληρονομιάς από τον Π. Σταϊκόπουλο), υπαναχώρησε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας την επιστροφή της προκαταβολής που είχε καταβάλει. Επειτα από σειρά δικαστικών διενέξεων, εντέλει το Μπενάκειο Ιδρυμα προέβη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους κληρονόμους Σταϊκόπουλου, πλην του κ. Αλεξάνδρου, τον οποίο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ως νόμιμο δικαιούχο και κάτοχο τμήματος της έκτασης στη Βούλα. Αυτό συμβαίνει επειδή ανάμεσα στον κ. Αλεξάνδρου και στον Π. Σταϊκόπουλο δεν είχε υπογραφεί συμβόλαιο, αλλά ιδιωτικό συμφωνητικό.
Εν τω μεταξύ, το 2016, με απόφασή του (3254/2016) το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τον κ. Τίγκα και υποχρέωσε το Μπενάκειο να τον αποζημιώσει. Το ίδρυμα προσέφυγε και στον Άρειο Πάγο προκειμένου να αναιρέσει την απόφαση αυτή, χωρίς όμως αποτέλεσμα, εξέλιξη που έχει υποχρεώσει στην καταβολή αποζημίωσης της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ προς τον εφοπλιστή (το ύψος της προκαταβολής που είχε δώσει και οι νόμιμες προσαυξήσεις).
Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση συμβιβασμού των δύο πλευρών. Το κατά πόσον η εκκρεμοδικία αυτή θα εκτροχιάσει και την επένδυση για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών στην περιοχή θα φανεί στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αποδειχθεί και από προγενέστερες διεκδικήσεις έναντι του Μπενακείου, εφόσον υπάρξει κάποια πρόταση συμβιβασμού έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, υπάρχει διάθεση να επιλυθεί το ζήτημα και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση της έκτασης. Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι επενδυτές σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια νέα «κοινότητα», οι κάτοικοι της οποίας θα έχουν πρόσβαση σε κοινές υπηρεσίες και παροχές, πισίνες, ασφάλεια και ιδιωτικούς κήπους. Εφόσον εξασφαλιστούν οι σχετικές οικοδομικές άδειες, το συγκρότημα πρόκειται να παραδίδεται σταδιακά προς χρήση κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών.
Πηγή: kathimerini