Όσα πρέπει να ξέρεις για την COP26, τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα
Τι είναι, ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή και γιατί είναι τόσο σημαντική η COP26, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που ξεκινά την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη.
- 30/10/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Από την Κυριακή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, τα βλέμματα όλου του πλανήτη στρέφονται στη Γλασκώβη. Εκεί, στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, διοργανώνεται η COP26, δηλαδή η 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Περισσότεροι από 20.000 αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών, διπλωμάτες, επιστήμονες, επιχειρηματίες και ακτιβιστές θα συναντηθούν από κοντά, προκειμένου να θέσουν νέους στόχους για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής.
Τι είναι η COP26
Η COP26 (το αρκτικόλεξο COP σημαίνει «Conference of the Parties» – δηλαδή «Διάσκεψη των Ενδιαφερομένων Πλευρών») είναι η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα / για την Κλιματική Αλλαγή. Σε αυτήν, θα εξεταστεί η πρόοδος ως προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, ενώ 200 χώρες καλούνται να υποβάλουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030. Στη Συμφωνία του Παρισιού, το 2015, τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν δεσμευθεί για περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και προσπάθεια για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050 και είχαν συμφωνήσει για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2 °C – και, ιδανικά, κάτω από 1,5 °C (σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα).
Ωστόσο, λίγες μόνο ημέρες πριν από την COP26 στη Γλασκώβη, σε έκθεσή του ο ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι χώρες δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στη Συμφωνία του Παρισιού και έχουμε ήδη μπει σε τροχιά καταστροφής: Σύμφωνα με την έκθεση, όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω του 1,5 βαθμού Κελσίου, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φτάσει τους 2,7 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες, με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη και τους ανθρώπους.
Η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα είχε προγραμματιστεί για το 2020, όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού και τελικά λαμβάνει χώρα από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου στη Γλασκώβη.
⏰ It’s time to bring in all voices #COP26 #ClimateAction #ParisAgreement pic.twitter.com/1tkCmxEBDR— UN Climate Change (@UNFCCC) October 28, 2021
Ποιοι θα συμμετέχουν στην COP26;
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους. Χιλιάδες διπλωμάτες από περίπου 200 χώρες θα λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι επίσης παρών στη σύνοδο (εν μέσω διπλωματικής έντασης με την Αυστραλία μετά την αμυντική συμφωνία AUKUS), ενώ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δέχτηκε τελικά να συμμετάσχει μετά από παγκόσμια πίεση. Στη Διάσκεψη θα είναι παρών και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενώ όμως στη διάσκεψη θα παραστούν, όπως αναφέρθηκε, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (οι ηγέτες των χωρών που βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο), από αυτήν θα απουσιάζει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, κάτι που θεωρείται ένα από τα μεγάλα αγκάθια της Συνόδου, αφού η Kίνα είναι η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις περισσότερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο. Από την COP26 θα λείπει επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.
Τι θα αποφασιστεί στην 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα
Στόχος της διάσκεψης αποτελεί η λήψη επαρκών μέτρων για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Στις δύο περίπου εβδομάδες που θα διαρκέσει η COP26, αναμένονται πολλές νέες ανακοινώσεις. Τα κύρια σημεία που θα συζητηθούν θα έχουν να κάνουν με την ίδια τη Συμφωνία του Παρισιού και την επιτάχυνση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με το BBC, μερικές από τις αποφάσεις που είναι πιθανόν να παρθούν αφορούν τη μετάβαση στη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την απεξάρτηση από την παραγόμενη με λιγνίτη ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση της αποψίλωσης των δασών, τις δράσεις για την προστασία ανθρώπων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μάχες αναμένεται να δοθούν για τη χρηματοδότηση και τις αποζημιώσεις: Το 2009, οι πλουσιότερες χώρες είχαν δεσμευθεί να συγκεντρώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – ένας ακόμη στόχος που προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί.
Η COP26 χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ίσως η τελευταία μας ευκαιρία να αντιστρέψουμε μια -για κάποιους ήδη ανεπίστρεπτη- πορεία προς την καταστροφή. Στο τέλος της διάσκεψης αναμένεται κάποια μορφή διακήρυξης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες θα κληθούν να υιοθετήσουν οι χώρες που συμμετέχουν.
#COP26, which begins on Sunday, “can be a turning point towards a safer, greener world” – UN Chief @antonioguterres at #G20.
But: “On all our climate goals, we have miles to go. We must pick up the pace.” https://t.co/9c9anQA8mZ— UN Climate Change (@UNFCCC) October 30, 2021