The Margi: Το εμβληματικό ξενοδοχείο, οι νέες business και οι ανασχηματισμοί
Η ιστορία και οι επιχειρηματικές επιδόσεις του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη, τα σχέδια για πολυτελές boutique hotel στο ιστορικό κτίριο της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Pηγίλλης και η έξοδος των αδελφών Αγιοστρατίτη από το Δ.Σ. της εταιρείας.
- 08/03/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Πάνω από μισό αιώνα πριν, όταν η Βουλιαγμένη ήταν ακόμη «εξωτικός προορισμός», η οικογένεια Σταυρίδη άρχιζε να χαράζει το δικό της στίγμα στην περιοχή. Ένα στίγμα που με το πέρασμα του χρόνου έγινε ανεξίτηλο.
Στην πρώτη, γενέθλια, φάση, ο γιατρός Γιάγκος Σταυρίδης, ανακαλύπτοντας το φυσικό κάλλος αυτής της μοναδικής γωνιάς του αττικού παραλιακού μετώπου, έχτισε το Margi House, ένα συγκρότημα 18 διαμερισμάτων, πρόγονο του σημερινού luxury hotel, που πήρε το όνομά του από τις δύο κόρες του, την Mαρία και την Tζίνα.
Εκείνη την εποχή το Margi House ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια για τις καλές οικογένειες των βορείων προαστίων και του κέντρου των Αθηνών, που χρησιμοποιούσαν τα διαμερίσματα ως παραθεριστικές κατοικίες για να περνούν τα καλοκαίρια τους.
Από τη δεκαετία του ’70, που ο τουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς, λειτούργησε ως κλασικό ξενοδοχείο 4 αστέρων, στη σκιά του γειτονικού κοσμοπολίτικου Αστέρα.
Η διαρκής εξέλιξη, το ταμείο και η σφραγίδα της νέας γενιάς
Το ξενοδοχείο έκτοτε εξελίσσεται διαρκώς, με νέες ανακαινίσεις και προσθήκες, -με τη σφραγίδα της next generation-, οι οποίες και το διαφοροποίησαν προσδίδοντάς του έναν εμβληματικό χαρακτήρα. Το βάρος έπεσε στο σκέλος της εστίασης, και κάπως έτσι προέκυψε το Café Tabac και αργότερα το Malabar, δύο στέκια που ξεπέρασαν τα όρια της πελατείας του ξενοδοχείου, προσελκύοντας «καλό κόσμο» από όλη την Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο, το κομμάτι της εστίασης, που για τα περισσότερα hotels θεωρείται δύσκολο και μη αποδοτικό, ανέδειξε το The Margi σε talk of the town για τα λαμπερά πάρτι και τις κοσμικές εκδηλώσεις του. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας, πριν την καταιγίδα της πανδημίας, χρήσης, όπου στο συνολικό τζίρο των 9,11 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη συμβολή έχουν τα έσοδα των πακέτων (μέσω πρακτορείων) με 5,82 εκατ. ευρώ και μετά τα έσοδα των επισιτιστικών τμημάτων με 2,72 εκατ. ευρώ.
Ο Θόδωρος και ο Γιάγκος Αγιοστρατίτης δεν έμειναν σε αυτά, αλλά άνοιξαν περαιτέρω το βηματισμό τους. Επί χρόνια είχαν στο μυαλό τους την ιδέα της δημιουργίας μιας οικογενειακής φάρμας. Η ευκαιρία δόθηκε το 2014 όταν βρήκαν στα Καλύβια μια έκταση 20 στρεμμάτων που πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις καθώς διέθετε ελιές, αμπέλια και κυρίως δική της γεώτρηση.
Ακολούθησε το 2018, το επιτυχημένο beach bar- restaurant Krabo στο Καβούρι, ενώ παράλληλα η εταιρεία The Margi εμφανίζεται να συμμετέχει με ποσοστό 91,82% στην Transmar που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων.
Το τελευταίο τους χτύπημα ήταν ιδιαίτερα τολμηρό, δεδομένου ότι έλαβε χώρα εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα με σκληρό ανταγωνισμό. Αφορά το δημοτικό παραλιακό ακίνητο στη Βουλιαγμένη όπου στεγαζόταν το εμβληματικό εστιατόριο «Ακτή». Στη δημοπρασία που έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2020, το διεκδίκησαν, εκτός από τους αδελφούς Αγιοστρατίτη, τέσσερα ακόμη σχήματα στα οποία οι πληροφορίες ήθελαν να συμμετέχουν βαριά ονόματα, όπως οι εφοπλιστές Πάρης Δράγνης και Βίκτωρας Ρέστης, οι επιχειρηματίες Κουσαθανάς-Σταθοκωστόπουλος, Μωράκης κ.α.
Τα δύο αδέλφια βγήκαν νικητές μετά από διαδοχικά bids που ανέβασαν το ετήσιο μίσθωμα στις 305.000 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν οι εγγυητικές και το κόστος της ανακαίνισης προκειμένου το σημερινό περίκλειστο ακίνητο να ανακτήσει την παλιά του αίγλη μιλάμε για μια επένδυση που υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τις 800.000 ευρώ.
Το μετέωρο βήμα για την άνοδο στο κέντρο… μέσω Ρηγίλλης
Δεν συνέβη το ίδιο όμως, με μια άλλη, επίσης τολμηρή κίνηση των αδελφών Αγιοστρατίτη. Αυτή εκδηλώθηκε τον Aύγουστο του 2019, όταν έγινε γνωστό ότι το κτίριο στη Pηγίλλης 18 θα μετατραπεί σε πολυτελές boutique hotel. Tο ενδιαφέρον εύλογο καθώς δεν πρόκειται για οποιοδήποτε ακίνητο, αλλά για κάποιο που κουβαλά ιστορία δεκαετιών αποτελώντας για μια μακρά περίοδο την έδρα της Nέας Δημοκρατίας.
Oι πληροφορίες έλεγαν ότι οι αδελφοί Αγιοστρατίτη και η μητέρα τους αναζητούσαν καιρό την ευκαιρία για άνοδο στην Αθήνα, που μέχρι να έρθει το σύννεφο του κορονοϊού έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις τουριστικές αφίξεις.
Δεδομένων των τότε συνθηκών μάλιστα, δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη περίπτωση για τη νέα επένδυση. Δηλαδή, σε μια από τις πλέον αριστοκρατικές, αλλά και καλά φυλασσόμενες, περιοχές της πρωτεύουσας, σε απόσταση αναπνοής από τα παλαιά ανάκτορα και το Mέγαρο Mαξίμου, στο κέντρο μιας γειτονιάς στην οποία έζησαν και εξακολουθούν να ζουν επώνυμοι εκπρόσωποι του “παλιού χρήματος”, της τέχνης και φυσικά της πολιτικής.
Το ίδιο το διώροφο κτίριο, άλλωστε, πληρούσε όλες τις προδιαγραφές, παραπέμποντας στη διαρρύθμιση των γαλλικών και αγγλικών hotels privés, με το μαρμάρινο κλιμακοστάσιο, τους μεγάλους χώρους υποδοχής, τα ευρύχωρα και ψηλοτάβανα δωμάτια και φυσικά με τον γνωστό, από τα πολιτικά παρασκήνια, κήπο.
Xτίστηκε ως κατοικία του πολιτικού Aλέξανδρου Διομήδη, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Aναστάση Mεταξά, ο οποίος άφησε το στίγμα του μέσα και από τις οικίες Eυγενίδου και Σερπιέρη, αλλά και τα Mέγαρα Mπενάκη και Σταθάτου στη λεωφόρο Bασιλίσσης Σοφίας.
O δρόμος, λοιπόν, άνοιξε όταν το ιστορικό ακίνητο της οδού Pηγίλλης ήταν πλέον διαθέσιμο προς μίσθωση μετά τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων της N.Δ. αλλά και τη μετέπειτα μετακόμιση του Iνστιτούτου Δημοκρατίας Kωνσταντίνος Kαραμανλής.
H διαπραγμάτευση έγινε με το ίδρυμα «Bοτανικός Kήπος Iουλίου και Aλεξάνδρου N. Διομήδους», στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτίριο και πριν 1,5 χρόνο υπογράφηκαν τα προσύμφωνα για τη μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 50 ετών. Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, θα ξεκινούσαν οι εργασίες ανακατασκευής -εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ- οι οποίες θα ολοκληρώνονταν μέσα σε 18 μήνες.
Έκτοτε, όμως, ουδέν νεώτερο υπάρχει, καθώς καμία εργασία δεν ξεκίνησε ούτε καν σε προπαρασκευαστικό επίπεδο. Έτσι, το κτίριο παραμένει κλειστό, χωρίς κάτι να δείχνει την προαναγγελθείσα νέα καριέρα του. Δεν είναι γνωστό εάν στο μεταξύ άλλαξαν τα σχέδια των αδελφών Aγιοστρατίτη. Σίγουρα όμως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πολλά αντίστοιχα επενδυτικά πλάνα μπήκαν στον πάγο.
Οι συνέπειες της πανδημίας και οι ανασχηματισμοί στη διοίκηση
Δεν υπάρχει αμφιβολία, άλλωστε, ότι το ενδιαφέρον της οικογένειας είναι εστιασμένο στη διαχείριση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης, που ασφαλώς επηρέασαν και τις περσινές επιδόσεις του Margi. Στις σχετικές εκτιμήσεις της διοίκησης αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο επαναλειτούργησε στις 25 Ιουνίου 2020 «κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες», εφαρμόζοντας τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των πελατών και των εργαζομένων. Τονίζεται πάντως ότι διενεργήθηκε ειδική αξιολόγηση με βάση τη χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας και ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις στη ομαλή συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλούν οι συχνοί ανασχηματισμοί στο Διοικητικό Συμβούλιο που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Τα προηγούμενα χρόνια Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος στο τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας The Margi ήταν η Μαρία Σταυρίδη, με τον Θόδωρο και τον Γιάγκο Αγιοστρατίτη να κατέχουν θέσεις μελών.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, όμως, έγινε ανασυγκρότηση του Δ.Σ. και ο Θόδωρος Aγιοστρατίτης ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος, με την εντολή και την εξουσία «να εκπροσωπεί και να δεσμεύει την εταιρία, στο σύνολο των σχέσεων και συναλλαγών της χωρίς κανένα περιορισμό», η μητέρα του Mαρία Σταυρίδη διατήρησε (μόνο) τη θέση της Πρόεδρου ενώ ο Γιάγκος Aγιοστρατίτης παρέμεινε μέλος του Δ.Σ.
Ωστόσο, πριν συμπληρωθούν δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου 2020 έγινε νέα ανασυγκρότηση του Δ.Σ. που επί της ουσίας επανέφερε την προτέρα κατάσταση, καθώς η Μαρία Σταυρίδη ανέλαβε ξανά, εκτός από τη θέση της Προέδρου και αυτή της Διευθύνουσας Συμβούλου, με τους Θόδωρο και Γιάγκο Αγιοστρατίτη να αποτελούν απλά μέλη. Οριζόταν μάλιστα ότι η κα Σταυρίδη εκπροσωπεί και δεσμεύει την εταιρεία στο σύνολο των σχέσεων και συναλλαγών της, ενώ στους δύο αδελφούς παρεχόταν η εξουσιοδότηση ξεχωριστά «όπως έκαστος εξ αυτών εκπροσωπεί την εταιρεία εφόσον το αντικείμενο της συναλλαγής δεν υπερβαίνει κατά περίπτωση το ποσό των 20.000 ευρώ».
Στις 22 Φεβρουαρίου, όμως, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο τη Μαρία Σταυρίδη και μέλη τον Κωνσταντίνο Σκανδάλη, που είναι προϊστάμενος του λογιστηρίου και τον δικηγόρο Διαμαντή Μπιλιάνη. Δηλαδή, τόσο ο Θόδωρος, όσο και ο Γιάγκος Αγιοστρατίτης βρέθηκαν εκτός Διοικητικού Συμβουλίου του The Margi. Γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το εάν αυτό έγινε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδιασμού ή για άλλους λόγους.
Πηγή: Newmoney.gr