Στο Rockfellas Excelsior το ποτό πάει ένα βήμα παραπέρα
Η νέα, excelsior εκδοχή του Rockfellas έχει ως στόχο να βάλει στον παγκόσμιο χάρτη του fine drinking τον Πειραιά.
- 18/01/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Στον εσωτερικό δρόμο της Μαρίνας στη Ζέα, ένα από τα πιο αγαπημένα μπαρ του Πειραιά φροντίζει –από το 2011- να ανεβάζει το επίπεδο της νυχτερινής ζωής της πόλης. Ένα μπαρ που απέκτησε φανατικό κοινό, έκανε μερικά από τα μεγαλύτερα parties των νοτίων και πλέον αποφάσισε να αποκτήσει έναν πιο premium χαρακτήρα.
Ο ιθύνων νους του Rockfellas Excelsior, το οποίο ήρθε τον Νοέμβριο του 2016 σαν φυσική εξέλιξη του RockFellas The Bar, είναι ο Γιάννης Σεμιτέκολο. Όντας γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, το να κάνει κάτι στην πόλη του ήταν σχεδόν μονόδρομος. Το καλοκαίρι ήταν η στιγμή που αποφάσισε να βάλει μια άνω τελεία. Ένας άνθρωπος όπως ο Γιάννης που αναζητά συνεχώς στη ζωή του το κάτι καινούργιο, -χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι εδώ και δύο χρόνια είναι ένας εκ των ιδιοκτητών σε εστιατόριο στην Σιγκαπούρη – ήταν φυσικό να γυρίσει σελίδα και στο Rockfellas, προσθέτοντας στο όνομα και κυρίως τη φιλοσοφία του μπαρ το ‘Excelsior’.
Οι μεγάλες αλλαγές έγιναν στον τρόπο λειτουργίας του μαγαζιού. «Ένιωσα ότι στον Πειραιά υπήρχε η ανάγκη για ένα μαγαζί που να μην παρτάρει τόσο πολύ. Ένα στέκι. Όπως κι εγώ σαν πελάτης που πηγαίνω σε μαγαζιά του εξωτερικού ή της Αθήνας και περιεργάζομαι το ποτό, είπα ότι ήρθε η ώρα να πάω το μαγαζί προς τα εκεί», παραδέχεται ο Γιάνννης.
Πράγματι, η παγκόσμια τάση του fine drinking, δηλαδή του να δοκιμάζεις καλά ποτά και σπάνιες ετικέτες αλλά και πολύ σοβαρό και επαγγελματικό cocktail, βρίσκει άριστη εκτέλεση στη μπάρα του Rockfellas. Μια πλούσια spirit list με περίπου 120 διαφορετικές ετικέτες, ιδιαίτερων αποσταγμάτων που ανανεώνεται σχεδόν εβδομαδιαία, περιέχει περισσότερες από 40 ετικέτες ουίσκι, ρούμι και τζιν από διαφορετικές ποικιλίες. Ετικέτες όπως η Plantation, με 5 έως 15 ετών μπουκάλια από εξαιρετικό ρούμι, αλλά και φοβερή ποικιλία σε ουίσκι, όπως το Single Malt Glenfarclas, το Macallan, ή το Talisker, το Monkey Shoulder, αλλά και ιαπωνικά όπως το Ηibiki Harmony ή το Nikka Taketsuru, είναι μερικά αυθεντικά ποτά που αξίζει να δοκιμάσεις. Στο team του RockFellas Excelsior βρίσκουμε τον head bartender Γιάννη Γεωργακάκη που έχει επιμεληθεί και την πλειοψηφία του καταλόγου, τους Αλέξανδρο Τζαλακώστα, Θάνο Ξύκη και Γιάννη Κολλινιάτη, όλοι τους με θητεία σε μερικά από τα καλύτερα μπαρ και εστιατόρια της Αθήνας. Τα guest bartendings (για τα οποία μπορείς να ενημερώνεσαι και από τη σελίδα του facebook του μπαρ) έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι κουμάντο στην μπάρα του Rockfellas Excelsior κάνουν μόνο οι καλύτεροι.
«Ταξιδεύω συνέχεια, είναι η μόνη πολυτέλεια που επιτρέπω στον εαυτό μου. Οπότε το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να πηγαίνω σε διαφορετικά μπαρ, έχω γυρίσει μερικά από τα καλύτερα του πλανήτη. Κάπως έτσι, αποφάσισα να εντάξω την τάση του fine drinking στο Rockfellas»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα 15 signature cocktails, όπως το Five Points με Pampero Especial που σερβίρεται ζεστό, το Narcos με Don Julio Blanco, Coconut Rum, Chilly και Grapefruit για μικρά “ταξίδια” σε κάθε γουλιά, αλλά και το Calle Obispo για τους αιώνιους πιστούς του ρουμιού, στο οποίο ένα blend από 6 ρούμια αναμειγνύεται με ginger, διάφορα spices και bitters. Όποιο και να επιλέξεις, συνδύασέ το με το plateau τυριών και αλλαντικών με γλυκό κυδώνι, με προσούτο Ευρυτανίας, απάκι Κρήτης, καπνιστό κοτόπουλο, χοιρινή ωμοπλάτη και μερικά ακόμη τυριά και αλλαντικά από όλη την Ελλάδα.
Το RockFellas Excelsior έχει κρατήσει την στοιχεία της βασικής αισθητικής του, αλλά παράλληλα έχει ανανεωθεί – ο αρχιτέκτονας Ζήσης Παπαμίχος είναι πίσω από την επιμέλεια της ανακαίνισης- με έναν πιο elegant χαρακτήρα με δερμάτινους καναπέδες αντί των χαρακτηριστικών chesterfields, απλίκες και μαρμάρινα stands. Ο τοίχος του Johnny Cash, που αποτελεί tribute στο μαγαζί αλλά και προσωπική αγάπη του Γιάννη Σεμιτέκολο, συνεχίζει να ‘παρακολουθεί’ τι παίζει πίσω από την μπάρα, ενώ το μαύρο χρώμα έχει αντικατασταθεί από royal blue. Μια ακόμη αλλαγή έγινε στην ταπετσαρία με τα εξώφυλλα του Rolling Stone, η οποία έδωσε τη θέση της σε ευφυή illustrations των εξωφύλλων του περιοδικού New Yorker. Μια custom made πινελιά που επιμελείται ο Γιάννης με το προσωπικό του γούστο, η οποία κρύβει και κομμάτι του παρελθόντος του, ως άνθρωπος των περιοδικών και των media.
Σε ό,τι αγορά το μουσικό φόντο, η καθαρόαιμη αμερικάνικη μπάρα με τη δυνατή μουσική, τα parties και τα χορευτικά rock κομμάτια και απλά ποτά, αντικαταστάθηκε με ένα bar χαμηλομένων τόνων, αλλά με ιδιαίτερα εμπλουτισμένη λίστα. Eκτός από rock και rock ‘n’ roll, στο RockFellas θα χορτάσεις jazz, blues, soul, disco και swing ήχους.
«Όταν πρωτοονόμασα το Rockfellas The Bar, ήμουν το πρώτο και το μόνο στην πόλη, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν καμιά 30αριά. Οπότε τώρα ήρθε η ώρα το ‘The Bar’ να αντικατασταθεί με το ‘Εxcelsior’»
Το RockFellas Excelsior τις καθημερινές ανοίγει στις 6 το απόγευμα για after office drink αλλά και καφέ μετά τη δουλειά, με το last call να είναι στις 2 το βράδυ, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όσο για την Παρασκευή και το Σάββατο, το μπαρ θα ανοίγει τις πόρτες του στις 8 το βράδυ έως τις 4.30-5 το πρωί.
Ραντεβού στην μπάρα. Ιn Cash we trust.
Info: Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, Κτήριο Γ2 Κατάστημα Β10-Β11 τηλ. 210 4184440
https://www.facebook.com/rockfellasthebar/
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης