Τι ακριβώς σημαίνει η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας που εξετάζει η κυβέρνηση
Αναλυτικά όσα θα αλλάξουν τις επόμενες μέρες αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.
- 31/03/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Μέτρα «καθολικής απαγόρευσης» της κυκλοφορίας φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες θα δεν θα έχουν την δυνατότητα με μια απλή δήλωση να κυκλοφορούν, αλλά θα πρέπει να εγκρίνει την μετάβασή τους, είτε στον γιατρό, είτε οπουδήποτε αλλού και ένα δεύτερο πρόσωπο.
Επί της ουσίας το μέτρο που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχει περιορίσει τις μετακινήσεις, ενώ αυτό που εξετάζει στοχεύει στην καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων, από τη στιγμή που παρατηρείται μια χαλαρότητα (κυρίως στην επαρχία) στην τήρηση του μέτρου.
Τα όσα υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, είναι ενδεικτικά και της ενόχλησης του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τον σκέψεων που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, σε σχέση με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.
Οι τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμη και εντός της βδομάδας, αφού όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, «αρκεί μια μέρα όπως την χθεσινή στη Θεσσαλονίκη για να ανατραπεί προς το δυσμενέστερο η κατάσταση».
Ξεκινώντας με πλαφόν στις μετακινήσεις και χρονικούς περιορισμούς
Σύμφωνα με το in.gr, προς το παρόν πάντως προβλέπεται για το επόμενο χρονικό διάστημα πλαφόν στις μετακινήσεις για τα σούπερ μάρκετ ή τα άλλα ανοικτά καταστήματα και τις τράπεζες αλλά και χρονικός περιορισμός στις εξόδους για σωματική άσκηση.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυστηροποιήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού και δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.
Η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά το Πάσχα θεωρείται δεδομένη και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται πλέον είναι κι άλλοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.
Όχι όσες φορές θέλουμε για ψώνια
Ένας από αυτούς τους περιορισμούς θα μπορούσε να είναι το πλαφόν στις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ για ψώνια. Δηλαδή οι πολίτες να μη στέλνουν κάθε μέρα μήνυμα ότι πηγαίνουν για αγορές, αλλά αυτό να γίνεται 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.
Ο λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί πολίτες πηγαίνουν στα καταστήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ακόμη και για το παραμικρό με σκοπό να κάνουν τη βόλτα τους.
«Πηγαίνουν 2 και 3 φορές την ημέρα στο σούπερ μάρκετ γιατί… ξέχασαν να αγοράσουν τυρί ή μαρούλια», λέει κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στην υπόθεση της προστασίας των πολιτών.
Έτσι, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κόψει τις πολλές και άσκοπες μετακινήσεις, αυτές τις εβδομάδες της κορύφωσης της επιδημίας και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Επίσης, θα επιχειρήσει με το πλαφόν στις επισκέψεις στα καταστήματα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να «κόψει» τις αστείες δικαιολογίες που εφευρίσκουν αρκετοί προκειμένου να βγουν από την καραντίνα με… νόμιμο τρόπο.
Περισσότερα SMS στο 13033 από αυτά που θα ορίζονται με τις νέες αποφάσεις (3 ή 4 την εβδομάδα για ψώνια) δεν θα γίνονται αποδεκτά και οι παραβάτες θα πληρώνουν το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Ένα δεύτερο σημείο που η Πολιτική Προστασία θα δώσει βάρος είναι στο… ξαφνικό ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων για τη γυμναστική ή για τη βόλτα με τον σκύλο.
Κι εδώ θα υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με πλαφόν στις εξόδους για σωματική άσκηση ή για την βόλτα των κατοικιδίων.
Δηλαδή θα προβλέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο μία φορά ή δύο και για συγκεκριμένο χρόνο κι όχι όσες ώρες θέλει ο καθένας.
Το SMS με τον αριθμό 6 που θα στέλνεται θα έχει συγκεκριμένο χρόνο π.χ. για μία ώρα όπου ο καθένας θα μπορεί να κάνει βόλτα ή γυμναστική ή η βόλτα με το σκύλο.
Δεν θα μπορείς δηλαδή να δηλώνεις ότι θα πας για γυμναστική 3 φορές την ημέρα ή ότι το κατοικίδιο πρέπει να βγει βόλτα πολλές φορές. Με τον περιορισμό που θα μπει όποιος βρίσκεται στο δρόμο να μετακινείται θα είναι παραβάτης και θα πληρώνει πρόστιμο.
Όλα με SMS
Επίσης εξετάζεται από την κυβέρνηση να υπάρχει και συγκεκριμένος χρόνος που θα στέλνουμε το μήνυμα εξόδου. Π.χ. η σωματική άσκηση να γίνεται το πρωί ή τις απογευματινές ώρες.
Όλα τα παραπάνω μέτρα συνεπάγονται και την ουσιαστική κατάργηση της γραπτής δήλωσης μετακίνησης και τα πάντα θα γίνονται με SMS.
Πρόβλημα στην επιβολή ακόμη πιο σκληρών μέτρων είναι αφενός το γεγονός ότι δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ώστε να στέλνουν μηνύματα και αφετέρου το ψυχολογικό βάρος που θα αυξηθεί όσο περισσότερες ώρες μένουμε μέσα.
Ειδικά για τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ για μικροαγορές απλά και μόνο για να κάνουν βόλτα.
Όμως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι για δύο εβδομάδες, μέχρι το Πάσχα ουσιαστικά, θα μπορέσει ο κόσμος να συμμορφωθεί με τους νέους περιορισμούς ώστε να μην παρατηρούνται συνωστισμοί ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.
Αν και η πλειονότητα των πολιτών έχει αποδεχθεί την απαγόρευση εξόδου και κάνει υπομονή, υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού που προσπαθεί να ξεγελάσει την Αστυνομία με διάφορα κόλπα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Η κυβέρνηση σκέφτεται επίσης, σε συνεργασία με τους δήμους, να κλείσει κι άλλα πάρκα και παραλίες όπου το Σαββατοκύριακο παρατηρείται μεγάλη κίνηση. Όπως την παραλία του Φλοίσβου, την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, την περιοχή της Καισαριανής κ.λπ.
Ξεχάστε το παραδοσιακό Πάσχα
Αναφορικά με το Πάσχα και τους καθιερωμένους… εκδρομείς, φέτος θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Θα υπάρξει κλείσιμο των διοδίων και οι μόνες μετακινήσεις που θα επιτρέπονται θα είναι για γάμους, κηδείες ή άλλες τελετές.
«Κανείς δεν θα πάει φέτος στην πατρίδα του για να σουβλίσει τον παραδοσιακό οβελία, όλοι μένουμε σπίτι για να μη νοσήσουμε», είναι το σύνθημα που προκρίνουν στην κυβέρνηση.
Βεβαίως, θα υπάρξουν αυξημένα μέτρα και για τη μετάβαση στις Εκκλησίες, ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Δεν θα επιτραπεί τέλος να κάνουν πάρτι ή γλέντια στους κήπους και τις πιλοτές των πολυκατοικιών τις ημέρες της Λαμπρής.
Τέλος, ένα μέτρο που εξετάζεται επίσης είναι η καθολική απαγόρευση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών καθώς κι εκεί παρατηρείται συνωστισμός.
«Σκεφτόμαστε να λάβουμε μέτρα για τις ουρές στις τράπεζες. Η κατάσταση που βλέπουμε δεν είναι αποδεκτή. Οι περισσότεροι δεν χρειαζόταν να πάνε στην τράπεζα καθώς θα μπορούσαν να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο MEGA.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται να υπάρξει χρονικός περιορισμός για τις άδειες εξόδου από το σπίτι.
Ωστόσο, για το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης, είπε ότι δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή αλλά τόνισε με νόημα πως δεν θέλουμε να γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας να βγαίνουμε έξω από το σπίτι.
Η καθολική απαγόρευση είναι το τελευταίο και πιο σκληρό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης και θα το αποφασίσει μόνο αν ο κορονοϊός ξεφύγει τις επόμενες ημέρες και διακυβευτεί η υγεία του συνόλου των πολιτών της χώρας. Άλλωστε, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη πολλοί νομοί που είναι «καθαροί» από τον ιό και τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων στην επαρχία αποσκοπούν στο να περιοριστεί η διασπορά.
Πηγές:
https://www.in.gr/2020/03/31/greece/apagoreysi-kykloforias-nea-mploka-stis-metakiniseis-gia-na-min-epektathei-o-koronaios/
https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1043689/katholiki-apogoreusi-tis-kukloforias-exetazei-i-kuvernisi/