Τι ακριβώς γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου
Τι συνέβη στην πραγματικότητα την 25η Μαρτίου 1821 και τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο;
- 24/03/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Η 25η Μαρτίου είναι μια διπλή γιορτή, τόσο σε ιστορικό, όσο και εθνικό επίπεδο, καθώς αφενός γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά των Τούρκων για ελευθερία και αυτοδιάθεση, ενώ παράλληλα συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον του οθωμανικού στρατού με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Στην πραγματικότητα, η επέτειος, δηλαδή το να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου, καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αυτό αποτελούσε επιθυμία και του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη, καθώς ήταν μια σύνδεση που θα τόνωνε το φρόνημα των υπόδουλων τότε Ελλήνων.
Όμως η Επανάσταση στην ουσία δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μια περιοχή με μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.
Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Είναι η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης που έληξε νικηφόρα μετά από πέντε ημέρες.
Την 23η Μαρτίου, οι Μανιάτες, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (το σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα. Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία. Στη συνέχεια, η επανάσταση εξαπλώνεται σχεδόν παντού, τόσο στη Χερσαία Ελλάδα, όσο και τα νησιά, με κυρίαρχα την Ύδρα, τις Σπέτσες και τα Ψαρά.
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η 23η Μαρτίου είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού αγώνα και θα μπορούσε να είχε πάρει τη θέση της 25ης Μαρτίου ως ημέρα εθνικής επετείου της Επανάστασης.