Ζήσαμε την ποτοαπαγόρευση στα TGI Fridays Γλυφάδας
Η πρώτη Speakeasy ανοιξιάτικη Τετάρτη των TGI Fridays Γλυφάδας (ακολουθούν άλλες τρεις στις 13, 20 & 27 Απριλίου) ήταν όλα όσα περιμέναμε και ακόμη περισσότερα. Εννοείται πως ήμασταν εκεί. Έτοιμοι να βάλουμε τα '20s στη ζωή μας με την κατάλληλη ατμόσφαιρα, διακόσμηση, live jazz, cocktail και κρασιά στη μισή τιμή.
- 12/04/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Αν μπορούσες να ταξιδέψεις πίσω στον χωροχρόνο, τα “Roaring 20s”, όπως δικαίως είχε ονομαστεί η -γεμάτη πάθος για ζωή και διασκέδαση- δεκαετία των 1920s στον Αγγλοσαξονικό κόσμο (σ.σ. στη Γαλλία τα έλεγαν, αντίστοιχα, “Αnnées folles”, δηλαδή ‘Τα τρελά χρόνια’), θα ήταν σίγουρα μέσα στις πρώτες επιλογές μας. Εκεί που η πουριτανική ποτοαπαγόρευση ήταν τρόπος ζωής και τα θρυλικά speakeasy bars η απάντηση στην προσπάθεια του κράτους να ελέγξει τον τρόπο που οι άνθρωποι διασκέδαζαν.
Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα τα TGI Fridays Γλυφάδας σου δίνουν την ευκαιρία να ζήσεις κάθε Τετάρτη (από τις 20.00 και μετά) το ‘απαγορευμένο’ της εποχής. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλώς να περάσεις από την πόρτα τους. Και όχι, μην ανησυχείς, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις κανένα σύνθημα για να σε αφήσουν να μπεις.
‘Το Long Island ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή cocktails στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, είτε αυτό ήταν με κόκα κόλα, είτε με ice tea. Ήταν το μοναδικό ποτό με το οποίο μπορούσες να κυκλοφορήσεις στους δρόμους της Νέας Υόρκης και να μην καταλάβει κανείς τίποτα γιατί όντως έμοιαζε με ένα ακόμη παγωμένο τσάι’, μας είπε ο Χρήστος ενώ έφτιαχνε τα δικά μας Long Island. Όταν έχεις ‘ζήσει’ μια τόσο τρανταχτή εποχή μέσα από ιστορικές περιγραφές και δεκάδες χολιγουντιανές ταινίες είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να βιώσεις σε τόσο μεγάλο βαθμό την γλυκιά αυτή αίσθηση του απαγορευμένου. Τουλάχιστον αυτό έλεγα πριν επισκεφτώ τα TGI Fridays την πρώτη Τετάρτη του Απριλίου μαζί με την Φρόσω. Και όμως, έκανα λάθος.
Live jazz ακούσματα από τον ταλαντούχο Νίκο Κουλούρη, χαμηλός φωτισμός και περίπου είκοσι άνθρωποι ντυμένοι 20s, σε έκαναν να νιώθεις αμέσως πως κάτι διαφορετικό συμβαίνει στα TGI Fridays που ήξερες.
Πρώτη στάση το bar, όπου καθίσαμε, παραγγείλαμε τα cocktails μας και φυσικά, μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα των TGI Fridays. Γιατί μπορεί να μην ήμασταν σίγουρες για τα συμβάντα της ποτοαπαγόρευσης, αλλά ξέραμε από πρώτο χέρι πως κάθε ποτό χρειάζεται και ένα λαχταριστό συνοδευτικό πιάτο.
Ή πέντε. Αρχίζοντας με Spare Ribs και Mac and Cheese, όπως κάθε κλασικό αμερικανάκι, και συνεχίζοντας με ένα French Dip και Nachos με ό,τι dip μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχει.
Το σκηνικό ήταν στημένο όντως εξαιρετικά, με τα βλέμματά μας να πέφτουν διαδοχικά στον σαξοφωνίστα, τα αποκόμματα από παλιές εφημερίδες των 1920s και τους μαυροπίνακες γεμάτους συνθήματα εποχής. Και, φυσικά, τα εξαιρετικά Long Island και λοιπά ‘cocktail εποχής’ δια χειρός των έμπειρων bartender του TGI Fridays, ο οποίοι καθώς προτείνουν το επόμενο cocktail από τον κατάλογο τους, το συνοδεύουν και με μια αντίστοιχη ιστορία.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, καθώς η βραδιά προχωρούσε, δεν ενδώσαμε στην πρόκληση του να παραγγείλουμε, ειδικά τη συγκεκριμένη βραδιά, όποιο μπουκάλι κρασί θέλαμε από τον κατάλογο σε μισή τιμή.
Γιατί το δεύτερο πράγμα για το οποίο ήταν ανέκαθεν γνωστά στα speakeasy bars ήταν η αλληλεγγύη μεταξύ των θαμώνων τους. Και, γιατί όχι, μεταξύ των διαφορετικών αλκοολούχων επιλογών του μενού.
Με μισή καρδιά, γεμάτο στομάχι και μια υπόσχεση στους εαυτούς μας να ξαναγυρίσουμε (λογικό αφού ο συνδυασμός της αυθεντικής ατμόσφαιρας, της live jazz και των προσφορών καθιστούν τη συγκεκριμένη θεματική βραδιά ιδανική αφορμή για να βγεις στο μέσο της εβδομάδας) φύγαμε εκείνη την Τετάρτη, γύρω στις 12.30 από τα TGI Fridays, ενώ ο σαξοφωνίστας συνέχιζε να παίζει την jazz μουσική του, ανέπαφος.
Γιατί, ρωτάς, η μισή καρδιά; Επειδή μπορεί εμείς να πήγαμε την πρώτη Τετάρτη του Απριλίου, μα εσύ θα έχεις την ευκαιρία να πας όλες τις υπόλοιπες. Μόνο εγώ το βρίσκω άδικο αυτό;
Φωτογραφίες: Τόνια Φαντή
TGI Fridays, Λαζαράκη 43, Γλυφάδα (τηλ.: 210-8982608-9)