Το τραπέζι των 9: Διαλέγοντας με ποιους θα κάνεις Χριστούγεννα
Σε ένα χρόνο από τώρα, θα συζητάμε για την ημέρα που διαλέξαμε μία οικογένεια έναντι μιας άλλης οικογένειας.
- 14/12/2020
- Κείμενο: The Good Old Doc
«Διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές» είχε τονίσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με τη σειρά του, έθεσε το όριο των 9 ατόμων (μάξιμουμ από δύο διαφορετικές οικογένειες) στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, στο ρεβεγιόν και τέλος πάντων, σε όλες τις εορταστικές συνάξεις οι οποίες, αυτή τη χρονιά, δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες.
Αν κάτι χαρακτηρίζει τα Χριστούγεννα, πέρα από το μέλι στα δάχτυλα, τη ζάχαρη άχνη στα χείλη μας και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους, είναι οι στιγμές που περνάμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Οι συζητήσεις μαζί τους, η ανταλλαγή φιλοσοφημένων και μη απόψεων δίπλα από την όποια πηγή θερμότητας, οι αντιπαραθέσεις, τα ακραία αστεία σε βαθμό που ενοχλούν, τα λόγια που συγκινούν και η εξιστόρηση γεγονότων από περασμένες, παρόμοιες συγκεντρώσεις αγαπημένων προσώπων.
Τα highlights των φετινών γιορτινών στιγμών και η εξιστόρησή τους σε ένα χρόνο από τώρα -αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες φυσικά- θα είναι πρωτότυπα. Θα θυμόμαστε την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων, το βράδυ του ρεβεγιόν και την Πρωτοχρονιά ως κάτι μακρινό και θα καταφεύγουμε σε εύκολα αστεία όπως «τουλάχιστον γλιτώσαμε τα κάλαντα» ή «ευτυχώς δεν ήρθε ο θείος».
Στη συνέχεια θα φέρουμε στο μυαλό τη στιγμή που ξαπλώσαμε στον καναπέ και αποφασίσαμε με ποιους 8 (υπάρχεις και εσύ, μην το ξεχνάς) θα κάτσουμε στο τραπέζι. Θα σκεφτούμε τη λίστα που φτιάξαμε σε ένα κομμάτι χαρτί και ύστερα πετάξαμε στα σκουπίδια αηδιασμένοι με τον ίδιο μας τον εαυτό που μπήκε σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό το ενδεχόμενο -δυστυχώς- είναι υπαρκτό.
Το πρόβλημα, αν και δεν απαιτεί εξελιγμένη μαθηματική σκέψη, έχει να κάνει με αριθμούς. Αν μία οικογένεια απαρτίζεται, ας πούμε, από 4 άτομα και η άλλη οικογένεια που θα θέλαμε να περάσουμε μαζί της τις γιορτές από 6, τότε όχι, δεν θα υπάρξει βοήθεια στην κατανάλωση φαγητού ούτε θα μοιραστούμε τις τύψεις του «έφαγα πολύ» με τον διπλανό μας. Ένα ακόμα πρόβλημα, κοινής λογικής αυτή τη φορά, είναι η απογόρευση κυκλοφορίας που θα παραμείνει ίδια, δηλαδή από τις 10 το βράδυ μέχρι 5 το πρωί. Ετοιμαστείτε, με λίγα λόγια, να κοιμηθείτε στους καναπέδες και στα πατώματα.
Αρκετοί θα αναγκαστούν να εισχωρήσουν βαθιά μέσα τους για καταλήξουν στο ποια άτομα από τον περίγυρό τους συμπαθούν περισσότερο ώστε να τα προσκαλέσουν στο σπίτι τους και σε ποια θα πουν με τρόπο πως δεν ανήκουν στους εκλεκτούς 8. Οι υπόλοιποι, κυρίες και κύριοι, θα αρκεστείτε σε ένα «χρόνια πολλά, μακάρι να ήσουν εδώ» με bonus ένα emoji καρδιάς γιατί είμαστε μεγαλόψυχοι.
Υπάρχουν πολλοί που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ζουν για αυτές τις ημέρες. Μη νομίζετε, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τον εαυτό τους για πολύ καιρό και νιώθουν την ανάγκη να τον μοιράζονται με άλλους για να χωρίσουν το βάρος της ύπαρξής τους στα δύο. Τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνουν αυτό. Περνούν σημαντικό χρόνο τόσο με την οικογένειά τους όσο και με τους φίλους τους. Αυτή η επιλογή, φέτος, δεν θα είναι επιτρεπτή. Ή το ένα ή το άλλο διότι «οι συναθροίσεις είναι πηγή διασποράς του κορονοϊού».
Τα Χριστούγεννα αυτά, λοιπόν, είναι ένα τεστ. Ένα τεστ υπομονής και κατανόησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κατανόηση από την πλευρά μας ελαχιστοποιεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Τα φετινά Χριστούγεννα, θα μας θυμίσουν τις εποχές που βρισκόμασταν στο σχολείο, όταν επιλέγαμε ανάμεσα σε ένα τσούρμο από παιδιά, ποια θα έρθουν στην ομάδα μας. Κάποιοι θα στεναχωρηθούν, κάποιοι θα μας καταλάβουν ενώ κάποιοι άλλοι δεν θα νοιαστούν γιατί, έτσι κι αλλιώς, είχαν σκοπό να κοιμηθούν νωρίς ή να κάνουν έναν μοναχικό περίπατο.
Τα φετινά Χριστούγεννα θα αποτελέσουν μια μικρογραφία της ζωής μας, με τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν κατά τη διάρκειά της συσσωρευμένα, είτε αυτά είναι θετικά είτε είναι αρνητικά. Θα ζήσουμε χαρές, εκνευρισμούς, κρυφά παράπονα που δεν βρεθήκαμε στη λίστα των 8, εντάσεις και παραλογισμούς. Όλα αυτά, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που αποκαλούμε «γιορτές». Αν μη τι άλλο, θα έχει και αυτό το ενδιαφέρον του.