Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
Το νέο νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του καταλόγου των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων - εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα.
- 24/02/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα εισάγεται με το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Έτσι, τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας από κάθε κακόβουλη ενέργεια, αλλά και κανόνες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους.
Με τον όρο όμως «ζώα συντροφιάς» τι είδους ζώα εννοούμε και πώς προστατεύονται από τον νόμο;
Πρόκειται για κάθε είδους ζώο ή πτηνό που δεν είναι άγριο ή επικίνδυνο. Αλλά με το νομοσχέδιο προστατεύονται και τα ζώα – οδηγοί (όπως τα σκυλιά που καθοδηγούν τους τυφλούς), τα ζώα φύλακες, καθώς και τα ζώα αγροτικής εργασίας.
Η προεκλογική δέσμευση
Στην ουσία πρόκειται για μία προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έδωσε στην ΔΕΘ Θεσσαλονίκης όταν ερωτήθηκε για το ζήτημα αυτό το οποίο απασχολεί αρκετά τους πολίτες και έως τώρα δεν έχει δοθεί η σημασία που του άρμοζε.
Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι πολιτικοί έχουν ζώα συντροφιάς, όπως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει υιοθετήσει την «Καλυψώ», μια αδέσποτη γατούλα από την Κάρπαθο.
Κεντρικός στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς και η προστασία των αδέσποτων, με τη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων, σε ένα πλαίσιο εναρμονισμένο με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες.
Το νομοσχέδιο στηρίζεται σε ένα πλέγμα αξόνων με θεσμικό, νομικό και κοινωνικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει πλέον ρητά τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης), ενώ για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, μέσω του οποίου τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου.
Αυστηρότερα πρόστιμα – πρόγραμμα για τα αδέσποτα
Επιπλέον, το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει ένα πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων, ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς να μη μείνει κενό γράμμα.
Επίσης, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.
Εθνική γραμμή καταγγελιών
Θεσπίζεται Εθνική Γραμμή Καταγγελιών με την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Τέλος, προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Πηγή: tovima.gr