Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Όσα πραγματικά πρέπει να ακουστούν πριν από τις εκλογες
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, λίγο πριν τις επαναληπτικές εθνικές εκλογές, Greenpeace και WWF Ελλάς αναλύουν όσα επείγει να βάλουμε στην προεκλογική και, κυρίως, στη μετεκλογική μας ατζέντα.
- 05/06/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Πλησιάζοντας προς την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και ανάμεσα σε αυτά που ο καθένας μας προσδοκεί από τους κυβερνώντες που θα μπουν στο τιμόνι της χώρας, δεν μπορούμε παρά να μην σκεφτούμε τα περιβαλλοντικά θέματα που πρέπει να μπουν άμεσα στην ατζέντα και σχεδόν κανείς δεν συζητά. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, λύσεις για την κλιματική κρίση, η ορθότερη διαχείριση αποβλήτων που αποκλείει τις παράνομες χωματερές, οι βλαβερές για το περιβάλλον εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και πολλά ακόμη, που είναι κάτι παραπάνω από επείγοντα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το NouPou έδωσε τον λόγο στη Greenpeace Greece.
Όπως μας εξηγεί εκπρόσωπος της οργάνωσης:
«Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να σηκώσει μανίκια και να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και σύμφωνο με την κλιματική επιστήμη ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, αφού το 2030 πλησιάζει επικίνδυνα και είναι μια χρονολογία σταθμός για τους κλιματικούς στόχους παγκοσμίως. Κινούμενοι προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία το 2050, ή αλλιώς μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, που πρακτικά σημαίνει να μην παράγουμε περισσότερους ρύπους από αυτούς που μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης μέσω των φυσικών αποταμιευτήρων, πρέπει να καταφέρουμε τα επόμενα 7 χρόνια να μειώσουμε κατά τουλάχιστον 55% τις εκπομπές ρύπων και να λάβουμε μέτρα προσαρμογής στις -ήδη φανερές- επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
»Κάποιες βασικές μέθοδοι για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων είναι η αναδιαμόρφωση του ενεργειακού συστήματος με απαλλαγή από τις ανθρακούχες ορυκτές πηγές, η μείωση της τελικής κατανάλωσης (εξοικονόμηση ενέργειας), η προστασία των οικοσυστημάτων που αποθηκεύουν θερμοκηπικά αέρια, οι ενεργές μετακινήσεις αντί ρυπογόνων οχημάτων, οι βιώσιμες πόλεις, η σταδιακή κατάργηση των πλαστικών αλλά και οποιουδήποτε άλλου υλικού μιας χρήσης και η αναγεννητική γεωργία. Αν πρέπει να προκρίνουμε μερικά από αυτά ως πιο επείγοντα τότε σίγουρα η ενεργειακή μετάβαση και οι βιώσιμες πόλεις θα είχαν μια θέση στη λίστα.
»Οι πόλεις απειλούνται με πολλαπλάσια μεγαλύτερη υπερθέρμανση σε σχέση με την ύπαιθρο, λόγω της υπερσυγκέντρωσης ρύπων και της έντονης παρουσίας τσιμέντου, κάτι που τις καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες για ευάλωτες ομάδες και όχι μόνο, τη θερινή περίοδο. Ταυτόχρονα, η εμμονή στα ορυκτά καύσιμα έχει επιταχύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και μας έχει φέρει αντιμέτωπους με δυσβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας που ως αποτέλεσμα φούσκωσε και τον πληθωρισμό».
Greenpeace: «Οι δεσμεύσεις που θέλουμε να ακουστούν»
«Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η κυβέρνηση της εφαρμογής!» λέει η Greenpeace και εξηγεί τις δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν πράξη άμεσα:
- Κάθε σχεδιαζόμενο έργο ορυκτού αερίου πρέπει τουλάχιστον να αναθεωρηθεί, ιδανικά να καταργηθεί, όπως και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων να ακυρωθούν.
- Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τα δικαιώματα των πολιτών στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έναν τρόπο συμπεριληπτικό και δημοκρατικό.
- Να δούμε μέτρα προσαρμογής στην κλιματική κρίση, αφού οι πυρκαγιές, οι καύσωνες και άλλα καταστροφικά φαινόμενα εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα.
- Να προστατευθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα πυκνά μας δάση, όπως και να ενισχυθούν οι παραγωγοί χαμηλής κλίμακας που καλλιεργούν με σεβασμό τη γη.
WWF Ελλάς: Τα πέντε κομβικά περιβαλλοντικά θέματα που δεν πρέπει να απουσιάζουν από τον προεκλογικό προγραμματισμό των κομμάτων
Παράλληλα, το WWF Ελλάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο πολιτικό σύστημα της χώρας και τονίζει πέντε μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα η επόμενη κυβέρνηση:
- Άμεση και ανυποχώρητη προώθηση των (ήδη καθυστερημένων επί τουλάχιστον 12 χρόνια) διαταγμάτων προστασίας των περιοχών Natura.
- Αποφασιστικό τέλος στη διαχρονική και διάχυτη αυθαιρεσία εις βάρος της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων οικοσυστημάτων. Η κατάσταση αυτή που ντροπιάζει τη χώρα μας διεθνώς πλήττει σοβαρά τις φυσικές άμυνες της Ελλάδας απέναντι σε καταστροφές με εκατοντάδες θύματα και χαμένες περιουσίες. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ισχυρός περιβαλλοντικός έλεγχος, με διαφάνεια και λογοδοσία, μέσα από τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής περιβαλλοντικών ελέγχων που θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει πλέον καμία ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό έγκλημα.
- Εγκατάλειψη των παράλογων σχεδίων για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θάλασσα και ξηρά, τα οποία είναι δεδομένο ότι όχι απλώς δεν θα μας σώσουν από την ενεργειακή κρίση, αλλά θα βυθίσουν τη χώρα σε βαθύτερη εξάρτηση από τα επιβλαβή και κοστοβόρα ορυκτά καύσιμα.
- Κλείσιμο και περιβαλλοντική αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών και αναμόρφωση του εθνικού συστήματος διαχείρισης αποβλήτων με βάση τις αρχές “μείωση – επανάχρηση – ανακύκλωση”. Απαραίτητη προϋπόθεση ο αποκλεισμός από κάθε πολιτικό σχεδιασμό των μεθόδων καύσης απορριμμάτων που έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τεράστιο οικονομικό κόστος και υποσκάπτουν την ίδια τη βάση της ανακύκλωσης.
- Δημιουργία πλαισίου ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, δηλώνει μάλιστα: «Ενόψει των εθνικών εκλογών οφείλουμε όλοι να αναρωτηθούμε ποια είναι η Ελλάδα που μας αξίζει και να διεκδικήσουμε από όλους τους υποψηφίους και τα κόμματα ξεκάθαρες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Έχει έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος στην ευκαιριακή και κοντόφθαλμη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών που αγνοεί ότι η φύση έχει τη δική της αυταξία και ότι η προστασία της είναι ουσιαστικά προστασία της ίδιας μας της ζωής. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα ευοίωνο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας χωρίς ουσιαστική προστασία της φύσης και δεν μπορούμε να οδεύουμε σε εθνικές εκλογές χωρίς να συζητάμε για αυτό».