Τι γίνεται με τα αστυνομικά τμήματα Βάρης και Βούλας
O Χρήστος Συνδρεβέλης μίλησε για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους αστυνομικούς.
- 30/10/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Συνέντευξη: Γιώργος Λαουτάρης
Για την πρόσφατη κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Βάρης και Βούλας και όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους αστυνομικούς μίλησε αποκλειστικά στον “Παλμό Γλυφάδας” ο Χρήστος Συνδρεβέλης, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που υπηρέτησε επί χρόνια ως αξιωματικός στο ΑΤ Βάρης.
Τονίζει ότι το βασικό πρόβλημα της ΕΛΑΣ σήμερα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών που οδήγησε στις συγχωνεύσεις, ένα φαινόμενο που έχει ως συνέπεια και την αύξηση της μικροεγκληματικότητας.
Ο Χρήστος Συνδρεβέλης αποκαλύπτει τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και τη μισθολογική καταβύθιση που υφίστανται οι αστυνομικοί ως συνέπεια των μνημονίων αλλά υπογραμμίζει ότι οι συνάδελφοί του επιτελούν το καθήκον τους με ευσυνειδησία ανεξαρτήτως απολαβών.
Μιλά ακόμη έξω από τα δόντια για το αν έχει επιρροή στις τάξεις της ΕΛΑΣ η Χρυσή Αυγή και σημειώνει ότι η εικόνα του αστυνομικού στην κοινωνία πλέον έχει αλλάξει.
Τελικά, η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα βελτιώσει την αστυνόμευση όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή θα την υπονομεύσει όπως φοβάται ο κόσμος;
Ο κόσμος αντιδρά δικαιολογημένα. Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών έχει αντιδράσει. Εμείς πιστεύουμε ότι έπρεπε να γίνει μια αναδιάρθρωση, όμως ζητήσαμε εξ αρχής η αναδιάρθρωση αυτή να γίνει με όρους κοινωνίας, όχι με όρους Μνημονίου όπως γίνεται σήμερα.
Τι σημαίνει αυτό; Σήμερα προσπαθούν να μπαλώσουν την κατάσταση, διαχειριζόμενοι τις ελλείψεις στο προσωπικό.
Θυμίζω ότι παλιότερη κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση 6.700 θέσεων αστυνομικών. Έκτοτε οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Από τους 2.000 εισακτέους στις αστυνομικές σχολές πέσαμε στους 250. Συνεπώς, τα αστυνομικά τμήματα αδειάζουν μέρα με την ημέρα.
Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο τα Αστυνομικά Τμήματα της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν με 45 άτομα το καθένα, να λειτουργούν με 15. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πολιτεία αποφάσισε να συγχωνεύσει τα τμήματα διότι με τόσα λίγα άτομα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι αστυνομικές υπηρεσίες. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι προσπάθησαν να βρουν μία λύση, ενώ δεν εντόπισαν τη ρίζα του κακού. Και αυτή δεν είναι άλλη από τις 6.700 θέσεις αστυνομικών που καταργήθηκαν.
Αυτό που θα έπρεπε να κάνει λοιπόν η πολιτεία είναι να λειτουργήσει τις δομές ασφαλείας της περιοχής με αυξημένο αστυνομικό προσωπικό.
Να προσθέσω ότι το Τμήμα Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ενισχύθηκε προσφάτως με 7 αστυνομικούς και παρόλ’ αυτά η υπάρχουσα δύναμή του δεν έχει φτάσει ούτε το 50% της οργανικής! Εμείς ζητάμε να γίνουν απόλυτα σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας και να μην παραβιάζονται στο όνομα των έκτακτων αναγκών.
Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Βάρης δεν είχε δύναμη για να βγάλει περιπολία, σήμερα το ενοποιημένο τμήμα Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει εποχούμενη περιπολία σε 24ωρη βάση.
Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα της απόσπασης αστυνομικών στις φρουρές των υψηλών προσώπων;
Η Ομοσπονδία μας έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα με καταγγελίες για το φαινόμενο αυτό. Δεν είναι δυνατόν ενώ έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό να συνεχίζουν να αποσπώνται αφειδώς αστυνομικοί στους επισήμους.
Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μία φύλαξη στα πολιτικά πρόσωπα αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται με φειδώ και να καλύπτει πραγματικές ανάγκες. Ο υπόλοιπος αστυνομικός πληθυσμός πρέπει να βρίσκεται έξω στον πολίτη. Πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία ότι εμείς οι αστυνομικοί θέλουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη, στα τμήματα.
Να πούμε ότι στην περιοχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατοικούν πολλοί “στόχοι”, πρόεδροι κομμάτων π.χ. των οποίων τη φύλαξη επωμίζεται το δικό μας αστυνομικό τμήμα. Έτσι η ήδη μικρή δύναμη αναγκάζεται να απασχολείται και σε άλλα αντικείμενα.
Ο αστυνομικός “Καλλικράτης” όπως ονομάστηκε σας θυμίζει τα παλιά “πολυδύναμα” τμήματα;
Τα πολυδύναμα στο παρελθόν μεταλλάχθηκαν σε πολυ-αδύναμα. Το μέλλον θα κρίνει τη συγχώνευση, είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε συμπέρασμα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνει άλλη μία αποτυχημένη προσπάθεια, όπως τα “πολυδύναμα” που καταργήθηκαν.
Θεωρώ ότι τα τρία αστυνομικά τμήματα με ενισχυμένο προσωπικό και καλυμμένες τις οργανικές τους θέσεις σαφέστατα είναι καλύτερο μοντέλο από ένα ενιαίο τμήμα.
Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης από εκεί και πέρα είναι πολιτικό. Ως Ομοσπονδία έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει τη θέση μας: Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση με όρους κοινωνίας, δηλαδή με στόχο να προστατευτεί ο πολίτης.
Πολύ πρόσφατα σε κεντρικό σημείο της Γλυφάδας σημειώθηκε μια δολοφονία. Σας ανησυχεί το φαινόμενο;
Τέτοια ζητήματα εντοπίζονται σε πολλές περιοχές της Αττικής και πανελλήνια. Στην αντιμετώπιση φαινομένων βαριάς εγκληματικότητας η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και θα δείτε ότι στο τέλος θα εξιχνιάσει το έγκλημα.
Το ζήτημα που ανακύπτει είναι πόσο κάποιος μπορεί να κινηθεί σήμερα ελεύθερα μέσα στον ιστό της πόλης, κουβαλώντας πάνω του όπλα. Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Όντως, αστυνομικοί δεν υπάρχουν στο δρόμο, οπότε στον παραβατικό τύπο δίνεται η αίσθηση της ελευθερίας των κινήσεων.
Ο εξοπλισμός των αστυνομικών είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των κινδύνων;
Ο αστυνομικός πρέπει να ξέρετε έχει φτάσει σε ένα σημείο υπέρβασης των δυνάμεών του. Λειτουργεί αποκλειστικά με το φιλότιμο.
Ο αστυνομικός έχει υποχρέωση να εξαλείψει το έγκλημα, αλλά και η πολιτεία έχει υποχρέωση έναντι του αστυνομικού να του εξασφαλίσει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Αυτά τα στερούμαστε σήμερα. Επιχειρούμε με σαραβαλάκια οχήματα και με αστείο εξοπλισμό.
Ακόμα διαθέτουμε αναλογικό σύστημα επικοινωνιών, προηγούμενων δεκαετιών, και όχι με ψηφιακό, για να είναι ασφαλείς οι επικοινωνίες. Ο αστυνομικός στην εποχή του Μνημονίου υπερβάλλει εαυτόν, δυστυχώς όμως η πολιτεία τον έχει αφήσει εκτεθειμένο στους κινδύνους.
Είστε ικανοποιημένοι από τις οικονομικές απολαβές σας;
Το αστυνομικό επάγγελμα πιστεύω ότι είναι λειτούργημα. Ο αστυνομικός το επιτελεί με πλήρη συνείδηση, ανεξαρτήτως των οικονομικών επιλογών που κάνει γι’ αυτόν η κυβέρνηση. Κι ίσως το γεγονός αυτό οι κυβερνήσεις διαχρονικά το εκμεταλλεύονται, γνωρίζοντας το φιλότιμο του αστυνομικού και την αγάπη του για το επάγγελμα.
Η Ομοσπονδία μας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αλλεπάλληλων μισθολογικών περικοπών στην Αστυνομία. Το ΣτΕ λοιπόν αποφάσισε ότι οι περικοπές του 2ου Μνημονίου ήταν αντισυνταγματικές. Η τότε κυβέρνηση εφάρμοσε κατά το ήμισυ την απόφαση του ΣτΕ, παρακρατώντας μέρος των αναδρομικών ποσών που μας όφειλε. Η αντιπολίτευση εκείνη την εποχή κατηγορούσε την κυβέρνηση Σαμαρά για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Όταν όμως έγινε η τότε αντιπολίτευση κυβέρνηση, όχι μόνο δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ, αλλά νομοθέτησε ένα καινούργιο μισθολόγιο που επίσης δεν σέβεται την τότε απόφαση. Εμείς θα προσφύγουμε εκ νέου κατά της τελευταίας αυτής απόφασης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη εγκληματικότητα υποχωρεί και η μικρή λεγόμενη εγκληματικότητα αυξάνεται τα χρόνια της κρίσης. Σε τι επίπεδα κινείται το έγκλημα στις δικές μας περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής;
Η ΕΛΑΣ έχει αποδείξει ότι σε επίπεδο μεγάλης εγκληματικότητας τα πηγαίνει πολύ καλά. Οι εξιχνιάσεις όπως η πρόσφατη της υπόθεσης Λεμπιδάκη, δείχνουν ότι ο αστυνομικός λειτουργεί με φιλότιμο και είναι αποτελεσματικός.
Βεβαίως, εντοπίζεται μια αδυναμία σε επίπεδο μικροεγκληματικότητας. Αυτή την εγκληματικότητα την αντιμετωπίζουν τα τοπικά τμήματα. Όταν αυτά είναι υποστελεχωμένα, είναι δεδομένο ότι και τα κρούσματα θα είναι αυξημένα. Ο πολίτης θα δει διαφορά στην αστυνόμευση και κάθαρση στις γειτονιές όταν δει αστυνομικούς.
Γενικότερα πάντως στη Νοτιοανατολική Αττική τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με το κέντρο. Στο κέντρο δυστυχώς υπάρχουν οργανωμένες παραβατικές ομάδες, εδώ έχουμε λιγότερες. Βέβαια παρατηρούμε έναν αριθμό διαρρήξεων σε οικίες, όμως η εγκληματικότητα των προαστίων δεν μπορεί να συγκριθεί με το κέντρο. Δικός μας στόχος είναι να εξαλείψουμε και να μηδενίσουμε τα φαινόμενα παραβατικότητας στην περιοχή. Με τα σημερινά δεδομένα δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, γιατί οι δυνάμεις δεν επαρκούν.
Έχουμε δει πολλές αναφορές στις σχέσεις αστυνομικών με τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Ποια είναι η δική σας εικόνα;
Θεωρώ αυτά τα δημοσιεύματα εντελώς ανυπόστατα. Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα υποψηφίων αυτής της πολιτικής αναφοράς. Στην εκπροσώπησή τους λοιπόν οι αστυνομικοί έχουν στο 0% τη Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν έχω παρατηρήσει κάποια προτίμηση αστυνομικών στο κόμμα αυτό.
Θα ήθελα να σημειωθεί επίσης ότι ως Ομοσπονδία έχουμε λάβει αποφάσεις που απαγορεύουν οποιαδήποτε θεσμική συνύπαρξη των οργάνων μας με το συγκεκριμένο κόμμα. Ήταν μια ομόφωνη απόφαση που τηρείται κατά γράμμα.
Να συμπληρώσω ότι πλέον ο Έλληνας πολίτης αποδέχεται το έργο της Αστυνομίας σε πολύ υψηλό ποσοστό. Αυτό δείχνουν οι έρευνες. Πλέον η κοινωνία έχει αντιληφθεί το έργο που παράγει. Έχει αλλάξει καθ’ ολοκληρίαν η εικόνα σε σχέση με το παρελθόν.
Πηγή: Παλμός Γλυφάδας