Τι επιφυλάσσει το αύριο για τα μαγαζιά της Γλυφάδας (και την αγορά γενικότερα)
Η αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, Μαρία Αποστολάκη, μιλάει στο NouPou για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα, αναλύει τα πρακτικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα και περιγράφει την κατάσταση όπως τη βιώνουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες.
- 01/05/2020
- Κείμενο: Zωή Πατσιώλη
Μετά από 7 περίπου εβδομάδες κατεβασμένων ρολών, τα καταστήματα παίρνουν τελικά το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου για κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων, ενώ το υπόλοιπο λιανεμπόριο (εκτός των πολυκαταστημάτων) ακολουθεί μία εβδομάδα αργότερα.
Με το εισιτήριο της επιστροφής σε μία νέα «κανονικότητα» στο χέρι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι αγωνιούν για όσα τους επιφυλάσσει αυτό το ταξίδι. Όπως εξηγεί η αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας Μαρία Αποστολάκη, επιχειρηματίας και η ίδια με τρία καταστήματα οπτικών σε Γλυφάδα, Άλιμο και Νέα Σμύρνη, η αγορά πλέει αυτή τη στιγμή σε αχαρτογράφητα ύδατα. Και χρειάζονται άμεσα μέτρα, γενναίες πράξεις και νέα εργαλεία προκειμένου να αποφευχθεί άλλο ένα οικονομικό ναυάγιο.
«Η κατάσταση είναι πολύ αβέβαιη και οι επιχειρηματίες είμαστε επιφυλακτικοί. Αν κατεβείτε μια βόλτα στη Γλυφάδα σήμερα, είναι μια έρημη πόλη. Όταν δεν λειτουργούν τα καφέ και τα εστιατόρια -που, κακά τα ψέματα, αυτά είναι που δίνουν τη ζωή και τον παλμό- δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα βγει στα μαγαζιά. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Αν ο κόσμος θα είναι φοβισμένος, αν θα κατεβεί για μια βόλτα, πώς θα λειτουργήσει η κίνηση με τα μέτρα ασφαλείας, αν θα βοηθήσει ο καλός καιρός… όλα αυτά είναι ερωτήματα που μένει να απαντηθούν, οπότε αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Θα τα δούμε όλα βήμα προς βήμα».
«Θα υπάρξει νέο εμπόρευμα στην αγορά. Ο καθένας έχει κάνει τις παραγγελίες του στον βαθμό που μπορούσε και έχει αντιστοίχως κάνει τις συμφωνίες με τους προμηθευτές του. Επίσης θα υπάρξουν προσφορές, ώστε να φύγει και το εμπόρευμα που έχει περισσέψει. Αλλά βεβαίως και υπάρχει θέμα ρευστότητας. Υπάρχουν επιταγές που πρέπει να εξοφληθούν άμεσα, υπάρχουν τα ενοίκια και άλλα πάγια έξοδα, τα οποία πρέπει κάπως να πληρωθούν».
«Η μάσκα και τα διάφορα μέτρα προστασίας είναι επιβεβλημένα αλλά θα δημιουργήσουν αναμφίβολα κάποια πρακτικά προβλήματα. Για παράδειγμα στα καταστήματα οπτικών, όταν θέλει ο πελάτης να δοκιμάσει ένα ζευγάρι γυαλιά, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να τη χαμηλώσει λίγο. Στα ρούχα, από την άλλη, έχουμε ενημερωθεί πως δεν πρέπει να δοκιμάζονται τα κομμάτια που περνάνε από το κεφάλι. Επίσης, στο θέμα των επιστροφών σαφώς θα υπάρξει πρόβλημα που δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπιστεί. Κάθε είδος επιχείρησης θα αντιμετωπίσει διαφορετικές δυσκολίες και ο καθένας μας καλείται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αυστηρότητα τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής. Με μία καλή διάθεση από όλους νομίζω πάντως πως θα το ξεπεράσουμε. Όλοι θέλουμε να δουλέψουμε και να εξυπηρετήσουμε και φυσικά κανένας δεν θέλει να κάνει κακό σε κάποιον άλλο».
«Για εμάς ήταν μια μεγάλη ανακούφιση το γεγονός ότι οι υπάλληλοί μας πληρώθηκαν με το έκτακτο επίδομα για τον καιρό που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Και τώρα πιστεύω ότι όλοι οι επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας. Ο καθένας όσο αντέχει, καλό είναι να κρατηθεί. Ακόμα και με τους περιορισμούς σε άτομα ανά τετραγωνικό, μπορούν πιθανότατα να μοιραστούν οι υπάλληλοι σε πιο πολλές βάρδιες».
«Το θέμα του ενοικίου είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι το μέτρο της μείωσης στο 60% ισχύει τελικά μέχρι και τον Μάιο. Τον Απρίλιο όμως δεν δουλέψαμε καθόλου και τους επόμενους μήνες δεν αναμένεται να δουλέψουμε κανονικά. Οπότε πώς θα πληρωθούν τα ενοίκια; Αυτό που διεκδικούμε είναι επέκταση του μέτρου για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του έτους. Και βεβαίως πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για τους ιδιόκτητες των ακινήτων, γιατί και γι’ αυτούς τα ενοίκια είναι τα εισοδήματά τους. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί και για εκείνους μια αντισταθμιστή λύση. Είμαστε μια αλυσίδα».
«Η δεύτερη βασική διεκδίκησή μας είναι “χρηματοδότηση και όχι δανειοδότηση”. Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να μας παίρνουν τηλέφωνα και να μας λένε για νέα δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Εμείς όμως δεν θέλουμε αυτό. Δεν ήταν αυτή η εξαγγελία της Κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε χρήματα για να δοθούν στην αγορά, όχι για να μας δοθούν μέσω δανείων. Ζητάμε οι επιχειρήσεις που ήταν σωστές στις υποχρεώσεις τους να βοηθηθούν με χρηματοδότηση. Μην ξεχνάτε πως η ρευστότητα στην αγορά ήταν ήδη πολύ μικρή λόγω των 10 χρόνων κρίσης που προηγήθηκαν. Πολλοί έχουμε οριακά βγει από μια περίοδο δανειοδότησης και πάνω που λέγαμε πως επιτέλους θα επανεπενδύσουμε στα καταστήματά μας, τίθεται και πάλι θέμα δανεισμού».
«Στην αγορά είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα επέλθει μια κανονική ροή τους επόμενους μήνες. Ίσως αυτό να τραβήξει και μέχρι τα Χριστούγεννα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν κάποια μέτρα σε βάθος χρόνου που να ανακουφίζουν τους επιχειρηματίες και, κατ’ επέκταση, να προφυλάσσουν τους εργαζόμενους».
«Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Είναι πια η στιγμή να μπει ένα φρένο, να τεθούν κάποια όρια. Στο πλαίσιο της “ανοιχτής αγοράς” έχουν τα τελευταία χρόνια συμβεί τέρατα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένας έλεγχος, με μηχανισμούς μέσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ναι, να υπάρχει ανοιχτή αγορά. Όχι όμως ανεξέλεγκτη αγορά».
«Παρ’ όλα αυτά, τολμώ να δηλώνω αισιόδοξη. Θέλω να πιστεύω ότι, από όλο αυτό που περάσαμε και περνάμε, μπορεί να βγει κάτι καλύτερο για την κοινωνία μας, για την αγορά μας, για τη ζωή μας ολόκληρη. Θα έρθουν κάποιοι δύσκολοι μήνες αλλά θα το ξεπεράσουμε».
Κεντρική φωτογραφία: Νίκος Χριστοφάκης για το Nou-Pou