Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στους -67. Όχι, δεν είναι Γλυφαδιώτες
Πώς είναι να ζεις στο πιο κρύο μέρος στον πλανήτη; Η πόλη Oymyakon στη Ρωσία είναι η πιο παγωμένη κατοικημένη πόλη στον κόσμο. Ομολογούμε περίτρανα ότι δεν θα αντέχαμε εκεί ούτε μέρα.
- 16/01/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Μόνο που την ίδια στιγμή, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο και συγκεκριμένα στο χωριό Oymyakon της Ρωσίας, οι θερμοκρασίες των Νοτίων Προαστίων μοιάζουν με όνειρο απατηλό. Με το θερμόμετρο να δείχνει την προηγούμενη εβδομάδα τους -31 βαθμούς Κελσίου, έναν μέσο χειμώνα να κυμαίνεται στους -50 και τον πιο κρύο χειμώνα τους να έχει φτάσει τους -67, οι κάτοικοι του Oymyakon δεν σηκώνουν υαλοκαθαριστήρες στα αυτοκίνητά τους, τα κρατάνε με αναμμένες τις μηχανές όλο το 24ωρο για να μην χρειάζεται να τα βάλουν μπροστά. Δεν φτιάχνουν σούπες, καταναλώνουν καμιά φορά ακόμα και κατεψυγμένο κρέας.
Φωτιά ανάβουν όχι μόνο στα σπίτια τους για να ζεσταθούν αλλά και στον πάγο για μερικές ημέρες, ώστε να λιώσει, να δουν έδαφος και να καταφέρουν να θάψουν τους νεκρούς τους.
Ο φωτογράφος Amos Chapple έκανε δύο φορές το ταξίδι μέχρι το Oymyakon. Κι έφτασε σε αυτό το χωριό των 500 κατοίκων με αυτοκίνητο γιατί βλέπεις, τα αεροπλάνα δεν μπορούν να προσγειωθούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Κι είναι πολλές οι συνήθειες που είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τρικ και κόλπα που δεν τα έχουμε ποτέ εμείς ανάγκη στην καθημερινότητά μας. Έχουν ειδικά σπιτάκια για τουαλέτες εκτός του σπιτιού τους γιατί τα υδραυλικά και οι αποχετεύσεις παγώνουν. Τα αυτοκίνητά τους είτε τα έχουν σε θερμαινόμενα γκαράζ είτε δεν τους σβήνουν ποτέ τις μηχανές. Ξυρίζουν παγωμένα ψάρια για να πάρουν το κρέας τους. Επιζούν με κρέας ταράνδων.
Βράζουν μακαρόνια και βάζουν παγάκια από αίμα αλόγου να λιώσουν πάνω στο ζεστό ζυμαρικό.
Οι μετακινήσεις των ανθρώπων είναι περιορισμένες. Το σκέφτεσαι μια και δυο φορές πριν πατήσεις το πόδι σου έξω από τη ζεστασιά. Κι όπως είπαν οι κάτοικοι στο φωτογράφο, είναι σύνηθες να δεις τους περισσότερους από τους κατοίκους μεθυσμένους μιας και το αλκοόλ τους προσφέρει τις ώρες χαλάρωσης μια ζεστασιά.
Ο φωτογράφος, στο άρθρο που ανέβηκε στο Wired, περιγράφει ακόμα και το δικό του έργο ως κάτι πάρα πολύ δύσκολο μιας και οι φωτογραφικές του μηχανές δεν μπορούν εύκολα να αντέξουν τέτοιες θερμοκρασίες.
Δες παρακάτω μερικά από τα καρέ που τράβηξε ο Chapple και πήγαινε ευχαρίστησε τους γονείς σου που σε έφεραν στον κόσμο στα νότια.