Ανδρέας Κονδύλης: «Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας παραθαλάσσιος δήμος, όπως ο Άλιμος, είναι πολλές»

Ο δήμαρχος Αλίμου μίλησε στο Future of Cities Conference για τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης στον αστικό ιστό, επισημαίνοντας πως, αν και έχουν γίνει βήματα, απαιτείται πιο οργανωμένος κεντρικός σχεδιασμός και σημαντική χρηματοδότηση για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές.
- 13/03/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο Ανδρέας Κονδύλης έδωσε το «παρών» στο 13ο Future of Cities Conference που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαρτίου 2025 στον Συνεδριακό Χώρο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Συμμετέχοντας στο forum «Κλιματική κρίση στον Αστικό Ιστό και στην Ύπαιθρο», ο Δήμαρχος Αλίμου ανέλυσε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας παραθαλάσσιος δήμος όπως ο Άλιμος, όπου η φυσική ομορφιά συνυπάρχει με τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική ρύπανση.
Ο κ. Κονδύλης τόνισε πως, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, ωστόσο υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά: «Οι προκλήσεις είναι πολλές. Κινούμαστε – και η χώρα και η τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουμε κάνει πολλά, και μιλάω και για την πόλη μου, αλλά θα θέλαμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα».
Μία από τις βασικές παρεμβάσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο εκ μέρους του Δήμου Αλίμου μέχρι σήμερα αφορά, σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, «την αντικατάσταση όλου του δημοτικού φωτισμού με σύγχρονα LED, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των ρύπων. Αυτή η αλλαγή επέτρεψε στον Άλιμο να επιτύχει τους στόχους του Συμφώνου των Δημάρχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων». Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η μετάβαση του Δήμου στην πράσινη ανάπτυξη έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. «Αυτό, ενώ είναι μια μεγάλη επιτυχία, είναι παράλληλα και μια σταγόνα στον ωκεανό. Γιατί υπάρχουν και άλλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της υπερδόμησης» επεσήμανε.
Ο Δήμος Αλίμου έχει πράγματι πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά του ΝΟΚ και των ψηλών κτιρίων που κάνουν χρήση των μπόνους του. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η ανέγερση ψηλών κτιρίων δεν είναι λύση για την κλιματική αλλαγή. «Αντίθετα, το ζητούμενο είναι όλα τα κτίρια, ανεξαρτήτως ύψους, να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας», τόνισε.
Αυτή τη στιγμή, παράλληλα, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Παράλληλα, πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες ώστε ο Άλιμος να ενταχθεί στις πόλεις μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Ο κ. Κονδύλης αναφέρθηκε και σε κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Άλιμος, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση, καθώς και η προστασία της θάλασσας. Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος έφερε στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης από ακάθαρτα ύδατα «Θυμίζω εμείς έχουμε πρόβλημα και με την ΕΥΔΑΠ, που οδηγεί ακάθαρτα ύδατα απευθείας από την αποχέτευση μέσα στη θάλασσα», εξήγησε.
Ένα ακόμη ζήτημα που ανέδειξε ο δήμαρχος Αλίμου είναι η έλλειψη ενός συνολικού σχεδιασμού από την κεντρική διοίκηση, που να καθορίζει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών και του κράτους σε περιβαλλοντικά ζητήματα. «Αυτή τη στιγμή κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί, όπως μπορεί. Πρέπει να υπάρξει ένα πιο οργανωμένο σχέδιο και αυτό πρέπει να γίνει μόνο από το Υπουργείο, με τη συμμετοχή μας πολύ ευχαρίστως».
Ένα τέτοιο πλάνο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς στόχους και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. «Για παράδειγμα, για να μπορέσει ένας δήμος να εφαρμόσει ψυχρά υλικά σε όλη την πόλη, απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ – πόροι που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμοι. Πρέπει να γίνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης για τα επόμενα πολλά χρόνια, που να ξεπερνά τον κύκλο της μίας και των δύο διοικήσεων και να έχει ο καθένας τους στόχους του και τα εργαλεία του».