«Βρήκα νεογέννητα γατάκια στον δρόμο. Να τα πάρω;»
Τι κάνουμε αν βρούμε ένα γατάκι χωρίς τη μαμά του; Πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώσει κανείς νεογέννητα γατάκια; Τι πρέπει να προσέχουμε και τι μπορούμε να περιμένουμε από τις… φιλοζωικές αν βρεθούμε σε μια τέτοια θέση; Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ένα θέμα που έχει μία μόνο πραγματική λύση.
- 16/01/2021
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Γατάκια, γατάκια, γατάκια… Το αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων ταϊσμάτων χωρίς στειρώσεις, είναι παντού πολλά γατάκια! Όταν βρίσκετε μωρά γατάκια η πρώτη και μερικές φορές η τελευταία σκέψη των περισσοτέρων είναι να βρείτε ένα φιλοζωικό σωματείο να τα πάρει.
Τα φιλοζωικά σωματεία όμως έχετε υπόψιν ότι αποτελούνται από εθελοντές .Η «φιλοζωική», με την έννοια που την έχουν πολλοί στο μυαλό τους, δεν υπάρχει καθώς δεν αφενός δεν υπάρχει καμία τέτοια κρατική υπηρεσία και αφετέρου είναι ελάχιστοι οι δήμοι οι οποίοι παρέχουν όσα η νομοθεσία τους υποχρεώνει, έστω τις στειρώσεις.
«Φιλοζωική» είμαστε όλοι μας – Τι κάνουμε όταν βρούμε μωρά γατάκια
Αν μπορούσαμε να παίρναμε τα γατάκια ενός μόνο μήνα, από τον δήμο της Γλυφάδας πχ, αυτά σίγουρα θα ξεπερνούσαν τα 500 οπότε ίσως τώρα μπορείτε να καταλάβετε κάπως γιατί δεν γίνεται αυτό. Αυτό που γίνεται είναι συνεργασία. Δική μας και δική σας. Και η δική μας ξεκινάει με λίγες συμβουλές.
Έστω λοιπόν ότι βρίσκετε πολύ μωρά γατάκια…
Πρώτος και βασικότερος κανόνας: Μη βιαστείτε να τα πάρετε από το σημείο, εκτός βέβαια κι αν είναι μέσα σε σκουπιδοτενεκέ ή κλεισμένα/πεταμένα σε σακούλα. Η μάνα γάτα ίσως μεταφέρει τα γατάκια της για την ασφάλειά τους αρκετές φορές μέχρι να μεγαλώσουν. Φυσικά, δεν θα τα μεταφέρει όλα μαζί, οπότε υπάρχει πιθανότητα να τα έχει αφήσει εκεί που τα βρήκατε με σκοπό να γυρίσει να τα πάρει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η μάνα γάτα να έχει απομακρυνθεί για να βρει φαγητό ή να απομακρύνει αρσενικούς γάτους από τα μωρά της. Οπότε, μην τα πάρετε από το σημείο γιατί μετά θα τα ψάχνει.
Περιμένετε λοιπόν και παρατηρήστε αν θα επιστρέψει. Μπορεί να λείψει και ολόκληρη μέρα. Μη βιαστείτε να τα πάρετε.
Αν παρόλα αυτά χρειαστεί να τα πάρετε, να ξέρετε ότι εσείς θα πρέπει να κάνετε τη δουλειά της μάνας γάτας. Δηλαδή, να τα ταΐζετε κάθε 2-3 ώρες (με μπιμπερό και ειδικό γάλα για γατάκια, θα το βρείτε φαρμακεία και pet shops – Προσοχή: Ποτέ δεν δίνουμε αγελαδινό γάλα γιατί θα πάθουν διάρροια) και να τα βοηθάτε κάθε φορά που τρώνε να κάνουν τσίσα και κακά. Έχετε τον χρόνο, τη διάθεση και την υπομονή να το κάνετε αυτό μέχρι να μπορέσουν να τρώνε μόνα τους; Πολλά από τα μέλη φιλοζωικών σωματείων αλλά και μεμονωμένοι φιλόζωοι το έχουν κάνει πολλές φορές. Εύκολο δεν είναι, θέλει πολύ χρόνο και υπομονή.
Θα πρέπει όμως να έχετε υπόψιν ότι όσο και να τα φροντίσετε, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μη τα καταφέρουν. Δεν θα φταίτε εσείς. Απλά συμβαίνει συχνά. Αν τα καταφέρουν θα χρειαστούν αποπαρασίτωση εσωτερική για τυχόν σκουλήκια στο έντερό τους και εξωτερική για ψύλλους οι οποίοι μπορούν να αποβούν μοιραίοι για μικρά γατάκια.
Αν τα καταφέρετε και μεγαλώσουν πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το τι θα γίνουν μετά. Υπάρχουν χιλιάδες γατάκια που ψάχνουν σπίτι και δυστυχώς αρκετά λιγότερα αυτά που βρίσκουν καλά σπίτια.
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με προώθηση αγγελιών και φωτογραφίες, αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα εμείς. Θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιον χρόνο κάνοντας κοινοποιήσεις.
Τα γατάκια που έχουν μεγαλώσει χωρίς τη μαμά τους δεν ξέρουν πώς να ζήσουν έξω μόνα τους. Αν τα αφήσετε μετά στην τύχη τους τα καταδικάζετε να πεθάνουν. Δεν ξέρουν πώς να βρουν φαγητό, δεν ξέρουν να προφυλαχθούν από τα αυτοκίνητα ή περίεργους ανθρώπους.
Έτσι λοιπόν σκεφθείτε το πολύ σοβαρά πριν πάρετε μωρά γατάκια από το σημείο που τα βρήκατε. Σκεφτείτε το επίσης πριν απαιτήσετε να τα παραδώσετε σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο.
Αν πάλι είστε από τους τυχερούς που ακόμα δεν έχετε πέσει πάνω σε γατάκια, κάντε μια καλή πράξη, μια δωρεά για να μην πέσετε πάνω τους… Στειρώστε. Υπάρχουν οικονομικοί κτηνίατροι, υπάρχουν οικονομικές στειρώσεις. Προσπαθήσετε να βοηθήσετε, προσφέροντας έστω μια στείρωση, κάνοντας ό,τι μπορείτε για να μην βρεθούν κι αυτά κι εσείς σε αυτή τη δύσκολη θέση.
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.