Εθνικό Αστεροσκοπείο: Ο live χάρτης ανά περιοχή για τα επικίνδυνα σωματίδια – Τι ισχύει για τα κλιματιστικά
Δείτε τις μετρήσεις των σωματιδίων από τον καπνό για τα νότια προάστια – Τι απαντά το Εθνικό Αστεροσκοπείο σε σχέση με τη λειτουργία των κλιματιστικών
- 04/08/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Με ανακοίνωσή του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο προειδοποίησε το πρωί της Τρίτης πως η ρύπανση στον αέρα της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλή λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει στη Βαρυμπόμπη. Εφιστώντας την προσοχή και προτρέποντας όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν αν είναι δυνατόν στο σπίτι με κλειστά παράθυρα και πόρτες, σύστησε σε όσους πρέπει οπωσδήποτε να κυκλοφορήσουν, να χρησιμοποιήσουν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.
Παράλληλα, στην ανάρτηση δίνεται το λινκ από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring όπου ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των PM2.5 ανά περιοχή. Δείτε εδώ τον live χάρτη. https://www.purpleair.com/map?opt=1/mPM25/a10/cC0#10.21/38.021/23.7292
Σύμφωνα με αυτόν, η συγκέντρωση των σωματιδίων είναι υψηλή και σε διάφορες περιοχές των νοτίων προαστίων (γύρω στις 9:30 οι τιμές για το Φάληρο ήταν 217 και για τη Γλυφάδα 146). Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.
4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5…
Δημοσιεύτηκε από Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών στις Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021
Τι ισχύει για τα κλιματιστικά
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες είναι τα μηνύματα κάτω από την ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Πολλοί ρωτούν μεταξύ άλλων αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιούν το κλιματιστικό τους ή αν με τη χρήση τους μπορεί να μπει καπνός μέσα στο σπίτι. Σε ένα από τα σχόλια, η απάντηση που δόθηκε από το Αστεροσκοπείο ήταν: «Τα κοινά οικιακά κλιματιστικά ανακυκλώνουν συνεχώς τον αέρα του χώρου. Δεν φέρνουν αέρα απ’έξω».