Τι συμβαίνει με τα προκάτ νηπιαγωγεία της Γλυφάδας
Στο ζήτημα των μασκών και των αποστάσεων που καίει φέτος τα σχολεία, έρχεται να προστεθεί το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που με τη σειρά του δημιουργεί προβλήματα χώρου. Με αφορμή την καταγγελία γονέα για τις προκάτ αίθουσες των νηπιαγωγείων στον Δήμο Γλυφάδας, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου να μας εξηγήσει την παρούσα κατάσταση.
- 18/09/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε μια σχολική σεζόν ιδιαίτερη, με την πανδημία του κορονοϊού να δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες στα σχολεία, το θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και η εφαρμογή της φέτος από το σύνολο σχεδόν των Δήμων της χώρας (327 από τους 332 δήμους της επικράτειας) έρχεται να προσθέσει ακόμα έναν πονοκέφαλο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά, όπως φαίνεται, και στους γονείς.
Η λύση των προκάτ αιθουσών δίνει μια ανάσα στους Δήμους, ωστόσο βρίσκει αντίθετους πολλούς γονείς, που αγωνιούν για το αν οι αίθουσες αυτές είναι ασφαλείς, ειδικά εν μέσω πανδημίας, για τα παιδιά τους. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκει και η μητέρα 4χρονου κοριτσιού από τη Γλυφάδα, που έστειλε στο NouPou την παρακάτω καταγγελία.
Η καταγγελία (που έγινε στο NouPou επωνύμως, ωστόσο έχει προτιμηθεί να μην δημοσιευθούν τα στοιχεία του γονέα):
«Το επιτελείο του δήμου Γλυφάδας και συγκεκριμένα η υπεύθυνη για θέματα παιδείας, μας διαβεβαίωσε τον Ιούλιο ότι ο δήμος θα τοποθετήσει πολύ “καλής ποιότητας” προκάτ στα σχολεία και ότι το μέτρο αποτελεί προσωρινή λύση. Απεναντίας, βρεθήκαμε έκπληκτοι όταν αντιληφθήκαμε τον Σεπτέμβριο την τοποθέτηση τσίγκινου κοντέινερ στο προαύλιο χώρο του σχολείο το οποίο φέρνει μνήμες πολεμικών καταστάσεων και έκτακτων αναγκών. Το σχολείο ενώ είναι σχεδιασμένο να υποδέχεται 50 παιδάκια 4-6 ετών, εν μέσω πανδημίας ο δήμος προσέθεσε επιπλέον 25 παιδάκια “στοιβάζοντάς” τα σε τσίγκινα κλουβιά για 8 ώρες και με μοναδικό μέτρο προστασίας μία υφασμάτινη μάσκα».
Βρεθήκαμε στο χώρο του νηπιαγωγείου και διαπιστώσαμε πως όντως, στο προαύλιο του σχολείου έχει τοποθετηθεί προκάτ κατασκευή δίπλα στην κανονική αίθουσα, ενώ σύμφωνα με τις εκπαιδευτικούς του σχολείου, υπάρχει γενική δυσαρέσκεια εκ μέρους των γονέων για το γεγονός αυτό.
Το NouPou μίλησε με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο οποίος εξήγησε τη θέση και τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με το ζήτημα. Παραθέτουμε την απάντησή του.
«Από φέτος τα παιδιά 4 ετών δεν μπορούν να πάνε στον παιδικό σταθμό, όπως πήγαιναν. Πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε μέσα στο καλοκαίρι να προστεθούν στον Δήμο Γλυφάδας 20 τάξεις. Άλλοι Δήμοι έβαλαν παιδιά σε Δημοτικά, άλλοι στους Παιδικούς Σταθμούς, άλλοι δεν μπόρεσαν καν να εφαρμόσουν το μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, η οριζόντια πρακτική που εφαρμόστηκε σε όλη την Ελλάδα είναι να βάλουμε προκάτ, τα οποία είναι αυτά. Δεν υπήρχε δηλαδή η επιλογή να βάλουμε άλλα. Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε συγκεκριμένες προδιαγραφές, τις οποίες ακολουθήσαμε κατά γράμμα.
» Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε όσο το δυνατόν λιγότερα. Από τις 20 τάξεις που συνολικά δημιουργήσαμε, βάλαμε 8 προκάτ, τα οποία ήταν η μόνη λύση για να αυξήσουμε κι άλλο τη δυναμικότητα στα νηπιαγωγεία. Δεν πήγαμε στα Δημοτικά να πάρουμε χώρο και να στριμώξουμε τα παιδιά προκειμένου να καλυφθούν τα προνήπια. Επιπλέον, η κατανομή των παιδιών έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια: Πρώτον να μην περνούν τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης οι οικογένειες και, δεύτερον, να αποφύγουμε τον μεγάλο αριθμό παιδιών στις αίθουσες. Όπου είχαμε τη δυνατότητα, αυξήσαμε λοιπόν τις τάξεις χωρίς αυτά. Όπου δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, βάλαμε τα προκάτ, τα οποία ήταν δεσμευτική επιλογή, πρέπει να το τονίσω αυτό. Τα προκάτ αυτά δεν τα προδιαγράφουμε εμείς, δεν τα σχεδιάζουμε εμείς, δεν τα φτιάχνουμε εμείς με οποιαδήποτε δική μας πρωτοβουλία. Είναι φιξ κατασκευή, ολόιδια σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν είχαμε ευελιξία, ούτε επιλογή.» Πιστεύω ότι η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση έχει παιδαγωγικά μεγάλη αξία. Δεν υπήρχε όμως πουθενά υποδομή για κάτι τέτοιο. Εμείς με τις τάξεις που προέκυψαν, γιατί τα παιδιά 4-5 ετών άδειασαν τάξεις (σ.σ.: από τους παιδικούς σταθμούς)- δημιουργήσαμε περισσότερα βρεφικά τμήματα, και πλέον, με τον νέο βρεφικό σταθμό που φτιάχνουμε τώρα στην Τερψιθέα, θα τα παίρνουμε όλα τα παιδάκια του Δήμου στους παιδικούς μας σταθμούς. Και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και πολύ περήφανοι γι’ αυτό.
» Για να επανέλθω όμως στα προκάτ, θέλω να τονίσω ότι είναι έτοιμες κατασκευές που έρχονται από μια συγκεκριμένη εταιρία. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτά τα προκάτ να τα καταργήσουμε το συντομότερο ή να τα μετατρέψουμε σε μία οργανωμένη υποδομή. Ψάχνουμε να αγοράσουμε ή να νοικιάσουμε οικόπεδο για να φτιάξουμε μια σωστή υποδομή. Δεν θέλω ούτε εγώ να υπάρχουν αυτά τα προκάτ στα σχολεία, δεν είναι όμως κάτι που αποφασίζω εγώ. Εμείς βάλαμε τις λιγότερες δυνατές τέτοιες αίθουσες, φτιάξαμε νέα σχολεία και είναι διαρκής η προσπάθεια και η αγωνία μας να καταργήσουμε και αυτές που υπάρχουν».