Πώς θα είναι ο Πύργος Πειραιά – Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Αλλάζουν όλα στον Πύργο Πειραιά, το έργο προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η Dimand σε κοινοπραξία με την EBRD και την Prodea Investments και το οποίο χρηματοδοτείται από την Alpha Bank.
- 06/09/2021
- Κείμενο: Μάκης Αποστόλου
Πράσινο φως για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής σχετικά με το project της ολικής ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά. Τι περιλαμβάνει λοιπόν το λίφτινγκ του κτιρίου που έχει μισό αιώνα ζωής;
Περιγραφή του έργου
Το εξεταζόμενο έργο αφορά την αποπεράτωση και λειτουργία του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού και ως «Πύργου Πειραιά» σε δημοτικό ακίνητο, επιφάνειας 3.842,32 τ.μ. , με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων, εστίασης, και υπόγειου χώρου στάθμευσης με συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ.. Το ακίνητο βρίσκεται στον Πειραιά, επί της οδού Ακτή Ποσειδώνος 2.
Το έργο αποτελείται από κτίριο, με 2 υπόγειους ορόφους, ισόγειο, μεσόροφο και 23 ορόφους πάνω από το ισόγειο. H ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτίριο γραφείων το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD.
Οι προτεινόμενες Χρήσεις του «Πύργου Πειραιά» θα κατανεμηθούν σε χώρους καταστημάτων, χώρους γραφείων, χώρους εστίασης, βοηθητικούς χώρους για Η/Μ εγκαταστάσεις και ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η εμπορική χρήση προβλέπεται στο Ισόγειο, στο πατάρι του ισογείου, στον 1ο Όροφο έως τον 3ο Όροφο του κτιρίου. Η λειτουργία των καταστημάτων αποκαθιστά την αρχική χρήση εμπορικής δραστηριότητας σύμφωνα με την οποία σχεδιάστηκε η κατασκευή του ΕΝ.Κ. του Πειραιά.
Οι χρήσεις ανά όροφο
Συγκεκριμένα ανά όροφο διακρίνουμε τις παρακάτω χρήσεις:
- Το Ισόγειο θα αποτελείται από 8 Εμπορικά Καταστήματα, Lobby Εστιατορίου 19ου Ορόφου, Βοηθητικούς Χώρους, WC, Τροφοδοσία, Κλιμακοστάσια, Πυρήνα, Lobby-Είσοδος Πύργου. Εκτός των Εμπορικών Καταστημάτων στην περιμετρική στοά του κτιρίου θα δημιουργηθούν παρτέρια φύτευσης συνολικής επιφάνειας 585m2.
- Στο πατάρι του ισογείου εγκαθίστανται Η/Μ χώροι και αποθήκες καταστημάτων.
- Στον 1ο Όροφο εγκαθίστανται (3) Εμπορικά Καταστήματα, Βοηθητικοί Χώροι, WC, Κλιμακοστάσια.
- Στον 2ο Όροφο θα δημιουργηθούν ένα ενιαίο Εμπορικό Κατάστημα, Βοηθητικοί Χώροι, WC, Κλιμακοστάσια.
- Στον 3ο Όροφο θα δημιουργηθούν Εστιατόριο – Καφέ με εκτόνωση στο δώμα του 2 ου ορόφου (Roof Garden) επιφάνειας 400m2 και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων μαζί με το Lobby της, Βοηθητικοί Χώροι, Κλιμακοστάσια. Σε τμήμα του εξωτερικού χώρου του 3ου ορόφου (δώμα 2ου) θα εγκατασταθούν Η/Μ Εγκαταστάσεις.
Στους υπόλοιπους ορόφους του υψηλού τμήματος του κτιρίου (4ος έως 18ος και 21ος έως 22ος) θα αναπτυχθούν γραφειακοί χώροι σε διατάξεις «Open Plan» με κατακόρυφο κεντρικό πυρήνα δύο κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων με αποκλειστική χρήση.
Είσοδος με access control
Η είσοδος θα πραγματοποιείται μέσω του Κεντρικού Χώρου Υποδοχής (Lobby) στο Ισόγειο του Κτιρίου με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης «access control». Η σχεδίαση των Γραφειακών Χώρων του «Πύργου», έχει σαν γνώμονα την λειτουργικότητα, την ευελιξία των διατάξεων, την δημιουργία ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους, καθώς και την δυνατότητα επιπλέον δραστηριοτήτων πέραν των εργασιακών.
Εστιατόριο
Το Εστιατόριο που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, πρόκειται να λειτουργήσει στον 19ο & 20ο όροφο του «Πύργου». Το Εστιατόριο θα αναπτυχθεί σε χώρο διπλού ύψους σε ένα τμήμα του και θα προσφέρει απρόσκοπτη θέα στους επισκέπτες του. Η λειτουργία του εστιατορίου αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας στο κτίριο και κατά τις βραδινές ώρες. Για την απευθείας πρόσβαση στο εστιατόριο, δημιουργούνται δύο εξωτερικοί ανελκυστήρες οι οποίοι θα οδηγούν από την στάθμη του Ισογείου στην στάθμη του Εστιατορίου χωρίς ενδιάμεση στάση. Το στεγασμένο τμήμα του Δώματος θα καταληφθεί από Χώρους Η/Μ Εγκαταστάσεων.
Parking
Το κτίριο, θα διαθέτει συνολικά 44 θέσεις στάθμευσης, ιδιωτικής χρήσης, οι οποίες θα εξυπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα τη στάθμευση εργαζομένων και τυχόν επισκεπτών του συγκροτήματος. Η είσοδος προβλέπεται να είναι ελεγχόμενη μέσω ασύρματου χειριστηρίου. Η πρόσβαση των αυτοκινήτων στους χώρους στάθμευσης γίνεται μέσω κεκλιμένου επιπέδου (ράμπας) που ξεκινάει από την οδό Τσαμαδού στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου. Η πρόσβαση των χρηστών στο υπόγειο είναι επίσης δυνατή μέσω εσωτερικών κοινόχρηστων κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων του κτιρίου.
Διάρκεια έργου και απασχολούμενοι
Η διάρκεια της κατασκευής του έργου εκτιμάται σε 22 έως 26 μήνες, ενώ κατά την πλήρη ανάπτυξη του αναμένεται να απασχολούνται 1.500 εργαζόμενοι.
Το ιστορικό
Ο Πύργος είναι το ψηλότερο κτίριο του Πειραιά και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 24 ορόφους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση σύμφωνα με τον νόμο του 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα. Εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν ανεκμετάλλευτοι.
Ακολούθησε πρόσφατα, η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand, της Prodea Investments και της Αlpha bank. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1,01 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.