Τι λάδι να επιλέξω για τις καλοκαιρινές μου σαλάτες;
Το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, από πολλές απόψεις, το πιο παράξενο των τελευταίων ετών. Εμείς όμως θα προτιμήσουμε να ασχοληθούμε με τα θετικά που μας προσφέρει το Ελληνικό καλοκαίρι. Βόλτες στην παραλία, βουτιές στα καταγάλανα νερά κάποιου Ελληνικού νησιού και τι καλύτερο να επιλέξει κάποιος, για ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα, από μια δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα.
- 20/07/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Το μυαλό μας θα πάει σίγουρα στη «βασίλισσα» του καλοκαιρινού τραπεζιού, χωριάτικη σαλάτα με κατακόκκινες ντομάτες (κατά προτίμηση από κήπο) παντρεμένες με μπόλικο κρεμμύδι, ελίτσες και φέτα σε ρόλο παρανύφων και βέβαια άφθονο ελαιόλαδο που ως άλλος κουμπάρος, έρχεται να δέσει τις γεύσεις και να χαρίσει εκρήξεις γευστικής απόλαυσης στον ουρανίσκο μας. Μπορεί η χωριάτικη σαλάτα να είναι η πρώτη μας επιλογή, υπάρχουν όμως και τόσοι άλλοι συνδυασμοί, «ντυμένοι» με πεντανόστιμα dressing, που θα μπορούσαν εξίσου να μας χαρίσουν ένα γευστικό και συνάμα θρεπτικό αποτέλεσμα.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, πως το ελαιόλαδο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή, χωρίς βέβαια να είναι μονόδρομος η επιλογή του. Για παράδειγμα, το ηλιέλαιο θα μπορούσε άνετα να αντικαταστήσει το λάδι ελιάς, αφού συγκεντρώνει εξίσου αρκετά θρεπτικά χαρακτηριστικά. Όπως το ότι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, πολυακόρεστων λιπαρών και λόγω της σύστασής του βοηθά και προάγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μια τραγανή σαλάτα λαχανικών με μαρούλι, καρότο, ραπανάκι και σπόρους αποφλοιωμένου ηλιόσπορου.
Μία ακόμη επιλογή που δεν θα πρέπει να προσπερνάμε, είναι η χρήση του λαδιού από καρύδια. Ένα ακόμη λάδι που εκτός από τη φανταστική του γεύση και το πλούσιο καρυδένιο άρωμά του, είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκεται στη λίστα των συνιστώμενων εδώδιμων ελαίων της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Παρά τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο των γεύσεων σε μια καλοκαιρινή σαλάτα με φακές, πολύχρωμες πιπεριές και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία, και όχι άδικα, για το πολυδιαφημισμένο λάδι από κάνναβη πλούσιο σε κανναβιδιόλη εν συντομία CBD, που εκτός από συστατικό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας θα μπορούσε να διεκδικήσει επάξια και μια θέση στο τραπέζι μας. Ένα λάδι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ω3 & ω6 λιπαρά οξέα, και ένα πλήθος (πάνω από 100) ευεργετικές για τον οργανισμό μας ουσίες. Λίγες σταγόνες από αυτό το θαυματουργό λαδάκι, σε μια vinaigrette μουστάρδας με μέλι, είναι σίγουρο πως θα ενθουσίαζε και τους πιο δύσπιστους. Μια μικρή επισήμανση που θα πρέπει να κάνουμε σε αυτό το σημείο, είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της μεγάλης απήχησης και της υπέρ-προσφοράς που υπάρχει για έλαιο κανναβιδιόλης (CBD), θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή και να αφιερώνουμε λίγο χρόνο διαβάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ετικέτα του προϊόντος.
Έτσι λοιπόν, κλείνοντας τη συνοπτική παρουσίαση σε εναλλακτικά λάδια που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τις καλοκαιρινές μας σαλάτες, θα θέλαμε να πούμε πως επιλέξαμε να αναφερθούμε σε κάποια γνωστά προϊόντα, άλλα όχι και τόσο, ίσως και αντισυμβατικά αλλά σε καμία περίπτωση οι επιλογές μας δεν εξαντλούνται σε αυτά. Στα ράφια των super markets και των ενημερωμένων deli, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί ακόμη να βρει μια τεράστια ποικιλία όπως λάδι από σταφύλι, από καρύδα, φυστικέλαιο και τόσα άλλα. Λίγη φαντασία χρειάζεται μόνο, και μπορούμε εύκολα να διευρύνουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες.