Πράσινα Κτίρια: Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα;
Η σημασία της ανάπτυξης ακινήτων με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, το νομοσχέδιο για τις Αστικές Αναπλάσεις και η επόμενη μέρα που έρχεται για το ελληνικό real estate.
- 02/12/2021
- Κείμενο: Μάκης Αποστόλου
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Real Estate & Development, αναδείχθηκε η σημασία ανάπτυξης ακινήτων με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση καθώς και η δημιουργία αειφόρων και ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων με βάση τα νέα περιβαλλοντολογικά πρότυπα. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και οι πιστοποιήσεις που χαρακτηρίζουν ένα ακίνητο “πράσινο”.
Νέα προσέγγιση για το πώς δομούμε το περιβάλλον
Όπως ανέφερε ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «η κλιματική αλλαγή, που ταχύτατα έχει εξελιχθεί σε κλιματική κρίση, επιβάλλει με επιταχυνόμενους ρυθμούς την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και συμπεριφοράς αλλά και μια ολοκληρωτικά νέα προσέγγιση ως προς τον τρόπο με τον οποίο δομούμε το περιβάλλον».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου, Λευτέρης Σικαλίδης, σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκε η ανάγκη μετάβασης των ακινήτων σε μια πράσινη οικονομία που θα διέπεται από αξίες εφάμιλλες του ανθρωποκεντρικού πλαισίου. Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως το ερώτημα «πολυτέλεια ή αναγκαιότητα» ήταν και παραμένει ρητορικό, αφού τα πράσινα κτίρια είναι το παρόν και το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ο ορισμός της αειφόρου δόμησης
«Αρχικά πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τι είναι η αειφόρος δόμηση» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης. «Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα συνδυασμού λειτουργικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και ποιοτικών παραμέτρων, ώστε να είναι εφικτή η ανέγερση και η ανακαίνιση κτιρίων. Στόχος αποτελεί τα κτίρια αυτά να είναι ελκυστικά, ανθεκτικά, λειτουργικά, προσιτά και να αποφέρουν άνετες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης και χρήσης, προάγοντας την ευημερία όλων όσοι κατοικούν σε αυτά».
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι θα έπρεπε ίσως ένα μέρος των εγκαταλελειμμένων κτιρίων να κατεδαφιστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στις γειτονιές της Αθήνας που το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, και για να επιτύχει θα πρέπει να υπάρχει ειδικό πλαίσιο και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Έρχεται το νομοσχέδιο για τις Αστικές Αναπλάσεις
Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα νομοσχέδιο με τον τίτλο Αστικές Αναπλάσεις, που έχει ήδη παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία και θα ακολουθήσει νέα παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Το νομοσχέδιο αυτό έχει ως προτεραιότητά του την ενεργοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων και κυρίως των χώρων που περιγράφονται ως κοινόχρηστοι, με στόχο να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι με πράσινο. Επιπλέον, προβλέπει την εκμετάλλευση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τον δημόσιο τομέα, με την επισκευή, την ενεργειακή αναβάθμιση και τη χρήση τους για ένα ορισμένο διάστημα, ώστε να γίνει απόσβεση των εξόδων της αποκατάστασης και μετά από 10-20 χρόνια την επιστροφή τους στους ιδιοκτήτες τους.
Το real estate περνάει στην επόμενη μέρα
Το Real Estate αλλάζει και περνάει στην επόμενή του μέρα. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής του Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate «για να γίνει αυτό σωστά, πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε κάνοντας αυτήν την μετάβαση, τι θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας και τι να αφήσουμε πίσω, ελπίζοντας πως έχουμε πλέον φυσικά μάθει όλοι από τα λάθη του παρελθόντος».
Ο κ. Κορμάς τόνισε δε ότι «απώτερος σκοπός μας τώρα είναι ένας: να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον ώστε να διαφυλάξουμε και τις επόμενες γενιές. Είμαστε στην αρχή μίας μεγάλης πορείας ως προς την πράσινη ανάπτυξη, η οποία αποτελεί πλέον μονόδρομο. Όλοι όμως οφείλουμε να ηγηθούμε της κατάστασης και να έχουμε έναν ενεργό ρόλο σε αυτήν».